bugün

kafasındaki düşüncelerlerle seyir halinde olan kişiyi yamultan ani durum. okul bahçelerinde, halı saha kenarlarında, bebe-beliğin gürültüsüyle çınlayan sokak aralarında her an yaşabilecek bir şoktur. topun çarpacağı görüldüğü veya hissedildiği anda gözler kapatılıp, surat büzüştürülürek pozisyon alınır. farkedilmediği anda ise ani tansiyon düşmesi ve dizlerin bağının çözülmesi durumu oluşur.

dersi asan lise öğrencisi aylak aylak gezinmektedir okul bahçesinde. etrafta top koşturan ortaokulluların farkında değildir. birden yanağına aldığı darbe ile yüzünü kapatıp ''hocam valla ders boş dedilerdiiii...'' deyu sayıklamaya başlar. yaşadığı şokun etkisini attığında, etrafında ''abi görmeden oldu, bişeyin var mı?'' deyu yalakalık yapan öğrencileri görür. sonra yakaladığına tekme tokat girişerek yaşadığı gerilimi çevreye yansıtır.
sinirlerine hakim olamayan insanların, hem kendilerinin, hem de karşı tarafın istemeyeceği şeyleri yapmasıyla sonuçlanan olay. evde oturuyorsunuzdur bütün huzurunuzla.

kardeş: abiiiiiieeeeeeeee
abi: heeaaaaaaaa aaahaaaah .mına koycam senin kaçma. gitti gözlükler.
kardeş: abi vallah sana atmıyacaktım ya.
abi: gel laaan burayaaa.
kardeş: anneeeeee. ahh. ne vuruyonn yaaaaa.

bütün sinirleriniz boşalır o anda.
soğuk havada gerçekleşmesi halinde intihar sebebi olabilir.

(bkz: piedra ırmağının kıyısında oturdum ağladım)
insanın gözlerinin önünde yıldızlar uçuşmasına ve uzunca bi süre öylece sabit bir yere bakmanıza neden olur.
şuur kaybı, dengede duramamak ve beyin amcıklaması gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

(bkz: kamyonun plakasını aldınız mı)
burna çarpması durumunda kazık kadar adamın bile gözünden yaş getirtir.
(bkz: ağlamıyorum gözüme top kaçtı)
gözünüze gelirse, haftalarca kan çanağına dönmüş gözlerle dolaşmanıza sebep olacak hadisedir. çünkü gözünüz mikrop kapmıştır. bizzat yaşamış biri olarak, tecrübeyle sabittir. burdan lise yıllarımızda kıç kadar sınıfta futbol topuyla tahtaya şut çeken arkadaşım mert'e ve türevlerine sevgiler. * * *
bir hafta gözünde hafif morlukla gezmek.ayrıca evde, sokakta, bilmem nerede gözünle ilgili sorulara, bıkkınlığın vermiş olduğu sinirle cevap verme olayıdır.
abanılmışı daha fena koyar.
hababam sınıfı nda inek şaban penaltı atarken badi ekrem in yaşadığı talihsiz olay.
abartısız insanın dünyası kararır. Ve ışıklar yanar, o müthiş sızıyı duymaya gelir sıra.
geçici göz yaşarması, anlık hafıza kaybı ve sonrasında da sinir harbi yaşatan olay.
carpmasıyla birlikte acı bir yanma oluşturan olay. hele bir de hava soğuksa.
çarpar efendim yüzede çarpar gözede çarpar. geçenlerde halı sahada benimde gözüme çarptı. Ben merak ediyorum bendeki bu kocaman burun nezaman işe yarıycak ? Orda o kocaman burun dururken o top o burnu geçipte küçücük gözüme nasıl çarptı şaşırıyorum...
çarpmanın etkisiyle ağızın ve burnun yer değiştirmesi vakasıdır. burun kanatma ve dudak patlatma gibi etkileri vardır. feci bir durumdur.
kaleci olarak oynadiginiz hali saha macinda, kale onunde karabolde kalan topa, kosarak abanan bir hayvanatin vurmasiyla beraber icinizdeki futbol sevgisini oldurebilecek bir olaydir. olaki bir daha mac yaparsaniz, refleks olarak her toptan kacmak zorunda kalabilirsiniz.
bir süre için kendini yuvarlak tepsi olarak hiisetmene yol açacak hadisedir.
okulda milletin gözü önündeysen fena rezilliktir...
bir an herşeyin anlamsızlaştığı bir boşluğa düştüğünüz andır.
herkes etrafınızdadır birşeyler söylüyordur ama nafile surata çarpmanın etkisiyle çıkan sesten sağır olmuşsunuzdur.
ufaktan bir müzik duyulur ve gözler kapanır.
eski mahalle maçlarında başıma çok gelen şeydir. ne günlerdi be. suratında tırtıklar hissedersin bildiğin. burnun topun şiddetine göre kanar veya kanamaz. hafif bulanır gözler birkaç saniyeliğine burun tıkanıklığı gibi garip şeyler olabilir kısacası anlık göz kararması diyebiliriz.
mahalle maçına ve halı saha maçına çıkarken gözlüğü çıkartmanın gerekliliğinin en önemli sebeplerinden biridir.
futboldan soğumama sebep olan bu çoçuklum anım hep gözümün önüne gelir ağzım yüzüm kana bulandıydı benden 6 yaş büyük bi ipne yüzünden .
belden aşağıya abanılmış top gelmesinden daha az kötü olan durumdur.
akabininde abanan kişinin sülalesine saydırmakla düşmanlık başlar ve ezan okunup anneler eve çağırdığında bu düşmanlık biter.
hayatın anlamı bir anda kaybolur. o topu yüze yiyince feleğiniz öyle bi şaşar ki 10 kilo altın verseler siktir git dersin içinden. zaten surata topu yemişiz...