bugün

kocaeli üniversitesi

yönetim kademesi bakımından kemikleşmiş kemalist idarenin hakim olduğu üniversitedir. Öğrenci profili, ülke gündemine odaklanmış, dünyadaki gelişmeleri yakından takip eden bir profil yerine, lümpen bir durum arz eder. Havai, aklı bir karış havada tipler yani... Umuttepe kampusü, şehrin dışında, yüksek bir tepe üzerine kuruludur. Ve yaz ortaları dışında, hava genellikle soğuktur. Kantinleri iyi sayılabilir. Sosyal donatıları ortalamanın üstündedir. Lakin, mimari açıdan oldukça ruhsuz ve isabetsiz bir talihsizliği de bünyesinde taşır.
Bu üniversitede öğrenci olmak, zorluklara hazır olmak anlamına gelir. Öğrencilerin sosyal ilişkileri bakımından sınırlı opsiyonlara sahip bir üniversitedir. Belli başlı iki profilden bahsedebiliriz:

Birincisi, bu üniversitede ya bakımlı ve çekici kızların ortamına kancayı takıp üstüne de bir öğrenci evi tutarak, dışardan gıpta edilecek, lakin içerde kıt kanaat imkanlarla can çekişilecek bir sosyal ağ oluşturursunuz....

Ikincisi de bu bahsedilen ortamın dışında kalarak münzevi bir ruha sahip olursunuz. Ruhunuzda öfke ile teslimiyet arasında kalmanın tefekkürünü yapar da yaparsınız.

Başlıca profiller bunlar. Zaten üniversitenin sizde uyandırabileceği özgün bir ruh olmadığı için, fazla bir beklenti içine girmemek gerekir. Bu profiller arasında zaman zaman geçişler yaşanabilse de netice itibari ile kaba yapı böyledir. Misal, yalnız takılıp bir kıza aşık olmak da mümkündür, tiki concon makyajların hüzün yağmurunda akması da mümkündür. Lakin bu istisnalar kaideyi değiştirmiyor. Çünkü üniversitenin çapı buna müsade etmiyor.
Her iki profil de size zorluklar yaşatacak, birinci profil, zorluğun sonraya ertelendiği, ikinci profil, zorluğun peşin yaşandığı bir hüviyet arz eder. Üniversitede popüler olan profil birincisi olduğu için, genellikle hayatın ne olduğu, nasıl yaşanması gerektiği, okul bittikten sonra ortaya çıkar, ve mezun olanlar sudan çıkmış balığa dönerler. Ikiyüz mezun verip de mezunlarından sadece ikisinin iş bulabildiği kendi jenerasyonumdan biliyorum bu durumu.
Ikinci profili yaşayıp da zaten zorluklardan örülü bir bilinç ile üniversiteyi bitiren öğrenciler ise, okul bittiği vakit nispeten daha iyi pozisyonlara yerleşebildiler.

Not: Kazananlar için, üniversitenin tanıtım reklamlarından daha gerçekçi bir yazı olduğundan şüphe edilmesin.