bugün

florentino perez

madridli bir muteahhit. 2000 yilinda real madrid baskani olmus adam. adaylik calismalarini lorenzo sanz'a karsi gizlice yurutmus daha sonra da lorenzo sanz'in kiziyla futbolcu michel salgado'nun dugununde adayligini aciklamistir: "baskan olursam figo'yu barcelona'dan transfer edecegim!"

bu haber her ne kadar gundeme bomba gibi dusse de o zamanlar inandiriciliktan epey uzakti. cunku portekizli futbolcu barcelona'da herkesin sevgilisiydi, ustune ustluk gelecege iliskin butun yatirimlarini da katalan sehrine yapmaktaydi. figo barcelona'da kaptan olmus ve sampiyonluk kutlamalarina saclarini takimin renkleri olan bordo-laciverte boyayarak katilacak kadar seviyordu barca'sini.

ancak perez israrla baskan olmasi halinde figo'nun real madrid formasi giyecegini soyluyordu her gittigi yerde. figo ise olayi yalanlamaktan baska bir sey yapmiyordu.

oysa olayin ic yuzu soyleydi: perez bu bomba haberi aciklamadan once figo'yla gizli bir gorusme yapmis ve sadece ismini secim malzemesi olarak kullanmak adina kendisine tami tamina 1.6 milyon dolar odeyip sozlesme imzalamisti.

bu sozlesmede ise su gercekler yatiyordu: eger perez baskan olursa bonservis konusunda barcelona'yi ikna edecek; figo da o gun masada belirlenen astronomik ucretle kralin takimina transfer olacakti. figo'nun bu anlasmayi kabul etmesinin sebebi kamuoyunda perez'e baskanlik konusunda hicbir sans taninmamasiydi. ve perez'in secimi kazanamamasi durumunda aradaki anlasma kamuoyuna duyurulmayacak ve figo'ya odenen 1.6 milyon dolar da figo'nun cebinde kalacakti. bu rakam bu onemsiz gibi gorunen kucuk riski goze almak icin yeterince cezb ediciydi. figo taraftarlari karsisina almak istemediginden verdigi butun demeclerde perez'i de real'i de umursamadigini soyluyordu.

ancak beklenin aksine buyuk bir surprizle secimlerden baskan olarak cikan isim florentino perez oldu. ve baskanin yaptigi ilk is figo'nun bonservisini federasyona yatirmak oldu.

ispanya federasyonu tarafindan uygulanan bir kurala gore her klup futbolcusunun degerini federasyona onceden bildirmekle yukumluydu ve bu bedeli odeyen takim da oyuncuyu klubune sormadan renklerine baglayabilirdi. iste bu durumda perez barcelona'ya tabir-i caizse muhattap bile olmadan figo'yu sozlesme icin basin toplantisinda beklemekteydi. figo'nun imza atmaktan baska yapabilecegi hicbir sey kalmamisti.

florentino perez play station'da oyun oynar gibi transfer politikasi izliyordu. katildigi ilk sampiyonlar ligi galasinda zidane'i gormus ve elini cebine atip bir kagida bir seyler karalayarak "yan masa"ya zidane'a gondermisti. kagitta yazan sey kisa ve ozdu: " real madrid'de oynamak ister misin? " bu bir saka degildi ve zidane da ayni sekilde kagidin arkasina "evet" yazip garsonla geri gondermisti.

perez'in sonraki hedefi de ronaldo olmustu. juventus ve barcelona'yi dize getiren perez inter'i de fazla zorlanmadan gecmis, ronaldo'yu da renklerine baglamisti.

perez'in son hedefi ise yine ezeli rakip barcelona'nin ciddi gorusmeler yaptigi david beckham oldu. suphesiz ki bu dunya karmasina benzeyen takim beckham icin cok daha cazipti ve 14 yilini gecirdigi manchester'da cok zor gunler gecirirken bu teklife hayir diyemedi.

florentino perez icin herkes cildirmis olmali diyordu. onunsa kendine gore bir aciklamasi vardi: "benim cilgin oldugumu dusunenleri anlamakta zoruk cekiyorum, bir superstari transfer etmekten daha karli ne olabilir ki? bir sezonda 30 tane gol atacak yuzlerce futbolcu olabilir ama benim odedigim parayi sadece ronaldo beckham gibi superstarlar layik."

suphesiz ki perez ne kadar hakli oldugunu beckham'in transferini ilan ettikten sonraki bir kac saat icinde gosterdi. soyle ki dunyanin en taninan ismi olan david beckham'in forma satislari bir kac saat icinde stoklari tuketmeye basladi.

ayrica futbolcularin elde ettigi reklam gelirleri sozlesme geregi buyuk yuzdelik dilimlerle klube gelir olarak odeniyordu.

perez'in belki de tek hatasi siemensle astronomik fiyatlar karsiligi sponsorluk anlasmasi imzalayip "madrid'in beyaz formasini reklamla kirletmek" oldu.