bugün

akp nin 60 yolsuzluk dosyası

52- ISTANBUL IL SAGLIK MÜDÜRLÜGÜ'NDEKI 750 MILYARLIK USULSÜZLÜK OLAYI
Istanbul Il Saglik Müdür Yardimcisi'nin, Saglik ocagi yaptiracagim diye usulsüz olarak 750 milyar para topladigi ve sonra bu parayla alinan malzemeleri sattigi ileri sürülmektedir. Saglik ocaklarindan sorumlu Istanbul Il Saglik Müdür Yardimcisi Dr. Celal Sahin hakkinda, Güngören'de, Akincilar Saglik Ocagi'ni yaptirmak için çesitli sirketlerden makbuz karsiligi para topladigi, elde edilen miktardan kalan 750 milyar liralik tibbi malzeme ve insaat malzemesini gazete ilani ile satisa çikardigi iddiasiyla sorusturma baslatildi. Saglik ocagi yanina, kayinbiraderi eczane açan Dr. Sahin, makbuzlarin sahte, imzasinin da taklit oldugunu öne sürerek, "Bunlari Istanbul disina, rüsvet aldiklari için sürdügüm iki teknisyen yapiyor. Akinci Saglik Ocagi'nin yerinde market vardi, marketi saglik ocagi ve eczaneye dönüstürdük. Esnaftan 30-40 milyar lira bagis topladim. Bagisçilarin ismini de pirinçten bir plakayla, Saglik Ocagi'nin girisine astim. Diger makbuzlardaki imzalar bana ait degil, sahte" dedi. Saglik Müdürlügü'nde memurluk yapmaya maddi olarak ihtiyaci olmadigini öne süren Dr. Sahin, "Benim Sentez Temizlik sirketim, Medihan medikal malzeme firmam, Zeytinburnu'nda bir poliklinigim vardi. Bu islerimi devrettim. Ben bu görevde isteyerek durmuyorum. Temizlik Ihale Komisyonu Baskaniyim. Istesem çatir çatir ihale alirim. Bir ihale 3-4 trilyon lira, ama almiyorum" diye konustu.
NOT: Konu ile ilgili sorusturmanin sürdügü ifade ediliyor. ILAHI BIR TESADÜF!

53- ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIGI BÜROKRATLARININ IHALE KAZANAN FIRMA TARAFINDAN AGIRLANMASI OLAYI
Çevre ve Orman Bakanligi Müstesar Yardimcisi Bünyamin Kara ve Devlet Meteoroloji Isleri Genel Müdürü Adnan Ünal, Bakanligin ihalelerine giren VAISALA firmasi tarafindan, Firlandiya'da agirlandiklari ve bütün faturalarin söz konusu firma tarafindan ödendigi ifade edilmektedir. 6-10 Haziran 2004 yilinda Firlandiya'da agirlanan söz konusu bürokratlarin tüm harcamalarinin, Bakanliktan çok sayida ihale alan VAISALA firmasi tarafindan ödendigi, daha sonra konu kamuoyuna intikal edince de, sözkonusu bürokratlarin, söz konusu firmaya bu paralari geri ödedikleri ileri sürülmektedir. Yine bir baska iddia, açilan bir ihalenin iptal edilmesi ile ilgilidir; "Çevre ve Orman Bakanligi, Devlet Meteoroloji Isleri Genel Müdürlügü (DMI) 10 adet havaalanda Otomatik Meteoroloji sistemi satin almak üzere, Agustos 2004'te ihale açar. Bu ihale için 4 Ekim 2004 tarihinde VAISALA firmasi ile 1.674.590 Euro bedel karsiligi sözlesme imzalanmis. DMI yine 2004'te 76 adet Otomatik meteoroloji istasyonu için ihale açilmis. Bu ihaleye üç firma katilmis. Jinyang firmasi 1.631.066 ABD Dolari, Elite firmasi 1.820.000 ABD Dolari, Vaisala firmasi 2.376.360 ABD Dolari teklif vermis. Bu ihaleyi en yüksek fiyati verdigi için VAISALA alamaz. Bunun üzerine "Ödenek yetmedi, fiyatlar biraz pahali" gibi gerekçelerle, ihale tamamen iptal edilir.
NOT: Konu ile ilgili kamuoyunu tatmin edici bir açiklama yapilmamistir. ILAHI BIR TESADÜF!

54- TOKI'DE MILLETVEKILI AYRICALIKLARI KONUSU
Cumhurbaskanligi Devlet Denetleme Kurulu, TOKI'de usulsüzlükler saptadi. Cumhurbaskanligi DDK müfettisleri Toplu Konut Idaresi'nde gerçeklestirdikleri denetimlerin sonuçlarini raporlastirdilar. Rapora göre, 26 Eylül 2003 günlü 1059 sayili Baskanlik onayiyla, Bilkent 3'ncü Etap, C3 ve C4 Blok konutlarinin açik satis yöntemiyle satisa çikarilmasina karar verildi. Açik satis, ilk gelenin konutu almasi biçiminde uygulaniyor. Satisi ilan edilen lüks konutlarla ilgili olarak milletvekillerinin giristigi usulsüzlük rapora söyle yansidi: "Satisi ilan edilen konutlarla ilgili olarak "bir grup milletvekili adina" bir milletvekili, 8 Ekim 2003 tarihli bir dilekçeyle Idareye basvurarak, C1,C2,C3 ve C4 tipi konutlardan 19'unun "blok satis" yöntemiyle kendilerine satilmasini istemislerdir. Önerilen fiyat, idarece belirlenen satis bedelinin çok altinda olmasina karsin, Idare Baskani'nin 8 Ekim 2003 günlü onayiyla 21 konut satistan çekilmistir. Basbakanlik Yüksek Denetleme Kurulu Raporu'nda konunun elestirilmesi üzerine, satistan çekilen konutlar 19 Subat 2004 tarihinde "açik arttirma" ile satisa sunulmustur. ilan edilen ve devam eden bir ihalede bir kisim konutun satistan çekilmesinin dayanagi yoktur. Konut satislarinda rekabeti esas tutan, hiçbir gruba ayricalik tanimayan yöntemler kullanilmasi gerekmektedir." Söz konusu olay, raporun "Usulsüz Olarak Satistan Çekilen Konutlar" baslikli bölümünde yer aldi. Olayda AKP'li bir milletvekilinin de adi geçmisti.Milletvekil inin TBMM'nin en önemli komisyonlarindan birinde Baskan oldugu belirtilmisti.

NOT: Konu ile ilgili yapilan açiklamalar, kamuoyunu tatmin etmemistir. Söz konusu daire satislarindaki ayricaliginin kaldirildigi ve islemlerin usule uygun sürdürüldügü açiklanmistir. ILAHI BIR TESADÜF!

55- YÜKSEK IHTISAS HASTANESI PERSONEL TASIMA IHALESI
Yüksek Ihtisas Hastanesi'nin ayni kosullarda yaptigi iki ihale arasinda, yüzde bine yakin fark oldugu ifade edilmistir. Hastane'nin, 2004'te gece vardiyasi personel tasima isi, 7 kisiden olusan ihale komisyonunun bes üyesinin "yüzde 92 pahali" muhalefetine karsin 420 milyar 480 milyon liraya verildi. 2005 yili için ayni isin ihalesinin ise 43 milyar 690 milyon liraya verilmesi dikkat çekici bulundu. Hastane'nin 2004 yili gece vardiyasi personelinin tasinmasi isi için ihaleye çikti. 29 Aralik 2003 tarihindeki ihaleye 2 sirket katildi. Köker Turizm Tasimacilik 481 milyar, Koçlar Turizm Tasimacilik Limited Sirketi ise 420 milyar 480 milyon lira teklif verdi. Köker Turizm Tasimacilik sirketi eksik belgeleri tamamlamadigi gerekçesiyle ihale disi birakildi. Koçlar Turizm'in 420 milyar 480 milyon liralik teklifini, 7 kisiden olusan ihale komisyonunun Baskan da dahil, 5 üyesi " geçen yila göre yüzde 92" daha yüksek olduguna iliskin serh koyarak karsi çiktilar. Ancak, ihalenin ita amiri olan Prof. Dr. Adnan Çobanoglu ihaleyi uygun görerek onayladi. Ayni isin 2005 yili ihalesine ise 10 sirket katildi. Ihale komisyonu verilen tekliflerden 6'sini geçerli bularak incelemeye aldi. Komisyon, en düsük teklif olan 43 milyar 690 milyon 500 bin lirayi veren Onursal Otomotiv Turizm Sanayi ve Ticaret Limited Sirketi'ne ihalenin verilmesini uygun buldu. Iki ihale arasindaki farkin kaynagi, merak konusu olmustur.
NOT: Konu ile ilgili Saglik Bakanligi'ndan herhangi bir açiklama yapilmamistir. ILAHI BIR TESADÜF!

56-SAGLIK BAKANLIGI BÜROKRATLARININ ILAÇ SIRKETI TARAFINDAN URTDISINDA AGIRLANMALARI OLAYI
Yurtdisindaki gezilere Saglik Bakani'nin onay vermesinin ciddi kusku uyandirdigi ve ilaç sirketlerinin Saglik Bakanligi üzerinde etkin bir rol oynadiklari iddia edilmektedir. Saglik Bakanligi'nda ruhsatlandirmadan sorumlu üç bürokratin Pfizer Ilaç Firmasi sponsorlugunda Almanya'ya gönderildigi ifade edilmistir. Pfizer Ilaçlari Limited Sirketi, 16 Aralik 2003'te Saglik Bakanligi Müstesari Necdet Ünüvar'a yazi yazarak, Bonn kentinde 12-13 Ocak 2004 tarihleri arasinda toplanti yapilacagi bildirdi. Müstesar'dan, toplantiya, Ilaç Eczacilik Genel Müdürlügü'nde ruhsatlandirmadan sorumlu Genel Müdür Yardimcisi ile onun uygun görecegi, iki ruhsatlandirma görevlisinin gönderilmesini isteyen Pfizer, tüm masraflarin firma tarafindan karsilanacagini iletti. Saglik Bakani Recep Akdag ve Müstesar Ünüvar ise, 7 Ocak 2004 tarihinde, Ilaç ve Eczacilik Genel Müdürlügü Ilaç Ruhsatlandirma Dairesi'nden sorumlu Genel Müdür Yardimcisi Mahmut Tokaç ile Ruhsatlandirma Dairesi Sube Çalisanlarindan Eda Cindoglu ve Ahu Güney'in toplantiya görevli olarak katilmasina olur verdi.
NOT: Konuyla ilgili bir açiklama yapilmamistir. ILAHI BIR TESADÜF!

57-EÜAS SEYITÖMER,AFSIN- ELBISTAN SANTRALLERI'NDEKI IHALELER
Elektrik Üretim A.S. Genel Müdürlügü Malzeme ve Yönetim Ticaret Dairesi Baskanligi'nin 2004 yili içinde yaptigi Seyitömer Termik Santral Isletme Müdürlügü personel tasima ihalesi için Kamu Ihale Kurumu'na basvuruda bulunuldu. Yapilan incelemelede Elektrik Üretim A.S.'nin isteklilere ihale sonucunu bildirmeden sözlesme imzalamis oldugu belirlenerek, bu yöntemle ilgili firmalarin sikayet haklarinin dahi ellerinden alindigini saptandi. Kurum, usulsüzlükler için suç duyurusunda bulunma karari aldi. EÜAS'in 2003-2004 yillarinda gerçeklestirdigi Seyitömer Termik Santrali'nin bakim ve onarim ihalesi, Afsin- Elbistan B Termik Santrali Tesis Müdürlügü'nün hizmet alimi ihaleleri de basvuru üzerine, Kamu Ihale Kurumu tarafindan denetime alindi. Yasaya aykiriliklar nedeniyle iki ihalenin de iptal edilmesi benimsendi. EÜAS'in 2004'te gerçeklestirdigi "120 bin ton kiraç tasi alimi" na iliskin ihaleyse, basvuru yapilmasina karsin, Kamu Ihale Kurumu'nun yetkisi disinda kaldigi için incelenemedi.
NOT: Bakanliktan konu ile ilgili kamuoyunu tatmin edici bir açiklama yapilmadi. ILAHI BIR TESADÜF!