bugün

fatih sultan mehmet in en büyük hatası

türkiye'nin bu durumda olmasının nedeni olan hatadır. osmanlı hayranları eksi yağmuruna tutacaklardır ama eksiledikten sonra okumalarını istiyorum. ben de osmanlı hayranıyım. ama cihan padişahının en büyük hatası,
matbaayı osmanlı'ya getirmemesi. kullanmaması. maalesef asırlar sonra getirilmiştir osmanlı'ya. peki neden bu kadar büyük bir hata?

o zamanların cahil avrupa'sı, batı'sı; osmanlı'nın muhteşem bilimini imrenerek izlerken, matbaanın çıkmasıyla bu durum değişti. nasıl değişti? matbaanın kullanılmasıyla avrupa'daki bilim adamları bu bilgilerini yaydılar. bilgi alışverişi oldu ve bilimde, teknolojide osmanlı'yı geçtiler.

peki osmanlı ne yaptı?
osmanlı, istanbul'u fethetti. bir çağ kapattı, bir çağ açtı. dünya'nın en güçlü imparatorluğu oldu. sadece kıyafetlerinden, mehter takımından bile korkulan bir imparatorluk oldu. ama matbaayı kullanmadı...
yazarlar, kitaplarını uzun sürede, elleriyle yazdılar. kitaplar bunca emeğin ve zamanın karşılığı olarak çok pahalıya satıldı. benim sütçü mehmet amcam, çiftçi ahmet amcam, ebe ninem kitapları alamadı. okuyamadı. kitapları kimler aldı? parası olan, saraydakiler aldı. türk halkı, batı halkına göre cahil kaldı. bilgi alışverişi yapamadık. batı, gelişirken biz yerimizde saydık. ama sonradan anladık. yalnız anladığımızda çok geç oldu.