bugün

fukuşima da meydana gelen nükleer sızıntı

nükleer sizinti tanimi:
Bunu aciklamadan önce nükleer erime basligini okumanizi tavsiye edecegim; ne yazik ki böyle bir baslik olmadigi icin de surada birazcik tanimlamaya calisacagim. Nükleer erime ile reaktör cekirdeginde olusan en agir kazadan bahsedebiliriz. Reaktör cekirdegindeki yakma cubuklarinin cok yüksek isiya sahip olmalari sonucunda erimeleri ve birbirlerine gecmeleri ile gerceklesen bir kazadir. Böyle bir sey genelde sogutma sistemlerinin bozulmasi ve güvenlik sogutma sistemlerinde devreye girmemesiyle gerceklesir.

Örnegin; Japonya´da patlamalar böyle bir kazanin habercisi oldugu halde design basis acciden denilen tehlikeye ulasilmamasi icin sogutma islemleri devam etti. Kaza sonu dahi 50 adet adamla sogutma islemleri devam ettirilmeye calisildi. Sebebi ise maddenin tamamen isinip, son derece radyoaktif olmasini önlemek icin. Eger bu sogutma gerceklestirilmez ise; koruma kabinida eritip, disina cikip bolca radyasyonun kaynak sularina ve havaya karisip tüm atmosferde yayilmasi söz konusu olmasidir.

Türkiye´ye bi bok olmaz diyenlere de bu sekilde umarim bu entry ile cevap verebilmis olmusumdur.
Cünkü cernobil kazasinda da findik ve cay tüketimi yapilabilinir denildikten 5 sene sonra türkiye üretmis oldugu cay ve findiklari, yüksek radyasyondan dolayi yakmaya baslamisti. Bu kazanin sonucunu da kanser olanlar bi sekilde ödemis olmustu.

Ayrica; burada sunu da belirtmeliyim ki; sadece türkiye degil, tüm dünyanin bu olay yüzünden tedirgin olamasi gerekmektedir ve dis kaynaklardan okudugum haberlere göre fransa haric bi cok ülke de tedirgin olmustur. Mesela isvicre planlarini durdurmus, almanya´da 7 tane nükleer santralinin 4´ünü restore, 3´ünü de tamamen kapatmak üzere durdurmustur.

Tavsiye: Iyot haplarinizi yaninizdan ayirmayin. Korkmayin, zaten bi gün öleceksiniz, ha bugün ha yarin, bi bok olmaz. Ha bir de DNA´niz degisir, siz de bi farklilik olmasa bile bi kac nesil sonra mutant torunlariniz olur.