bugün

duaların kabul olmamasının nedenleri

Duanın kabul edilmemesinin sebeplerinden biri, edilen duanın kulun maslahatına uygun olmamasındandır. Çünkü bizler işlerin hakikatinden haberdar değiliz. Zira biz insanlar kendimiz için zararlı olan birçok şeyi zahire göre değerlendirip bizler için faydalı olduğunu düşünürüz.

Hâlbuki durum tam bunun tersinedir. Allah-u Teâlâ bizim maslahatımızı bizden daha iyi bilmektedir. isteklerimizden bazıları dinimiz için zararlı olabilir. Allah varlıkların bütün işlerini bilendir ve bizim yaşamımızdaki işlerde varlık âleminin bir parçasıdır. Öyleyse O bizim şer ve hayrımızı bilmektedir ve bu sebeple bize şer olan bazı dualarımız kabul edilmemektedir. Bazen de dualarımızın kabulü ahirete kadar tehir edilir yani duamız ahirette kabul edilecektir. Rivayetlerde kıyamet günü, dünyada çok dua eden ve duaları kabul edilmemiş kimseler, çok mutludurlar.

Allah orada, onlara o kadar büyük nimet veriyor ki şöyle diyorlar:keşke dünyada bir duamız bile kabul edilmiş olmasaydı.Duanın kabul edilmemesinin bir diğer sebebi de, insanın günahlara bulaşmış olmasıdır.

Müminlerin Emiri imam Ali (a.s) Kumeyl duasında buyuruyor:Allahım! Dualarımın kabul edilmesini engelleyen günahlarımı bağışla! Günah insanın Allah ile olan irtibatını kesiyor ve Kuran&da da geldiği üzere Hz. Âdemin (a.s) Hak Teâlânın dergâhından uzaklaştırılmasına neden oluyor. Duanın kabul edilmemesinin bir diğer nedeni de kötü sıfatların kalbe hükmetmesidir. Bu sıfatlar liyakati def ederek, yaratıcının rahmetinin üzerine yağmasını engelliyor.

Hased (kıskançlık), Su-i zan, tefrika, gıybet, ucb, kin duyguları ve kendini büyük görme gibi kötü ahlaki sıfatlar insanın duasının kabul edilmesini engelleyen etkenlerdir. Bazen de istenilen şeyler Allahın sünnetine aykırıdır.Muhal olan bu isteklerde kabul edilmez.