bugün

jack london

jack london un tuhaf bir kaderi vardır türkiyede,bu yazarı uzun yıllar çocuk kitapları yazarı olarak tanıma gafletinde bulunmuştum,ama beyaz diş,vahşetin çağrısı gibi eserlerini tanımaktandı sadece.london un demir ökçe,halk düşmanı,ay vadisi,martin eden eserlerini ne yazıkki geç tanımıştım..

eserlerinde kuvvetli,güçlü insanları işler,sağlam karakterli,iriyarı adamlardır bunlar..jack london,erken bir tarihte sosyalist olmanın kederine mahkumdur,fikri temelleri ırkçılık,bireysellik ile karışıktır,genellikle yaşadıklarını,çalıştığı ortamları anlattığından,dünya edebiyatının diğer akımlarından pek etkilenmemiş,sosyalizm anlayışı da kendine has bir özellik göstermiştir...

ameriakan komünist partisinin sürekli finansörü olmuş,ön plana hiçbirzaman çıkmasa da,sınıf mücadelesine katkıda bulunmuştur.ömrünün sonlarında doğru,zengin ve debdebeli bir hayatla, uzun yıllarını harcadığı zorlu bir hayatın intikamını almıştır.

eserlerinin edebi değerleri belli bir çizgi tutturmaz.misal ay vadisi,jack londıondan beklenmeyecek kadar kötüyken,herkesin sevdiği martin eden de ustalığını konuşturur..

ömrü bir çok yönden hemingway ile benzerlik göstermiştir...