bugün

16 mart 1978

16 Mart 1978

1- itanbul Üniversitesi'nden öğle üzeri dersten çıkan Hukuk veiktisat Fakültesi öğrencilerine kimlikleri saptanamayan bir grup tarafından bombalı ve silâhlı bir saldırı yapıldı.
Olayda 5 öğrenci öldü, 5 i ağır 44 öğrenci yaralandı. Olaydansonra istanbul Üniversitesi Senatosu, üniversiteyi, süresiz kapatmakararı aldı.
Ayrıca istanbul da Göztepe Ticaret Lisesinde derse giren iki öğrenciye, okulun karşısındaki büfeden ülkücü oldukları ileri sürülen 3 öğrenci tarafından ateş açıldı, öğrencilerden biri öldü, diğeri yaralandı.
istanbul Emniyet Müdürlüğü Siyasi Polis Ekipler Amiri Başkomiser Uğur Gür ün otomobiline, bombalı ve silahlı saldırı yapıldı.
Saldırı sırasında Uğur Gü 'ü, şoförünü ve bir gazeteciyi yaralayan silâhlı kişilerden 3 ü çatışma sonucu yakalandı, çatışmadan 2 polis yaralandı.
Başbakan Bülent Ecevit, istanbul da meydana gelen saldırı olayı ile ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı. Ecevit, Halkımıza barış içinde yaşamayı, gençlerimize can güvenliği içinde öğrenim yapmayı çok görenlere demokratik hukuk devleti kuralları içinde hadleri bildirilecektir dedi.

2- Uluslararası Hür işçi Sendikaları Konfederasyonu (ICTÜ) Genel Sekreteri Otto Kersten, Ankara da Başbakan Ecevit ve AP Genel Başkanı Süleyman Demirel le görüştükten sonra düzenlediği basın toplantısında Türkiye nin içinde bulunduğu ekonomik ve mali sıkıntıların çözümü için elinden geleni yapacaklarını söyledi.

3- Türkiye ile Sovyetler Birliği arasında ticaret görüşmeleri Ankara da başladı. Ticaret Bakanı Teoman Köprülüler görüşme sırasında yaptığı konuşmada, iki komşu ülke arasındaki ticaretin gelişmesinin, iki tarafın da yararına olduğuna inanıyoruz dedi.

4- içişleri Bakanlığınca, kaymakamlar arasında nakil ve tayinleri öngören bir kararname hazırlandığı bildirildi.

5- iktisadî Kalkınma Vakfı Başkanı Ertuğrul Soysal, istanbul Sanayi Odası Meclis toplantısında, Ecevit hükümetinin kur farklarının geri isteme önlemlerine karşılık, Olan yine halka olacaktır. Sanayi Sektörünün bu faturayı ödemesine imkân yoktur. dedi.

6- Ankara Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şube Ekipleri, 1,5 ay süren bir çalışma sonunda uluslararası faaliyet gösteren uyuşturucu madde kaçakçılığını ortaya çıkardı.

7- Devlet Demiryolları ve Türk Hava Yolları ile Deniz Yollarında taşıma fiyatlarında yüzde 40-100 arasında bir zam yapılması ilkesi benimsendi.

8- New York Times gazetesi Türkiye ye uygulanan ambargo konusuna değinerek ABD nin Türkiye ile olan savunma ilişkisinin, Kıbrıs görüşmelerinin sonucuna bağlanması kadar Türkiye yi kızdıran hiç bir şey olmamıştır şeklinde bir yorum yaptı.
Kıbrıs için özel bir ek hazırlıyan ingiliz Times gazeteside adanın bugünkü durumu için Türklerin ve Rumların ne düşündüklerini belirten bir yazı yayınladı.

9- italya eski Başbakanı ve Hıristiyan Demokrat Parti Lider Aldo Moro, parlamentoya giderken, silâhlı kişiler tarafından kaçırıldı. Olay sırasında 5 polis öldürüldü, 1 poliste yaralandı.

10- Amerika Dışişleri Bakanlığı, Amerikan hükümetinin, Somali ye savunma donatımı ve başka ikmal malzemesi sağlama konusunda kongreye danıştığını açıkladı.

11- Fransa Komünist Partisi Başkanı Georges Marchais, Pazar günü yapılacak seçimlerin ikinci turunda, seçmenlerin sol cephe ortaklığını onaylamalarıyla solun Fransa da iktidar olabileceğini söyledi.

12- Uzay laboratuvarı Salyut6 ile 96 günden beri uzayda bulunan Sovyet kozmonotu, uzayda kalma rekoru kırdıktan sonra dünyaya döndü.

13- Peru da General Francisco Morales Bermuder in askeri hükümeti, 31 aylık yönetimi sırasında, rejimin siyasal sürgünleri için geniş kapsamlı bir af çıkardı.

14- Bulgar haber ajansı BTA nın bildirdiğine göre Sofya - Varşova seferi yapmakta olan Bulgaristan Hava Yollarının bir yolcu uçağı düştü ve uçakta bulunan 73 kişi öldü.

15- Brezilyanın kuzey eyaletlerini etkileyen seller yüzünden Parave Maranon eyaletlerinde 40 bin kişinin evsiz kaldığı bildirildi.