bugün

son dönemde silahların sustuğunun zannedilmesi

barış, karşılıklı verilen tavizlerle tesis edilen somut bir gerçekliktir.

kürt silahlı güçlerinin dönemsel olarak ateşkes ilan etmesi, barış adına öncelikle olumlu bir gelişmedir. buna rağmen, belirli alanların tsk topçuları tarafından vurulmaya devam ettiğide bir gerçekliktir. fakat bilinen çatışma yoğunluğu azalmıştır. öncelikle bunun iyi bir şey olduğunun altını bir kez daha çizmek gerek.

elbette bu topraklarda yaşayan biri olarak beklentim, kalıcı barışın tesis edilmesi yönündedir. barış süreçleri tüm dünyada olduğu gibi bizdede inişli çıkışlı bir rota izlemektedir. bu dönemlerde siyasi taraflar daha keskin ve demogojik laflar ederler. bunu şu anda izliyoruz zaten.

elbetteki tarafların birbirinden beklentileri vardır. anayasadaki olası değişimler, kürtlerin taleplerini ne denli karşılayacaktır bilinmez. bunu somut maddeler mecliste gündeme geldiğinde göreceğiz. tsk konusunda söylenebilecek tek şey, hükümetin kararlarına uymalarıdır. en azından bundan sonraki süreçte bu beklenmelidir. tsk nın tek başına bir strateji belirlemesi artık pek mümkün gözükmemektedir. elbette askeri stratejiler mevcuttur. fakat doğru olan siyasi kararliliğa riayettir. ayrıca tsk, uzun bir süredir "soğuk savaş dönemi" safralarını atmakla meşguldür. yani yenilenme ve bu anlamda arınma dönemindedir.

dileğimiz, artık her yıl binleri bulan faili meçhullerin tekrar yaşanmamasıdr. bunun için atılan her adıma destek olmak demokrasi güçlerinin boynunun borcudur. militarist aktörlerin yerine, siyasal aktörlerin süreci götürmesi bence daha aklı selim bir durumdur.

önemli olan, filan partinin güç kazanıp kazanmaması değil, akan kanın durmasıdır. bunca yıldır sağdan ve soldan yaşadığımız faili meçhul cinayetler sürecinin tekrar hayatımızda yer almamasıdır. bu sürecin bize daha çok şey kaybettirdiği asla gözden ırak tutulmamalıdır.