bugün

casablanca

Sinema tarihinin unutulmaz filmi Casablanca'nın 60'ıncı yaşgünü, bugün hayatta olmayan başrol oyuncuları Humphrey Bogart ile Ingrid Bergman'ın ailelerini önceki gün New York'ta bir araya getirdi.

Bogart'ın eşi Lauren Bacall ve oğlu Stephen Bogart ile Ingrid Bergman'ın kızları Pia Lindstrom, Isabella Rossellini ve Ingrid Rossellini, Lincoln Center'da filmin 35 milimetrelik yeni kopyasının özel gösterimi için birlikteydi.

Ailelerinin anlattığına göre aslında Bogart ve Bergman bu filmden çok şey beklemiyordu. Ingrid Bergman Casablanca'da oynama teklifini ilk başta reddetti çünkü 'Çanlar Kimin için Çalıyor'da oynamak istiyordu. Ancak bu filmdeki rolü başlangıçta alamayınca, 'Lisa rolünü kabul etmişti.

Kızı Pia Lindstrom, ''Yıllar sonra bile, biri Casablanca'dan söz açtığında annemin gözlerinin donuklaştığını anımsıyorum, gerçekten en sevdiği film değildi'' dedi.

Bogart'ın o zamanki eşi Mayo Methot, çekimler sırasında eşinin Bergman ile ilişkisi olduğuna inandığını söylemiş. Filmin vizyona girdiği sıralarda 15 yaşında bir lise öğrencisi olan, Bogart'ın son eşi Lauren Bacall ise tartışmalara "Aralarındaki elektrik ekrana yansıyordu, ama çekim bittikten sonra bunun sürdüğünü sanmıyorum" diye katıldı.

Filmin unutulmaz müziği 'As Time Goes By' da az kalsın montajda makaslanıyormuş. Besteci Max Steiner, Herman Hupfeld'ın melodisinin yerine kendi bestesinin çalınması için ünlü sahnenin yeniden çekilmesini istemiş. Ama Bergman o sıralar 'Çanlar Kimin için Çalıyor'daki rolü alıp saçlarını kısacık kestirdiği için yeniden çekilememiş.

--spoiler--
- dün gece neredeydin ?
- uzun zaman önceydi, hatırlamıyorum .
- bu gece seni görecek miyim ?
- o kadar uzak zaman için asla plan yapmam .
--spoiler--