bugün

islamiyette çok eşlilik

peygamber efendimiz *'e 'çamur at izi kalsın' felsefesiyle hareket eden, bazı fütursuzca davranan insanların diline doladığı konu.

peygamber efendimiz eşlerinin çoğu şehit olan sahabinin eski eşleridir.

( http://ulu.so/uodmv7 )

örneğin; hz. hafsa, hz. ömer'in kızıdır. eşi huneys hazretleri uhud'da şehit olunca hazret-i ömer kızını nikahlamak için, hazret-i ebu bekr'e gitmiş cevap alamamış, hazret-i osman'a gitmiş fakat hazret-i osman o sırada eşi rukiyye hazretlerinin ölümünden dolayı üzgündü ve 'doğru olmaz' dedi. nihayet rasullullah'a gitti.

"osman'ı anlamıyorum, hafsa'yı teklif ettim, geri çevirdi." dedi.

peygamberimizde ona : " ister misin sana osman'dan daha hayırlı bir damat teklif edeyim. " dedi ve hazret-i ömer'in isteği üzre devam etti. " hafsa'yı bana nikahla bende kızım ümmü gülsüm'ü osmana nikahlayayım. " hazret-i ömer bu duruma çok sevindi zira nikah mevzusunu peygamber efendimizin şahsına teklif etmeye çekinmişti.

işte dostlar bu olayın ardından peygamberimiz hazret-i ömer ve ebu bekr'e damat, hazret-i osman ve ali'ye kayın peder olmuştu. dört halifeye kız verip kız aldı. hatta ikinci kızı ümmü gülsüm'ü hazret-i osmana verdiği için, hazret-i osman'a 'osman-ı zinnureyn' yani 'iki nur sahibi' denilmiştir.