bugün

akp nin 60 yolsuzluk dosyası

22-TEKEL TOKAT SIGARA FABRIKASI MAKINA IHALESI
Tekel, 10 Haziran 2004 tarihinde Tokat Sigara Fabrikasi'na, sert paket kutulu sigara paketleme makinalari alimi için ihale açiyor. Ve sözlesme sartnamesinde "makinalarin kullanilmamis ve yeni olmasi kosulu" bulunuyor.13 milyon 840 bin Euro'ya malolan makinalarin bazilarinin yeni, bazilarinin da kullanilmis oldugu anlasiliyor. Tekel'e tanesi, 1,7 milyon Euro'ya satilan bu makinalar, Beyaz Rusya'ya 570 bin Euro'ya satilmis. Bu farkedilince AKP, Meclis'e Torba Yasasi ile bir madde getiriyor. Tekel tarafindan ithal edilen kullanilmis makinalarin, satin alinmasina izin verilmesi öngörülüyor. Bu isi örtbas etmek için, Tekel ile ilgili maddenin yürürlük tarihi ihale öncesine çekiliyor. Böylelikle, yaklasik 24 trilyonluk kullanilmis mal satan Ispanyol Firmasi'ndan alinan makinalar, aklanmis hale getirilmek isteniyor.

NOT: Tekel'in bu ihalesi, "Kamu Ihale Kurumu" nca iptal ediliyor. Tekel Yönetim Kurulu da, makinalarin iade edilmesi kararini aliyor. Ancak, konu ile ilgili tazminatlarin miktari ve bunun sorumlularinin kimler oldugu konusu, henüz sorusturulmus degil. ILAHI BIR TESADÜF!

23-HUMMER CIP'LI 9.8 TRILYONLUK IHALE OLAYI
Adalet Bakani Cemil Çiçek'in oglunun dügününe, Milli Egitim Bakani'nin esi Sahsenem Çelik'le birlikte, Hammer Cip'le giden Melek Ipek'in ortak oldugu sirketin, okullarda dagitilan bedava kitap kampanyasina katildigi ve bedava kitap ihalesine katilip, 9.8 trilyonluk ihale aldigi ifade ediliyor.
NOT: Konu ile ilgili yapilan açiklama, kamuoyunu tatmin edici olmamistir. ILAHI BIR TESADÜF!

24-ULASTIRMA BAKANI'NIN OGLUNUN GEMI KIRALAMA OLAYI
Ulastirma Bakani Binali Yildirim'in 24 yasindaki oglu Erkan Yildirim, ihalesiz olarak Ankara Feribotu'nu aliyor. Santour isimli sirket almis oluyor. Bu feribotun, günlügü en az 15 bin $'dan kiralanmasi gerekirken, 9 bin $'a kiralandigi ifade ediliyor. Burada önemli bir konu da, Çesme- Brindisi arasinda Devlet, Samsun Feribotu'nu isletiyor. Madem bu hat is yapiyor da, Devlet 2 feribotu neden isletmiyor? Ankara Feribotu ucuza kiralandigi için, bilet fiyatlarinda indirim yapiliyor. Ankara Feribotu, 740 yolcu ile Çesme'ye gelirken, Samsun Feribotu 400 yolcuda kaliyor.

NOT: Konu ile ilgili Ulastirma Bakani'nin yaptigi açiklamalar, kamuoyunutatmin edici olmamistir. ILAHI BIR TESADÜF!

25-IZMIR SORU KITAPÇIGI IHALESI OLAYI
Izmir Il Milli Egitim Müdürlügü, seviye tespit sinavi soru kitapçigi için, 320 bin ögrencinin durumunu belirlemek üzere, ihale açiyor. Ihale; ögrenci basina 265 bin lira teklif veren firma yerine, 470 bin lira teklif veren, Bayindirlik Bakani Zeki Ergezen'in kardesi Ömer Faruk Ergezen'e ait "Sarakuska" adli sirkete veriliyor. Ihalenin teknik sartnamesinde yer alan "kesinlesmis SSK ve vergi borcu bulunmadigina dair belge istendigi" maddesiyle ilgili evrak, 14 Aralik'ta Milli Egitim Müdürlügü'ne geliyor. Ancak, 13 Aralik'ta sözlesme imzalaniyor. 120 milyarlik bir is.
NOT: Kamuoyunu tatmin edici bir açiklama yapilmadi. ILAHI BIR TESADÜF!

26-THY 36 AIRBUS UÇAK ALIMI KONUSU
THY'nin, Özellestirme kapsaminda iken halka arzi, %51'den fazlasi amaçlandigi halde THY'nin uçak alimini, özellestirilmeden sonra gerçeklestirilmesi beklenirdi. THY, Mayis 2004 tarihine kadar Kamu Ihale Yasasi'na tabii idi. Çikartilan bir yasa ile THY uçak alimlarini, Ihale Yasasi'na tabi olmadan gerçeklestirilmesi imkan dahiline getirildi. THY Genel Müdürü, uçaklara 1,5- 2 milyar $'lik bir ödeme yapilabilecegini söylemisti. AirBus ise, rakamin 3 milyar $'i geçecegini açikladi. Uçaklarin kaç liraya alindigini, baska firmalarla bir görüsme yapilip, fiyat istenip istenmedigi açiklanmiyor.
NOT: Konu ile ilgili yapilan resmi açiklamalar, kamuoyunu tatmin etmemistir. ILAHI BIR TESADÜF!

27- BOTAS'IN FERNAS SIRKETI'NE IHALESIZ 24,5 MILYON $'LIK IS VERILMESI OLAYI
Fernas sirketi, CHP'den AKP'ye geçen Batman Milletvekili Mehmet Nezir NASIROGLU'nun kuzenine ait. Ihalesiz is sözlesmesini BOTAS yapiyor. BOTAS Genel Müdürü; " Isi yapsa da, yapmasa da Fernas sirketi'nin 24,5 milyon $ ödeyecegini ve bunun dogru bir karar oldugunu " savunuyor.
NOT: Yapilan açiklamalar kamuoyunu tatmin etmemistir. ILAHI BIR TESADÜF!

28- MILLI EGITIM BAKANLIGI 62 ILKÖGRETIM OKULU IHALE OLAYI
Konuyla ilgili Ana Muhalefet Partisi, Milli Egitim Bakani Hüseyin ÇELIK hakkinda sorusturma önergesi veriyor ve bizzat Basbakan Recep Tayyip Erdogan'in talimatiyla, AKP Grubu çogunlugu ile sorusturma açilmasini reddediyor. Bilindigi gibi, Milli Egitim Bakanligi (Yatirimlar ve Tesisler Daire Baskanligi), 07.06.2004 tarihinde, Istanbul Menkul Kiymetler Borsasi'nin (IMKB) 8 Yillik Temel Egitimi desteklemek amaciyla, kendi kaynaklarindan sagladigi 500 trilyon liralik kaynak ile, 44 farkli ilde toplam, 958 bin 166 metre karelik, 135 adet ilkögretim okulu insaati ile ilgili bir paket içinde 62 adet ihaleyi yapti... Akabinde, Bakanlik degerlendirmesini tamamlayarak sonuçlari ihaleyi kazananlara bildirdi... Bir taraftan, farkli illerde, ayni klas ve standartta insaatlar için çok farkli fiyatlar onaylanirken; diger taraftan ayni ihalede teklif edilen en düsük fiyatlar gözardi edilmis, kabul edilen teklifler, daima ortalamanin üstünde fiyat veren firmalara ait olmustur... En düsük fiyatli teklif, BIRINCI sira olmak ve tüm tekliflerin küçükten büyüge siralanmasi halinde, toplam 62 ihale içinde, örnegin, "en ucuz teklif siralamasinda" BIRINCI, IKINCI ve ÜÇÜNCÜ firmalara HIÇ IHALE VERILMEMISTIR. .. Sonuç olarak; Milli Egitim Bakani Hüseyin Çelik, EN YÜKSEK TEKLIFLERI ONAYLAYARAK, (KDV hariç) 86 trilyon 291 milyar liraya kadar bir Kamu kaynagi kaybina yol açacak islemlere göz yummakta hiç bir sakinca görmemistir. - M.E.B.'nin ONAYLADIGI Fiyatlarla Ihale toplami.. 379.944 milyar TL. -M.E.B'nin REDDETTIGI, En Düsük Fiyatlarla Ihale Toplami 293.653 Milyar TL. -Kamu Kaynagi KAYBI....... ......... ....: 86 trilyon 291 milyar TL. -KDV dahil, Kamu Kaynagi KAYBI.. : 101 trilyon 823 milyar TL.

NOT: Resmi açiklamalar kamuoyunu tatmin etmemistir. ILAHI BIR TESADÜF!

29- 2. BEYAZ ENERJI YOLSUZLUGU OLAYI
Enerji davasinda 3 AKP'li var. Ankara Cumhuriyet Savciligi, Enerji Bakanligi'ndaki ihale yolsuzluklariyla ilgili dava açti. Iddianamede, 18 sanik, "çete kurmak, ihaleye fesat karistirmak, rüsvet"le suçlaniyor. Iddianamede ayrica, isadami Ibrahim Selçuk'un AKP Genel Sekreter'i Idris Naim Sahin'le görüserek, Bakanligin Teftis Kurulu'nu etkilemek için, baski yaptigi da yer aldi. Ankara Cumhuriyet Savcisi Semsettin Özcan'in hazirladigi iddianamede, saniklarla ilgili ulasilan sonuçlar söyle yer aldi: " Ibrahim Selçuk'un, Enerji Bakanligi'nda aldigi siyasi güç ve çesitli yöntemlerle olusturdugu baski, siddet ve tehdit sonucu çikar amaçli suç örgütü olusturdugu, bu örgütü yönettigi, örgüt adina faaliyette bulundugu anlasilmistir. Bu faaliyetler dogrultusunda Bakanliga bagli anonim sirketler tarafindan çikarilan tüm ihalelerle ilgilendigi, ihaleleri kendi sirketi Ezgi adina almasa dahi, sirket sahibi diger saniklar adina alinmasi için, yogun çaba sarfettigi, bu amaçla ihalelerin ertelenmesini, sartnamelerin degistirilmesini temine yönelik faaliyetlerde bulundugu ortaya çikmistir." Iddianamede, isadami Ibrahim Selçuk'un, AKP Agri Milletvekili Cemal Kaya ile olan telefon görüsmelerine vurgu yapildi. Kaya'nin, Selçuk'u arayarak esi üzerine kayitli Aram Sirketi'ne, EÜAS'dan ihale alma girisiminde bulundugunun anlatildigi iddianamede, "Bu amaçla Kargamis, Özlüce ve Urfa ihaleleri ile ilgili ayrintili görüsmeler yaptiklari, bu görüsmelerde sanik Selçuk'un, Milletvekili Cemal Kaya'ya yapmasi gereken kirimlari dahi söyledigi, Cemal Kaya'nin teklif edilen bazi ihaleleri küçük bularak, kendisine daha büyük ihaleler vermesini istedigi ifade edildi. Iddianamede, Selçuk'un, müfettislerce hazirlanan teftis dosyasinin Adliye'ye intikal ettirilmemesi için Teftis Kurulu Baskani Cevdet Malkoç'a baski yapmasi için, AKP Genel Sekreteri Idris Naim Sahin'le görüstügü ve Malkoç'a Sahin araciligiyla baski yapildigi dosyanin halen Teftis Kurulu'nda incelendigi kaydedildi.
NOT: Yargilama devam ediyor. CHP'den AKP'ye geçen ve iddianamede suçlanan Agri Milletvekili Cemal Kaya, Milletvekilligi'nden istifa etti. AKP Genel Sekreteri Idris Naim Sahin ile ilgili herhangi bir fezleke düzenlenmedi. ILAHI BIR TESADÜF!

30-JOKEY KULÜBÜ'NDEN SHÇEK PAYININ ALINMAMASI OLAYI
Türkiye Jokey Kulübü, at yarislari hasilatindan %1'lik payin, SHÇEK'e alinmamasinin engellenmesi olayi. SHÇEK Kurulus Yasasi'nin 18.maddesinin h bendine göre, "kanuna göre sans oyunlari tertip eden kurumlarin, hasilattan %1'lik payin SHÇEK'e verilmesi" gerekir. Türkiye Jokey Kulübü, bu parayi ödememis ve Tarim Bakanligi'ni mahkemeye vermistir. Ankara 6.Idare Mahkemesi, SHÇEK lehine karar vermis ve bu kararin uygulanmaya konulmasi beklenirken, Devlet Bakani Güldal Aksit, özel bir avukatlik bürosunun talebi dogrultusunda, yasaya aykiri islem yapilmasi talimatini veriyor. Bu özel avukatlik bürosunun ortaklarindan birisinin Murat Aksu oldugu ve babasinin da, Içisleri Bakani Abdülkadir Aksu oldugu anlasiliyor. Kanunu uygulamayan Tarim ve Köyisleri Bakani Sami Güçlü ile görevini kötüye kullandigi için Devlet Bakani Güldal Aksit için, Ana Muhalefet Partisi tarafindan sorusturma açilmasi isteniyor. Fakat, Meclis'te AKP Grubu'nun çogunlugu tarafindan reddediliyor.
NOT: Konuyla ilgili yapilan resmi açiklamalar, kamuoyunu tatmin etmemistir. ILAHI BIR TESADÜF!