bugün

phaselis

Phaselis M.Ö. 7.yy da Rodoslular ın kolonisi olarak kurulmuş . Efsaneye göre , arazinin sahibi Cylabras adlı bir çobanmış . Rodoslular , Cylabras a arazi karşılığında bir parça mısır ya da bir parça balık vermek istemişler . Clyabras balığı tercih etmiş . Kent halkı daha sonraki tarihlerde her yıl tuzlu balık yaparak , Clyabras ın anısına saygı durmuşlar . Kent Merkezi konumu ve ormanlık arazisi nedeniyle büyük rağbet görmüş . Kurulduktan sonraki ilk iki yüzyıl içinde Akdeniz in en önemli deniz ticaret merkezlerinden birine dönüşmüş . Kenti önce Persler , sonra da Büyük iskender ele geçirmiş . Phaselis halkı Büyük iskender i coşkuyla karşılamış , ona kentin kapılarını açmış ve altın bir taş armağan etmiş . Phaselis in güzelliğine hayran olan Büyük iskender , bir kış mevsimi boyunca kentte kalmış , diplomotik ilişkilerini oradan yürütmüş .

Phaselis halkı gururuna çok düşkünmüş ve kibirli bir halkmış . Kentte basılan paralar , bölgenin güzelliğini vurguluyormuş . Kente gelen yabancılar , öncelikle hamamda yıkanmak zorundaymış . Phaselis halkından olmak bir ayrıcalıkmış , Phaselisli olmak için büyük paralar ödemeniz gerekiyormuş !!!

iskender in ölümünden sonra Phaselis Mısır kökenli Ptolemiousluların egemenliği altına girmiş . Daha sonra Apemaia Antlaşması gereği , Rhodos Krallığı na katılmış . M.Ö. 42 yılında Brutus kenti Roma ya bağlamış . M.Ö. 190-160 yılları arasında Roma egemenliğinde geçen Phaselis Likya Birliği nin bir parçası olmuş . Bu dönemde kente korsan saldırıları düzenlenmeye başlamış . Korsanlar kente sahip olmak için her yolu denemişler . Bir süre korsanalrın eline geçen kent büyük zarara uğramış . M.S. 131 de imparator Hadrian yeni yeni toparlanmaya başlayan kenti ziyaret etmiş ve ziyaretin anısına bugün kalıntılarını gördüğümüz kapı inşa edilmiş . Bölgedeki Bizans güçleri , Arap istilalarından çok çekmiş . 1158 de Selçuklular Phaselis e egemen olmuş ama limana önem vermemişler . 1811 de yeniden keşfedilen Phaselis , o dönemden sonra tarihi eser kaçakçılarının hedefi olmuş . Phaselis ten zorbaca çalınan tarihi eserler bugün dünyanın dört bir yanında . Bir kısmı müzelerde sergileniyor . Ama , ne acı , tarih yerinde güzeldir . Çalınan , kaçırılan eserlerin hiç biri , en şık vitrinlerin arkasında bile Phaselis topraklarında olabileceği kadar güzel görünemezler...