bugün

koruyucu aile

Çeşitli nedenlerle öz ailesi yanında bakımları bir süre için sağlanamayan çocukların kısa veya uzun süreli olarak, anne-baba özelliklerini taşıyan ücretli veya gönüllü statüdeki uygun aile ya da kişilerin yanında Devlet denetiminde sağlanmasıdır.

çocuğun sevgi dolu bir aile ortamında büyüyüp sağlıklı bir yetişkin olarak topluma kazandırılmasına yardımcı olan ailelerdir.

Koruyucu aile hizmetinde amaç, çocuk için karmaşık ve sorunlu olan bir dönemde özenli davranılarak çocuğun bu dönemi örselenmeden geçirmesini ve normal hayatını devam ettirmesini sağlamaktır.

-Türkiye’de sürekli ikamet eden,
-Evli veya bekar,
-Çocuklu ya da çocuksuz,
-Tüm okur-yazar T.C. Vatandaşları başvurabilirler.
öz anne- baba ya da vasi dışında herkes olabilmektedir. Özellikle çocuğun yakın çevresinde olan akrabalar, komşular ya da aile dostları tercih edilmektedir.
Koruyucu aile yanına en fazla 3 çocuk, aynı anda yerleştirilebilir. Ancak, buna karar verilirken özellikle çocuklarla bire bir ilişki kurulma konusuna önem verilir.

-Koruyucu ailenin yükümlülüklerini yerine getirmemesi,
-Çocukla koruyucu aile arasındaki uyumsuzluğun yapılan mesleki çalışmalara rağmen giderilememesi,
-Koruyucu ailenin çocuğa.istenilen şekilde bakmadığının belirlenmesi,
-Koruyucu aileye yerleştirilme nedeninin ortadan kalkması, Koruyucu ailenin herhangi bir nedenle koruyucu aile olmaktan vazgeçmesi
durumlarında çocuk aileden geri alınmaktadır.