bugün

kerimoğlu

muğla'nın Yerkesik beldesine bağlı çakallar mezrasında (menteşe mahallesi) 1901 yılında genç yaşta bir jandarma çavuşu tarafından uykusunda öldürülen kerim oğlu eyüp efedir. yine Muğla'nın yeşilyurt beldesinde doğmuştur. bu yöreler o dönemde (ki şu an bile bir miktar)tütüncülükle geçinirlerdi.kendisi düzene baş kaldırmış, tütününü kendisinden yok pahasına alan rejiye değil kaçak yollardan başkalarına satmıştır. ayrıca düğünün birinde büyüklerden izin almadan zeybek oynamaya çıktığı için aşağılanmış, ama hemen orada kendisini aşağılayan muhtarı çekip vurmuştur, bereket adam ölmemiştir. fakat sonuçta suç işlemiş ve dağlara kaçmıştır. kendisine katılan arkadaşlarıyla beraber, haklının yanında olmaya çalışmıştır.bu olaydan sonra namı hızla yayılmış, kendince (!) adaleti sağlamıştır. ne var ki yaptığı iş kanunsuzdur ve suçluları kendi kafasına göre cezaladırmaktadır. sonuçta da kör arap lakaplı jandarma çavuşu (ismail çavuş) peşine düşmüştür. bu çavuşun onun ününü ve atıcılığını (silah) kıskandığı söylenir.

kerimoğlu eyüp efe dağlarda kızanlarıyla beraber yaşamaktadır. fakat gelin görün kü gönül işte, bir işi olduğu ve dağdan düze indiği sırada çakallar'da bir kıza kaptırır gönlünü. ve arada bir dağdan köye inmekte, sevgilisini görmektedir. fakat düşmanı çok olan kerimoğlu'nun bu hareketi hemen kör arap'ın kulağına gider ve ona bir pusu kurmaya karar verir. nitekim başarılı da olur. 1901 baharında kerimoğlu'nu uykusunda yakalar ve hemen orada evin içinde öldürür. bu olaydan sonra yöre halkı kerimoğlu'na bir türkü yakar. türkü şöyledir:

Haydülen de ülen,
Karadağların sandalı da, sandalı.
Vurulmuş da kanıyor,
Kerimoğlunun her yanı da her yanı.

Öf aman da aman
Şu dağlarda geyik kalmadı.
Oynulen (oyna len) de kör Arabım sen oyna,
Senden başka yiğit (!) kalmadı.

öf ülen de aman
yerkesik'inen şu pisinin arası
nerelerde bozulmuş
kerimoğluynan körarabın arası

Ama herşeyden önce birşey yanlış anlaşılmamalıdır. her ne kadar halk kerimoğlu'nun sevse de kendisi bir eşkiyadır. ve kanunsuz işler yapmıştır(vukuatları sadece yukarıda anlatılanlar değildir). bu böyle biline. yani kerimoğlu bir yörük ali efe olamaz.

bu günlerde Yerkesik belediyesi ve muğla valiliğinin ortak çalışmalarıyla kerimoğlu'nun mezarı ve vurulduğu ev restore edilmektedir. hikayeyi merak eden ve ortamın mistik havasını tatmak isteyenler gidip görebilirler ( tabii çalışmalar bittikten sonra).

düzeltme: çalışmalar bitmiş olup ev ziyarete açılmıştır.

Ayrıca yörenin saygıdeğer edebiyat hocalarından ve yazarlarından hüseyin ilker altınsoy'un kerimoğlu isimli bir kitabı da mevcuttur. merak edenlere önerilir.

Türkünün çok güzel bir yorumlaması yine muğla milas'tan değerli türkücümüz tolga çandar tarafından dinlenebilir.