bugün

sırtlan

afrika'nın en başarılı avcısıdır bu hayvan. avını durmaksızın 3.5 kilometre boyunca kovalayabilir. günde bir kez avlanır sırtlanlar. çok güçlü boyun kaslarına ve çok güçlü bir çeneye sahiptirler. gergedan ve timsahtan sonra çenesi en fazla baskı uygulayan 3. güçlü hayvandır. avlanmaya başladı mı asla durmaz. avını boğma zahmetine girmez. hızlıca parçalayarak can çekiştire çekiştire yer. avlarının tüm kemiklerini parçaladıkları gibi, bu kemikleri harika bir şekilde sindirdiklerinden ortalama 40 yıl süren hayatlarının tam 3 yılını yavru emzirerek geçirirler. bir aslandan av çalmak için en az 3 sırtlan bir araya gelmelidir. leşçil olarak tanınsalar dahi besinlerinin minimum yüzde 60'ını avlayarak (çoğu sırtlanda bu yüzde 90'dır) sağlarlar.

sırtlanlar sanılanın aksine kahkaha atmaz. çıkardıkları ses kahkaya benzese de, bu onların heyecanlandıklarını, korktuklarını, çiftleşme isteğini, av veya leş bulduklarını birbirlerine haber verme yöntemleridir.

sırtlan hazır, beleşçi gibi kabul edilse de bir başka bakış açısıyla bakarsak vahşi doğanın lideri aslana kafa tutabilen tek hayvandır. yani meydan okuyan bir canlı türüdür, risk budur demiştir. doğadaki lion king (aslan kral) gerçeğinin tam karşısında hyena queen (kraliçe sırtlan) gerçeği gelip oturmuştur.

tek bir sırtlanın tam beş çitanın avladığı antilobu çaldığı gözlemlenmiştir. aynı şekilde tek bir sırtlan kilometrelerce bir avı kovalayıp (ki bahsedilen av öküz başlı antilop olmaktadır) tek başına düşürüp afiyetle yiyebilir. sürü halinde saldırdıkları zamansa aslanın düşüremediği bufaloyu düşürürler. zebra, zürafa ve fil gibi büyük hayvanlarınsa en azından yaralı olmaları lâzımdır sırtlanlar tarafından avlanabilmeleri için.

en büyük düşmanı yeleli erkek aslandır. sırtlanlar dişi aslandan korkmazlar pek. doğadaki sırtlan ölümlerinin yüzde ellisi erkek aslanların marifetidir.

hiç durmayan bu mükemmel yarışta sırtlanların, leoparla avlarını paylaştıkları ve aslanın düşüremediği öküz başlı antilobu düşürmesi için yardım ettiği de çeşitli videolarda mevcuttur.

özetlersek, doğanın ekolojik dengesinde mükemmel bir yere sahiptir bu canlı.