bugün

ötanazi

Belçika'da ölen bir yaş altındaki bebeklerin yarısının yaşamına ötanazi yöntemiyle son verildiği açıklandı. Gand Üniversitesi profesörlerinden Veerle Provoost, son dönemde ölen 300 bebek üstünde yaptığı inceleme sonuçlarını duyururken, bebeklerin en az 150'sinin yaşamına bilinçli olarak son verildiğini, bu kararların yüzde 84'ünün anne ve babaların mutabakatıyla alındığını söyledi.
Provoost, bebeklere ötanazi uygulamasında tedavinin durdurulması, bağlı oldukları suni solunum sistemlerinin fişten çekilmesi veya ölümcül miktarda morfin benzeri madde aşılanması yoluna gidildiğini açıkladı. Bebeklere ötanazi kararlarının nedenlerini açıklayan doktorlar, yüzde 70 oranında 'yaşama şansı kalmaması', yüzde 30 oranında 'kaliteli yaşam şansı kalmaması' gerekçelerini ön plana çıkarıyor.
Belçika'da ötanazi uygulamasında son bir yılda yüzde 10 artış var. Her ay 40'a yakın hastanın yaşamına bu yolla son veriliyor. Yetkililer, resmi rakam ve beyanların belirlendiğini, gerçek rakamın en az iki misli olduğunu düşünüyor.
Ülkede resmi kayıtlara göre, 2005'te 400, 2006'da 450 kişiye ötanazi uygulandı. Yasaya göre, ötanazi isteyenin 18 yaşından büyük olması, talebini bilinçli ve kendi iradesiyle yapması, isteğini düşünüp birkaç defa yansıtması şart koşuluyor. Ayrıca hastanın 'fiziki veya psikolojik açıdan, tıbbi olarak sürekli ve dayanılmaz acı çekiyor olması, hastalık sürecinde çaresiz bir aşamada bulunması' gerekiyor.
kaynak: radikal gazetesi