bugün

ikinci pön savaşı

italya'nın güneyindeki canae'de ufak bir ovada yapılan ve 80.000 kişilik roma ordusu'nun, hannibal barca'nın muhteşem hilal taktiği uygulaması ile imha edilmesi ve 70.000 kayıp vermesi ile tamamlanan savaş.

hannibal barca'nın, roma'ya tarihinin en ağır kaybını yaşattığı canae'daki ikinci pön savaşında 30.000 kişilik ordusu ve 6000 kişilik süvari ordusuna karşın, roma'nın 80.000 kişilik ordusunun karşısına çıkmış, savaşın başlangıcında piyadelerini yarım ay şeklinde dizerek roma piyadesinin merkeze saldırmasına müsade etmiş ve süvarileri ile roma ordusu'nun kanatlarındaki ağır süvarilerini yok etme hedefi ile savaşa başlamıştır.

savaşın başlangıcı:
görsel
maviler: kartaca ordusu
sarılar: roma ordusu
(uzaktaki 3 mavi kare kartaca ordusunun süvari kuvvetleri olup hannibal piyadelerini dış bükey bir yarım ay şeklinde dizmiştir.)

birinci aşama;
görsel
roma, kartaca ordusu merkezine saldırıyor, hannibal geri çekiliyor. bu arada kartaca süvarileri roma süvarilerini imha ediyor.

ikinci aşama;
görsel
roma ordusu hilalin içine alınıyor.

üçüncü aşama ve imha;
görsel
roma ordusu tamamen çembere alınmış, arka taraftan da kartaca süvarisi ile sıkıştırılıyor ve tamamen imha ediliyor.

işte tüm bu harekat ve imha sadece 6 saat sürmüş ve bu süre zarfında tarihin en önemli zaferlerinden biri kazanılmıştır.