bugün

sandman

Sandman, Neil Gaiman tarafından yazılıp DC Comics/Vertigo tarafından 1988 ile 1996 yılları arasında yayınlanan 10 cilt halinde toplam 75 sayıdan mütevellit, çizgi roman serisi. Modern Çağın en orijinal, sofistike ve sanatsal açıdan en çok arayışa sahne olmuş çizgi romanı olduğu kabul edilir. Klasik süper kahramançizgi roman türünün dışında yer alan Sandman çoğunlukla korku, mitoloji ya da fantastik kurgu öğelerinden beslenir.

Sandman'in ana kahramanı; Morpheus, Oneiros, Kai'ckul, Hikayeler Prensi ve bunun gibi pek çok isimle anılan rüyalar ve hikayelerin ölümsüz antropomorfik tezahürü olan Endless ailesinden (sonsuz )Dream 'dir.

Herşeyden önce varolan ölümsüz üstün güçlere sahip; Destiny, Death, Dream, Destruction, Desire, Despair, Delirium(Kader, Ölüm, Rüya, Yıkım, Arzu, Çaresizlik, Çılgınlık) adı verilen yedi kardeşten oluşan bir aile olan the Endless'ın yaş bakımından üçüncü üyesidir Morpheus.

Bu aile dışında normal insanlar, süper kahramanlar, melekler ve ifritler dahil pek çok oyuncunun, Dreaming adı verilen Rüya diyarlar, Waking olarak adlandırılan Dünya, Cehennem,Ashard ve Peri Diyarı(muhtemelen Avalon)gibi pek çok diyarda, geniş bir zaman ve tema skalasında içiçe geçmesiyle oluşmuş bir hikayeye sahiptir Sandman çizgi roman serisi.

Yazar Neil Gaiman'ın en kısa özetini yapma amacıyla, Endless'in hikayelerinin anlatıldığı Endless Nights eserinde "Rüyalar Kralı, bir kişinin ya değişeceğini ya da ölümle yüzleşeceğini öğrenir, ve kararını verir" cümlesiyle belirttiği üzere arka planda Morpheus ve onun değişim üzerindeki direnci ve bunun sonuçları ile ilgilidir herşeyden çok.

A Midsummer Nights Dream öyküsüyle 1991 yılında Dünya Fantastik Edebiyatı Ödülünü alan Sandman, bu ödülü alan ilk ve -kurallar herhangi bir başka çizgi roman bu ödülü alamasın diye değiştirildiği için de- tek çizgi romandır.

Genel olarak hikayeleri dünya mitolojilerinden,masallardan ve kutsal kitaplardan esinlenerek ve pek çok göndermelerle kurgulanarak yazılmıştır. Türkçe'ye ilk beş kitap Arkabahçe Yayınları tarafından çevrilmiştir, diğerlerinin ise çevrilme çalışmaları devam etmektedir. *