bugün

ismet inönü nün başarıları

ismet inönü´nün en büyük başarısı hiç kuşkusuz türkiye´yi 2.dünya savaşına sokmamasıdır. bu bilen için çok büyük bir başarıdır. çok usta , roosevelt gibi, churchill gibi, hitler gibi, stalin gibi politikacılarla aşık atmış ve ülkesini hiçbirisine yedirmemiştir.

ikinci dünya savaşı öyle bir savaştır ki, birinci dünya savaşı ikincisinin yanında "çocukların saklambac oyunu" gibi kalmaktadır. paris dışındaki bütün büyük şehirler ikinci dünya savaşında taş taş üstünde kalmamacasına bombalanmışlardır. almanya´da halen patlamamış bomba buluyorlar , daha geçen hafta buldular bir tane ludwigshafen şehrinde. bütün polonya, romanya, macaristan, sovyetlerin doğusu hariç heryeri, yunanistan, italya, güney fransa, kuzey fransa, belçika....tarumar olmuştur.

batı avrupanın en güzel şehirlerinden birisi olan st.lo şehri bugün avrupanın en çirkin şehirleri arasındadır. çünkü vermişler bombayı vermişler bombayı...

ismet inönü´yü sadece içeriye bakarak değerlendiremeyiz. dış politikanın dengelerini çok iyi bilirdi, ve bildiği için de istanbul da orijinal yapı sultanhamet, edirne de selimiye camii var... ama almanya´da frauenkirche´yi yeni inşa ettiler, daha yeni açtılar, 4-5 yıl önce. merkel açtı.