bugün

serenity

yıllardır göğsümde duran bir ağırlığın adı.

bir zamanlar bir firefly vardı. 9 karakterin üzerine yazılmış, dahice bir kurgunun destanı. kimi star wars artçısı dedi, kimi mütevaziliğini beğenmedi ama gelmiş geçmiş en güzel serilerden biri olma yolundaydı. daha ilk bir kaç bölümüyle nice serüvenler vaadediyordu. ama bu efsane bilinmeyen nedenlerle daha büyüyemeden öldürüldü ve gömüldü. 14 bölümlük kısa ömrünün sonu ile ben de dahil milyonlarca sevenini yasa boğdu. haksızlıktı bu! bir sürü gereksiz yapım 8. sezonlarına koşarken firefly efsanesi sessizce derinlere gömüldü. oyuncusundan yönetmenine herkes biliyordu ki paylaştıkları bu yapım sıradan bir şey değildi. hepsi etkilendi, hepsi hakkında: "hayatımda yaptığım en iyi şey" dedi gönül rahatlığıyla. haklılardı...

uzay, alliance, gezegenler sizi aldatmasın. asla bilindik imparatorluk-isyancılar hikayesi değildi anlatılan. eski dünyanın üzerine iyi kötü kurulan bir sistemde hayatta kalmaya, onuruyla yaşamaya çalışan bir grubun yaşamıydı gördükleriniz. savaş çoktan bitmişti zaten. dünyaları kurtarmak değil, iş sahibi olmak, hayatını kazanmak için uğraşmaktı aslolan.

her biri mükemmel aktarılmış kahramanlarımızı şöyle bir tanıdık yüzeyden. o kadar görmek bile yetti her birini olduğu haliyle kabul edip sevmemize. jayne'in bencilliğinin altındaki kalbi de gördük, mal'ın sertliğinin ardındaki kararlılığı da... daha iyi tanımayı, sırlarını çözmeyi umduk gelecek sezonlarda. ama o sezonlar hiç olmadı. apar topar bitti umutlarımız.

dvd.sini alanlar bilir, extradan bir 15. bölüm vardır. yapım ekibinin ve oyuncuların hazırladığı bir kamera arkası. çok sevdikleri ve beraberken mutlu oldukları serenity'e ve firefly'a kendilerine has sözlerle bir veda. yıllar sonra bile olsa tekrar buluşmak üzere bir and..

gişedeki "serenity" filmine gelirsek; son yıllarda izleyebileceğiniz en iyi bilim-kurgulardan ve filmlerden biri. tek başına bile bir şaheser. ama biz firefly mağdurları için ise bir umut. hele ki üçleme olacak söylentilerinden sonra hüznümüzü dağıtan bir geri dönüş. gerçi diziyle farklı bir kulvarda gidiyor ama özlediğimiz yüzleri ve gemiyi yeniden gördük ya o bile yeter.