bugün

battlefield 3

first person shooter olmasına rağmen call of duty'den ayrı bir kulvarda seyreden serinin bir oyunu olacaktır.

şimdi bana kulak verin sevgili nerd kardeşlerim, söylediklerimi bir daha anlatmayacağım. ben görüp görebileceğiniz en ağır cod fanlarından biriyim, bunu kabul ediyorum. serinin bütün oyunlarını saatlerce oynadım, gerek single, gerek multi. gerek lan, gerek online. o yüzden artıları ve eksileriyle tamamen eleştirebilecek birikime sahibim. ayrıca sevgime rağmen eleştirel gözle bakabilecek kadar da kendine saygısı olan bir oyuncuyum. keza battlefield serisine de yeterince aşinayım. cod'a yaptığım kadar sıkı markaja alamamış olsam da serinin büyük bir kısmına yeterince saat gömmüşümdür. durduğum yeri ve birikimimi belirterek bir giriş yapalım ve açıklamalara geçelim.

genelden özele gitmeye çalışalım. özünde call of duty single player, battlefield multiplayer oynanması için yapılmış oyunlardır. battlefield'ın single player modu botlara karşı savaşmaktan ibaretti. call of duty ise counter-strike'ın beceremediği her şeyi becerebilen bir multiplayer moduna sahipti. call of duty her anlamda, bugün bile, sahip olabilecek en akıcı, en nefes kesici senaryolardan birine sahip bir oyundur. ikinci dünya savaşı temasıyla medal of honor'u tahtından etti, modern warfare serisi ile de geriye kalan bütün fps'ler için çıtayı belirledi. karakterlerini bize sevdirdi, sinematik aksiyonuyla nefesleri kesti. sanki bir hollywood filminde gibi hissettiriyordu. call of duty, senaryo bakımından asla sınıfta kalmadı. ve kimsenin şüphesi olmasın ki, senaryosu infinity ward'ın beyin kadrosu olmasa bile battlefield 3'ten daha iyi olacak ve single player senaryosu ile anılacak. call of duty'nin senaryo yönü daha güçlüdür.

casual player'ların anlamayacağı bir farkla iki seri birbirinden ayrılır. call of duty, arcade bir fpsdir. koştur koştur koştur, sıka sıka ilerle, çatır çutur frag al, ortalıkta gezin, mapin altını üstüne getir, falan filan. bir quake, bir unreal tournament kadar olmasa da, arcade'dir işte. bundan alacağın keyif farklıdır. battlefield ise simülasyon diyebileceğimiz türde bir fpsdir ve bundan alacağın keyif de farklı olacaktır. battlefield'ın verdiği gerçeklik hissi call of duty ile kıyaslanmaz bile. battlefield'da bir operation flashpoint kadar olmasa da simülasyondur.

tekrar ediyorum, call of duty arcade, battlefield simülasyondur.

*mw3, black ops'un değil mw2'nin devamıdır ve black ops'tan farklı bir yapımcıya sahiptir, bunu göz önünde bulunduralım.

*bir kere battlefield'ın bütün gameplay görüntüleri alpha aşamasındayken verilmiştir. beta bile değil. o yüzden oyunun çıkmış hali grafik olarak ortalığı toz duman edecek, onu bir kere bilin. modern warfare 3 ise motor değişikliğine bile gitmedi. gameplay'leri izledim; yeni oyun mu çıkmış, modern warfare 2'ye ek paket mi gelmiş belli değil. bir arpa boyu yol alınmamış. ben ne anladım bundan? ısıt ısıt oyuncunun önüne koy. istanbul ne güzel, vapurlar filan.

*cod'da bireylerin yetenekleri ön plandadır. ben şahsen kendi başıma koca bir takımı alt edebilirim, oyun dinamikleri buna izin veriyor. ama battlefield'da ne kadar iyi oyunculardan oluşan bir takım olursanız olun, takım oyunu denen şeyden haberiniz yoksa sıradan ama organize bir takım tarafından sayı bile alamadan alaşağı edilebilirsiniz. battlefield'da multiplayer denen şeyin özü var: başka oyuncularla birlikte bir takım olarak zafere ulaşmak. call of duty'de bu yok mu diyeceksiniz, bana sorarsanız çok zayıf. ben kendi başıma takımı zafere taşıyabiliyorsam takım oyunu nerde kaldı?

*cod küçük maplerde hızlı tempoda oynanır, ilk cod'dan black ops'a kadar bu çizgi asla bozulmamıştır. battlefield ise araç kullanmayı zorunlu kılacak kadar büyük ölçekli haritalarda ve biraz daha ağır ve taktiksel oynanır. ayrıca laf sokmadan geçemeyeceğim, bf3'ün alpha versiyonunda sadece tek map (operation metro) açıktır, tek map'e dayalı olarak "geniş mekanları unutun" diyecek kadar ileri ve sivri zekalı olan, sıfırdan yazılmış bir motor için* "crysis 2'nin blurlusu" yorumunu yapan adam kendine ben oyuncuyum diyorsa ben hiçbir şey bilmiyorum.

*cod'nin dağıtıcısı olan activision, nam-ı diğer tivision oyuncu denen ve oyunun yapıldığı kitleyi s.kine bile takmaz. sadece yapacağı satış hasılatının, eline geçen paranın, karın hesabını yapar. nerede cod4'den sonra çıkan mw2, nerede mw2'den sonra çıkacak olan mw3. neredeyse hiç fark yok. silah yelpazesinde bile o kadar ufak oynamalar var ki... activision oyun yapmak, sektöre bir soluk getirmek peşinde değil. sadece oyuncuları yolmak istiyor. sadece 3-5 map yapıp 15 dolara satmak nedir allahını seversen? hele elite sistemiyle iyice b.kunu çıkarttı, ne kadar paragöz olduğunu gözümüze soktu. elite beleş de kullanılıyor diyen adama kafa atarım, elite'in beleş versiyonundaki bütün istatistiklere ben "barracks"den "combat record"dan ulaşabiliyordum. karşısındaki battlefield'ın ise tamamen beleş battlelog sistemi var ve sadece görünen kısmı bile inanılmaz başarılı, çıktığı zamanki halini düşünemiyorum bile. ea'de parayı sever, ama ea oyuncuları dışlamıyor, onlara yolunacak kaz gözüyle bakmıyor. ea, sevin ya da sevmeyin fps türünde devrim yapmak üzere. cod'un yapmayı bıraktığı bir şeyi yapıyor yani.

call of duty, özellikle modern warfare serisi, benim kalbimdeki sayılı oyunlardandır. ama bf3 vs mw3 karşılaştırması yapacak olursak, korsan alıp oynayanlar için mw3 ezecek, çünkü onlar sadece single player oynayabilecekler. çok da harika bir deneyim yaşayacaklar, cod campaignleri asla bu konuda hayal kırıklığına uğratmaz. ama biz orjinal alıp online multiplayer oynayacaklar için bf3 mw3'ü buruşturup atacak.

yine kendi kitlesi olacak her oyunun, ama objektif gözle bakarsak; mw3, mw2'nin de, yapımcısı farklı olmasına rağmen black ops'un da üstüne hiçbir şey koymadı. ama battlefield her oyunda bir, hatta birden fazla tuğla koyuyor duvarın üzerine. sırf bu yüzden bile mw serisini sevmeme rağmen modern warfare 3'den daha iyi bir oyun battlefield 3.