bugün

moğollar ve türkler akrabadır

moğollar ve türkler akrabadırlar. bu doğru bir iddiadır. moğolların konuştuğu ve bugün "moğolca" denilen dil, aslen türkçeden türemiş bir dildir - tıpkı fransızcanın duyuş ve yazılış olarak hiç renk vermemesine rağmen latinceyle çok yakın akraba olması gibi- . diller, gelenekler şunlar bunlar değişir, burada bahsi geçen binlerce yıldır, bu degişim normaldir. ama tarihi ve etnik bir akrabalık kesinlikle vardır.

cengiz han denilen adamın ana dilinin türkçe olduğu birçok kaynakta , üstelik de oldukça güçlü bir şekilde ortaya konulur. eğer bu doğruysa akrabalık da zaten belgelenmiş olur.

yalnız unutulmasın ki türk, kardeş kanı döker, hep dökmüştür. timur ya da cengiz kendi imparatorluk şartlarına göre hareket etmiş, ya bunlar da türk bunlar bizden, falan diye kesinlikle düşünmemişlerdir - ana dili türkçe olmasına rağmen-.

bundan dolayı akraba da olsa, öyle illa da dost olacaklar diye bir konu yoktur, bugünkü moğollarla bugünkü türkler arasında. ama akraba olmaya akrabalık mutlaka mevcuttur. benim de yüzüne bakmadığım akrabalarım vardır, ama ben o şahısların akrabam olduklarını inkar edemem. ama öyle fazla hoşlaştığım ise hiç söylenemez.

kaynak koyalım da ayıp olmasın, "türkenvoelker " araştırmalarını yapmış alman bilimadamlarından kaynaktır - ben almanya´dayım, ve bu dili yazar, konuşurum- kaynakta haliyle bu dildedir.

"Der Begriff Turkvölker bezeichnet mehrere in Zentral- und Westasien, aber auch in Sibirien und Osteuropa beheimatete Ethnien, die vor allem durch die Zugehörigkeit zur Sprachfamilie der Turksprachen miteinander verbunden sind.[1]

Das Türkische bildet zusammen mit 33 weiteren Turksprachen Innerasiens eine eigenständige Sprachfamilie. Mit rund 180 bis 200 Mio. Sprechern zählen die Turksprachen zu einer der größten Sprachfamilien der Welt.[2][3]

Trotz ihrer Zerstreuung vom osteuropäischen Balkanraum über die Türkei und den Kaukasus bis hin in den zentralasiatischen und sibirischen Siedlungsraum sind die Turksprachen untereinander sowohl im grammatischen Bau wie auch im Grundwortschatz noch sehr nahe miteinander verwandt. Aufgrund dieser nahen Sprachverwandtschaft ist eine mündliche Verstehbarkeit unter ihnen – teilweise aber mit großen Schwierigkeiten – noch gegeben.[4] Von einem früheren vermuteten Sprachbund mit den altaischen Sprachen wird heute abgesehen und die unmittelbare Verbindung zwischen den Turk- und den altaischen Sprachen als gemeinsame Sprachfamilie gilt als umstritten.

Die im 19. Jahrhundert entstandene politische und kulturelle Bewegung, die auf die Gemeinsamkeit der Turkvölker zielte, wurde Panturkismus genannt. Die Wissenschaft, die sich mit den Sprachen, der Geschichte und den Kulturen der Turkvölker beschäftigt, wird als Turkologie bezeichnet.

Die Kulturen, traditionellen Wirtschaftsformen und Lebensweisen der Turkvölker sind vielfältig, und ihre Geschichte ist vielschichtig."

sonuç - moğolca bal gibi türkçeden türemiş bir dildir.