bugün

yunan ordusunda savaşan kürtler

(bkz: çanakkale ve kurtuluş savaşı genelinde kürtler/#19045472)
konu başlıklı yazımızda kısmen incelemiş olsak da bu başlık altında detaylı bir şekilde ele alacağımız kürtlerdir.

canlarım benim.

tarih boyu yaptıkları ihanetler yetmiyormuş gibi bir de bunu yapmışlar bizlere.

--alıntı--
ingiliz gizli belgeleri’nin verdiği bilgiye göre kürtler aynı zamanda yunanlılarla da temas halindedir.

amasya’da yunan temsilcisi ile görüşen kürtler, yunanlılara türk ordusunda ele geçirilen kürt esirlere iyi davranılmasını ve bu esirlerin türk ordusuna karşı kullanılmasını önerir. teklif kabul edilir ve esir kürtler yunan ordusunun hizmetine girerler.
--alıntı--

kürt teali cemiyeti ve teali islam cemiyeti'nin ön ayak olması ve ingilizlerin emri ile yapılan müzakereler neticesinde ve ingiliz gizli servisinin rapoları doğrultusunda yunan genelkurmayı bu teklifi müspet bir şekilde değerlendirmiş ve anadolu'daki yunan ordusu bünyesinde kürt müfrezeleri oluşturulmuştur.

yunan ordusundaki kürtler, daha ziyade rehberlik ve haberalma faaliyetlerinde kullanılıyor ve kolayca halkın arasına karışarak yunan karargahına önemli bilgiler getiriyorlardı.

yunan ordusundaki 1921-22 yılları arasındaki bu kürt varlığından bahseden en önemli kaynaklardan biri, dönemin izmir zabitan tutanaklarıdır.
yunan işgali altındaki izmir'de adi bir suça adı karışan sivil bir kürt olan ahmed müzekkir, osmanlı zabitanları tarafından tutuklanmışsa da, izmir garnizon komutanı yaveri olan yarbay gianniatos tarafından bizzat "yunan ordusunda görevli" olduğu öne sürülerek 24 saat geçmeden ve yargılanmasına dahi gerek görülmeden salınmıştır.

yine yunan işgali altındaki afyon ve yöresinde incelemerde bulunan vartan vasilis adlı gazeteci afyon yunan karargahında kılık kıyafeti saçı sakalıyla kolayca göze çarpan uzun boylu bir adamın yanındaki 3 kişi ile birlikte bir yunan subayı ile bağırarak tartışmasına şahitlik eder, olayın aslını merak eder ve kendisi ile ilgilenen karargah basın sorumlusu yunan subayına bu durumun ne olduğunu sorar, aldığı cevap ilginçtir;

"...ah, kürtler...bunlar asla asker olamaz..."