bugün

beyin ölümü

tıp dünyasındaki etik tartışmalarının yoğunlaştığı konulardan biridir. hayat ile ölüm arasındaki skalada komadan sonra gelir. karaciğer transplantasyonundan sorumlu bir cerrahın dediğine göre literatürde beyin ölümü gerçekleşmiş kişinin hayata geri döndüğü görülmemiştir. ve genelde beyin ölümü gerçekleştikten sonra birkaç gün içinde ölüm gerçekleşir.
beyin ölümünü etik tartışmalara konu yapan durum ise beyin ölümü deklare edildikten sonra hastanın kullanılabilir organlarının nakli için aileyle görüşmenin yapılması ve ailenin vücudu ölmemiş birine, beyin ölümüne dayanarak ölüymüş gibi muamele etmede zorlanmasından kaynaklanır.
kadavradan yapılan organ nakilleri dediğimizde akıllara anatomi salonlarındaki kadavralardan organ nakli yapılabileceği gelmemeli tabi ki. beyin ölümü gerçekleşmiş kişiden yapılan organ nakilleri onlar. beyin ölümü gerçekleşen kişlilerde organ nakli kararının alınma zamanlaması da önemlidir. aileler ilk anda olayın şokuyla reddettikleri bu işleme bir gün sonra izin verseler de bu bazen işe yaramayabilmektedir. çünkü o süreçte organlar kötü duruma düşebilir.
konuyla ilgili bir yazı için;
http://www.izdiham.com/index.php/page/7?cat=16