bugün

20 şubat 2013 galatasaray schalke 04 maçı

shalke alman liginde zor günler geçirse de, şampiyonlar liginde kolay yenilmeyen taş gibi bir takım. belki alt sıralardaki alman takımlarını yenemiyor ama bunun sebebi alman liginin kalitesi. çok organize, ayağa pas yapabilen, kanatları çok iyi kullanabilen, fizik gücü yüksek, hızlı ve teknik yıldızları da olan ortalama üstü bir takım. maça burdan başlamak lazım. dün gece de bu özelliklerini sahaya çok iyi yansıttılar.

teknik ve taktik olarak da, cimbomu iyi analiz ettiklerini gösterdiler. cimbom, geriden oyun kurmakta çok zorlanıyor. eğer biraz ileride stoperlere ve melo-selçuk ikilisine basarsanız kendi sahasına kitleyip, kaleci muslera yı degaj yapmak zorunda bırakıyorsunuz, ki biz bunu bu sene defalarca gördük. shalke çok akıllı bir taktikle önde basarak cimbomun ataklarını daha başlamadan kesti ve atak başlattı.

bunun çaresi, toplu savunma ve toplu hücumdur. hamit in, sneijder in hatta forvetlerin gelip ortasahadan top çıkarılmasına yardım etmesi gerekmektedir. ama bunun için de daha fazla koşmak ve daha fazla kondisyon ve daha fazla pas yapmak gereklidir, bizim türk takımlarında bunlar genelde eksik.

pas pas pas! cimbom şu pas trafiğini bir türlü yerleştiremedi. verkaçları sadece drogba gelince yapmaya başladılar. üçgenleri oturtamadılar. kanatlardan adam kaçırmayı başaramadılar. çünkü sağ kanadımız zaten yok! hamit belki kariyerinin bir döneminde sağ kanat oynamıştır ama bu haliyle asla buna uygun değil. bunu tam 30 maçtır başaramadı. sağ bek de oynayamaz, hollanda milli maçında sap bek denendi, roben orayı otobana çevirdi. e nerde oynayacak bu adam? ortasaha nın sağında! hem defansif olarak takıma katkı sağlayacak, hem de oyun zekası ve yeteneğiyle takımı atağa çıkaracak. hatta forvet arkası bile oynar, topu alıp saklayıp, bir kaç metre sürüp öldürücü paslar atacağı bir forvet arkası olarak. ama sağ açık oynamaz. çünkü sağ açık demek, topu gerektiğinde rakibinin sağından atıp solundan geçecek adam demek. hamitte o hız yok. ama terim paşa aylardır hamit i sağ kanat oynatarak takımın kanadını kırıyor. büyük bir hata!

dany. iyi niyetli, aslında fena oynamayan, çalışkan bir arkadaş. ama galatasaray gibi dünya nın en büyük 10 kulübünden biri olacaz biz yea! diye yola çıkan bir takımın stoperi olamaz. çünkü top ayağına gelince panikleyen, alelacele paslar atan, her maçta ölümcül bir hata yapıp rakip forvetleri kaleciyle karşı karşıya bırakacak bir oyuncu. nitekim shalke maçında da havadan gelen bir topu (ki takımın yarısı ilerdeyken) ileri şişirmesi gerekirdi. o ne yaptı, iki metre önündeki adama yollamaya çalıştı beceremedi, kontratak başlattı. bir değil iki değil. her maçta yapıyor bunları. büyük hata.

riera da aynı şekilde, çok severim kendisini, beğenirim, takımdaki bence en iyi sol açık ve sol açık oynaması gerekiyor. amrabattan kat kat daha etkili, akıllı ve etkili bir sol açık. tamam amrabat kadar hızlı değil ama oyun okuması, hücuma katkısı, ortaları, ara pasları ondan çok daha iyi. sevgili terim, rierayı neden sol açık oynatmıyorsun en azından bir maç denemiyorsun adam bas bas bağırıyor ben sol bek oynayamıyorum, adam kaçırıyorum, pozisyon almam zayıf, arada ileri çıkınca iyi işler yapıyorum ama terim bunu duymuyor. büyük hata.

hamit, dany, riera. cimbomun en zayıf noktaları.

şimdi gole bakalım, hamit ilerde top ezer ve kaptırır, shalke savunması topu ileri şişirir, top dany ye gelir, dany panikler ve topu rakibe kaptırır, riera kendi bölgesine giden topa müdahale edemez, semih orayı kapatmaya çalışır, riera ortaha kaçan adama koşması gerekirken o da semihin koştuğu bölgeye koşar ve gol gelir. işte muhteşem üçlü ve gelen gol.

terim kariyeri boyunca yapmadığı hataları bir sezona sığdırmaya çalışıyor sanki. bir kere eboue yi ya da sabriyi sağ açık ya da sol bek denemiyor, riera yı sol açık denemiyor, hamiti ortasaha ya da ön libero denemiyor, hatta melo bile dany nin yerinde denenebilir.

tekrar maça dönersek, böyle bir maça göre cimbom çok iyi fırsatlar yakaladı. hamit in direkte patlayan şutu, burakın sağ ve sol çaprazdan auta giden şutları, sabrinin füzesi gibi. bu da demektir ki ikinci maçta gol ya da goller bulabilir cimbom hiç de zor değil. ben hala umutluyum turdan, çünkü cimbom üzerinde evsahibi ya da şöyle diyelim, oyunu domine etme baskısı olmayınca ( deplasmandaki braga, cluj, manu maçları) daha sakin ve gerçek kimliğine uygun oynuyor bence. bir de sneijder ve drogba nın 3 haftalık daha alışma süreci eklenince güzel şeyler olabilir.

son olarak zemin e gelirsek, ne kadar güzel stad yaparsanız yapın, ne kadar dünya starı getirirseniz getirin, bir yerden türk olduğunuzu göstermek zorundasınızdır. ya madonna konserine izin verip 50.000 kişiyi çimlerde zıplatırsınız, ya da bir kaç milyon dolara yenilettiğiniz çimlerinizi uyarılara rağmen bir maça yetiştirmeye çalışıp olgunlaşmasını beklemeden yeniden çökertirsiniz. en sonunda gidip çimlerin ortasına bir tabela asmayı düşünüyorum çimlere basmayın! diye.