bugün

türkler geldikleri yere geri dönsün

yeni bir toprağa yerleşmiş milletler kolay kolay bir yere gidemiyorlar ne yazıkki. bu topraklara o kadar çok millet ve milliyet uzantısı ayak bastı ki ve bunların tümü merkantilist dönemde dahil yakarak, yıkarak geldiler, kimin ne olduğunun artık pek ayırdedilir yanı kalmadı. kim egemense ondan oluveriyoruz. uyum halleri be gülüm. bu süryanilerin, ermenilerin kürd olması gibi bir şey. kökeni ermeni, rum, kürd, tatar, çerkes, abaza, bulgar, yunan ama bir bakmışsınız egemen türk'ten daha türk oluvermişler. dedim ya uyum mecburiyeti ve yaşam mecburiyetinden kaynaklı durumlar. bunun adına literatürde "asimilasyon" diyorlar.

türklerin, süryanilerin, rumların, ermenilerin ve kürdlerin avrupa' ya son yüzyılda çıkış sebebleri ayrı bir konu. oralarda çıban başı olmaları da ayrı bir konu. sosyolojik, patolojik, ekonomik bir sürü neden var. fakat milliyetçilik azgınlaştıkça burada da dışarda da durum birbirinden farksız. birileri bulundukların yerin öz be öz sahibi olduklarını iddia edip, diğerlerini dışlayan ve baskılayan bir tutum içine giriyorlar. bu bütün dünyada hemen hemen aynı.

asıl sorun geri gitmek falan değilde, bu 3. dünyadan 1. ve 2. dünya ülkelerine olan yüzyılımızın dramatik göçleridir. yaşam alanlarını ve yaşam standartlarını 1. ve 2. dünyanın katlettiği 3. dünya ülkelerinin insanları ölümleri pahasına bu göç dalgasında yer almaktadırlar. dolayısıyla sorun artık daha da karmaşık bir hal almıştır. bu engellenemeyen dramatik göç, dünyanın ulus devlet dengelerinide bozmaya devam edecektir.

öte yandan uluslararası egemen sistem, sermayenin uluslararası dolaşımına izin verirken ve bizatihi örgütlerken, emeğin uluslararası dolaşımı engellenmektedir. bu engellemelerde milliyetçilik olgusu son haddine kadar kullanılmaktadır. yani emeğin dolaşımı bu sayede engellenmiş olmaktadır. gelişmiş ülkelerde ne zaman yabancı düşmanı sağ partiler oylarını artırmışlarsa göç oranlarına bakmanızı öneriririm.