bugün

ateist bir nesil yetiştirmemizi mi bekliyorsun

çok sakıncalı bulduğum söylemdir. işin aslına bakacak olur isek beyin yıkamayan bir devletin olduğunu söylemek ve varlığını ispatlamak imkansızdır. fakat, bu söyleme iki ayrı noktadan bakmak gerektiğini düşünüyorum:

1. din ve vicdan özgürlüğü:
evet, bu ülkede bu özgürlüğün sadece çoğunluğun sahip olduğu bir özgürlük olduğunun ben de farkındayım fakat, bu söylem ateizmi devletin nasıl gördüğünün ispatıdır.yani ateizm kötü, bu çerçeveden ateistler de kötüdür. aristo mantığı var gibi görünse de konuşmadan bunun izlerini bulabilirsiniz.

bu özgürlüğü bir başka noktadan da incelemek gerekiyor: dinin sömürülmesi. evet, malesef her millet ya da her halk gibi türkiye halkı da muhafazakar bir halktır. dine karşı bağlılıkları törelerle desteklendiği için dinle ilgili iyi konuşanların iyi görüldüğü ve bu insanın karşısındaki insanın kötü görüldüğü bir ülkede yaşıyoruz.şimdi buradaki asıl soru: türkiyenin yüzde 99'u ateist olsa rte çıkıp rahatlıkla bu söylemi yapabilecek miydi? bence iktidarı isteyen bir partinin başkanı bunu yapamazdı. işte bu noktada dini politik hayatın içine sokması durumu geliyor ki, bence politikacı olmanın iğrençliği, çirkinliği, rezilliği, pisliği de buradan geliyor. oluşan dogmalar üzerinden insanların duygularıyla oynanıyor.

2. seçim özgürlüğü:
evet, bir dinin aşırı yanları varsa devlet bunun üzerinde baskı uygulayabiliyor( bu doğru demiyorum ama dünyadaki pratik örnekler hep bu yönde. fakat buradaki asıl sıkıntı, kimseye zararı olmayan bir düşüncenin büyümesine karşı olmak. hatta bundan çok daha ötede: sadece benim düşüncemin büyümesini istiyorum, diğerleri umrumda değil demek.

şimdi burada biraz astral bir yorumlama yapmak istiyorum: biz demokrasiyi neden güzel bir rejim olarak görüyoruz? çünkü bir gün toplumun çarkları altında eziliyor olursak, sistem bizi de bir şekilde kurtarmalı diye düşünüyoruz. aksi takdirde krallıktan bir farkı yok: orada da nemalananlar ve ezilenler var. eğer iktidar kendi düşüncesinin dışındaki düşünceleri reddediyor, hatta eziyorsa demokratik bir iktidar olmasından bahsedemeyiz demektir bu noktada.

bu yüzden seçim hakkı çok önemlidir. ama ben neden bahsediyorum ki:
-öğrencilerin muhalif olmayı seçmesinin yasak olduğu bir ülkede din ve vicdan falan saçmalıyorum işte. sadece şunu söyleyerek bitireyim: genele uymayan marjinaller olarak çok rahatsızız.teşekkürler.