bugün

çernobil faciası

Bundan 21 yıl önce ikinci Paylaşım Savaşı'nda kullanılan atom bombasının etkisinden kurtulamayanlar 26 Nisan 1986'da tekrar nükleer tehlikesiyle karşılaştılar. Birçok bebek sakat doğdu, kimisi öldü. Bu felaketin etkisi kuşaktan kuşağa geçti. Kansere yakalananlar, sakat kalmış çocuklar Çernobil faciasından böyle etkilendi.

Çernobil felaketinin 21. yıldönümünde Nükleer Karşıtı Platform ve Küresel Eylem Grubu, 26 Nisan saat 18.30'da Ankara'da Kızılay Postanesinden Yüksel Caddesi insan Hakları Anıtına yürüdüler. Grup adına basın açıklamasını Senem Yardımcı yaptı.

Yardımcı, Çernobil'in sonuçlarının sürekli olarak çarpıtıldığını söyleyerek, yönetenlerin halka azıcık radyasyonun iyi geleceğini düşündüklerini belirtti.

AKP hükümeti ile "kalkınma" adı altında geçen Nükleer Santral macerasının tekrar başladığına dikkati çeken Yardımcı, iktidar döneminde enerji sektörü sermaye için karlı bir yatırım alarak yeniden düzenlendiğini söyledi. "Ortadoğu emperyalist saldırganlığın talan yeri haline getirilirken Türkiye'ye biçilen rolde Ortadoğu'yu yağmalayanlara hızlı ve güvenli bir enerji sistemi oluşturmak oldu" diyen Yardımcı, Çernobil'de yaşanan facianın 21. yılında AKP Hükümeti'ni ve Enerji Bakanı Hilmi Güler'i uyardılar.

AKP hükümetini ve nükleer santral yandaşlarının gerçekleri halkın ve doğanın ihtiyaçlarıyla örtüşmediğini söyleyen Yardımcı, "Açlık ve sefalet koşullarının günden güne arttığı bir ülkede, enerjinin toplumsal dağılımı o ülkedeki sosyal adaletin nasıl biçimlendiğini gösterir" dedi.

Çernobil'in yıldönümünde Hükümete seslenen Yardımcı, enerjide piyasa politikalarından, özelleştirmeden derhal vazgeçilmesini talep ederek, doğayla birlikte yaşayabileceğimiz bir dünya için mücadeleye çağırdı.

Yapılan açıklamanın ardından Grup Günyüzü sahne aldı. Şair Mehmet Özer'in sunduğu program sinevizyon gösterimi ile son buldu.