bugün

sosyalizmin giderek kan kaybetme nedenleri

Sosyalizm öldü mü? Kan'mı kaybetti?

Sosyalizm, daha iyi ve daha eşit yaşamın düşlendiği ve sanayii devrimleriyle ortaya çıkışından bu yana bu maksatla çeşitli kereler, çeşitli coğrafyalarda denenen sanayii devrimi ile doğmasından kaynaklı olarak kapitalizmin ikiz kardeşi sayılan bir toplum biçimidir öncelikle.

Dolayısıyla felsefi ve bilimsel olarakta Newton fiziği üzerine inşa edilen, determinist bir toplumsal kurgudur.

Eşitlik, özgürlük ve paylaşıma dayanan sosyalizm vari denemeler tarihsel olarak sadece sosyalizm adıyla sınırlı olan bir şey değildir. Dünyamız insanları, insanlık tarihinin bu erdemli hayalleri uğruna dinsel veya dinsel olmayan bir sürü benzer denemelerde bulunmuştur. Tarihin belli evrelerinde de hatırı sayılır başarılar elde etmiştir. Çoğu zaman, daha başkaldırı anında ezilen, bir çok zamanda uzun yıllar süren destansı başkaldırılar gerçekleştiren aylık, yıllık, yüzyıllık iktidarlar muradına da eren eşitlik, özgürlük ve paylaşım sevdalıları halende bunun mücadelesini vermeye devam etmektedirler.

Bana göre klasik olarak bildiğimiz determinist, Newton'cu Sosyalizm anlayışı kuantumla birlikte miadını doldurmuştur. Ancak bu eşitlik, özgürlük ve paylaşım ideallerinin vücuda geldiği sosyalizm varsılının öldüğü anlamına asla gelmez. Öldüğünü sandığınız şey bu erdemli ideaallerin vücut bulduğu cismin kendisidir. Bu idealler kendisini yeni cisimler içinde tekrar vücuda getireceklerdir. Aksi bizi insanın, insan kalmasının sona erdiği sonucuna götürür ki bu tam bir yalandır. sosyalizm ve onu vücuda getiren erdemlerinde inkarıdır.
Yukarıda ki entry'lerde özgürlük adı altında, bireysel egolardan kaynaklı hak gasplarının resmedildiği görülmektedir. Öncelikle bilinmelidir ki evet, insanlar hep daha iyisini isterler. ama daha iyisini sadece kendin için istiyorsan, o zaten iyi olmaktan, sende iyi insan olmaktan çıkmışsın demektir. Eşitlik, özgürlük ve paylaşım olgularının üzerine insanlık adına daha iyi ne konulabilir ki? Tarihsel olarakta bunlar insanlığın büyüttüğü en büyük erdemlerdir zaten.

Sizin 2 kalem istemenizi ben anlarım ama 4 isteyende olacaktır. siz asıl onu nasıl anlayacaksınız? Egolarınızı ve köleliği bu erdemlerin karşısına getirip bir savunma olarak koyduğunuzda, bir insan olarak size acımaktan ve size 2 ya da 4 kalemi asla vermeyeceğimi ve sizi mutlaka engelleyeceğimi söylemekten ama bendeki 1 kalemi sizle paylaşabileceğimi belirtmekten başka bir şey gelmiyor elimden.

sosyalizm öldü diyenler, onu hiç tanımayan ya da tanısa da anlamayan, anlasa da yüreğinde hissetmeyenlerdir.