bugün

ilk kürt destanı olan dövlet bizö bahmiyir destanı

kürtlerin dillere pelesenk olmuş en eski destanı olup, ilk söylendiği tarih bilinmesede, söyleyen kişinin devlete karşı isyan ateşini yakan ilk kürt olarak tarihe geçtiği bilinmektedir.

ayrıca bu destanın edebi derinliği olmamakla beraber herhangi bir yazılı kaynakta da geçtiğine şu ana kadar rastlanmamıştır.
bilinen tek kürt destanı olan "dövlet bizö bohmiyir destanı" dilden dile söylenerek günümüze ulaşmayı başarmış tek kürt destanı olarak tarihe geçmiştir.

destanın neden ve ne için yazıldığı sorusunu şimdiye kadar bilim adamları net olarak açıklayamasa da, bilimsellikten uzak olan bu ilkel insanların olur olmaz devlete isyan etmeleri ile ilgili olarak iki görüş ortaya atılmıştır:

kimi bilim adamları bu davranışların kürtlerin törelere olan bağlılığı ndan kaynaklandığını iddia etselerde diğer görüşteki bilim adamlarının, kürtlerin beğenmez ,tatmin olmaz ve hır gür yaratan tavırlarının tarihten günümüze kadar hep görüldüğünü yani kürtlerin genleriyle ile ilgili bir özellik olduğunu iddia etmektedirler. yani sadece iddia. nokta.

kaynak : var ama sölemiicem.