bugün

suriye

bir dönem su meselesi yüzünden kafa kafaya geldiğimiz ülkedir. sırf bu yüzden pkkyı bize karşı beslemişlerdir.

edit 2010 : beş deniz havzasında türkiye adlı kitaptan :

hatay meselesi de musul konusunda olduğu gibi araplar tarafından unutulmamıştır. suriye, kuruluşundan itibaren, hatay meselesini filistin konusunda olduğu gibi bütün arap dünyasını ilgilendiren bir sorun haline getirmeye çalışmış, bunda da bir ölçüde başarılı olmuştur. suriye'den hatay konusundaki iddialara sonvermesini isteyen türkiye, bağımsızlığını ancak ikinci dünya savaşı sonrası kazanan şam'ı ancak şartlı olarak tanıyacağını belirtmiş ve 1946'da dönemin ırak başbakanı nuri el said'in araya girmesiyle şam'ı tanımıştır. ancak 1990larda dahi, hatay, suriye tarafından kendi toprakları içinde görülmüş, resimleri posta pullarında yer almış, haritalarda arap toprağı olarak gösterilmiştir.
sf 287.

#9238453

edit 2012 : Suriye'nin Türkiye hakkında gerçek düşüncesi :

1. Türkiye tarafından gasp edildiği iddia edilen Antakya, Hatay ve bugünkü Suriye sınırları
2. Sevr antlaşması'nı esas almışlar. Lozan antlaşmasını kabul etmiyorlar. Sevr antlaşmasına göre Suriye sınırları ki Ceyhan nehrinin yatağından başlayarak Adana, Mersin, Gaziantep, Urfa, Mardin, Diyarbakır'ı içine alan geniş bir alanın Büyük Suriye topraklarına ait olduğu ders olarak okutuluyor.
3. Büyük Suriye'nin doğal sınırlarının Türkiye tarafından işgal edildiğini savunuyor, öte yandan Ankara'nın su sorununda kendilerine haksızlık yaptığını, gerekli gördükleri hallerde topraklarına akan su yatakları üzerindeki " Keban, Karakaya " Türk barajlarını vurma hakları olduğunu ifade ediyorlar.
4. Güneydoğu Anadolu'nun ekonomik ve sosyal bakımdan kalkındırılmasına yönelik çabalar karşısında politik senaryolar oluşturup engellenmesi gerektiği yazılmakta. (nazmi çelenk yeniçağ, 06 Şubat 2012)