bugün

aralıksız,düşmeden - çıkmadan, 17 sene 2. ligde mücadele etmiş, maddi sorunları yüzünden amatör kümeye kadar düşmüş, karşıyaka ve göztepe taraftarı tarafından iyi bilinen memleketimin yeşil beyaz renklere sahip futbol klübü. 80'li yılların sonunda çocuk olmuş beşiktaşlı yazarların bilebileceği beşiktaşlı halim ve şimdilerden ali tandoğan'ın ilk oynadıkları klüptür. ayrıca yanılmıyorsam ersun yanal'ın ilk olarak teknik direktörlük yaptığı yerdir. ersun yanal ile birinci lig'in kapısından bile dönmüşlüğü vardır.

(bkz: yss)
bir zamanaların güçlü ikinci lig ekibi. çocukluğumun pazar günlerini şenlendirirdi bu takım. pazar günü olsun da maça gidelim diye beklerdik. bilet sırasına kaynayıp stada korsan girmek büyük maceraydı o zamanlar. hayatımda yediğim hiçbir şey vermedi stadta yediğim köfte ekmeğin tadını. kalabalıkla oturup, aynı anda havaya zıplayıp, çoğu zaman bilmeden homurdanmaktı bizim için ilk aidiyet duygusunu hissettiğimiz anlar. hürriyet'li, zeki'li, halim'li, ali tandoğan'lı kadroları ezbere sayarak geçti yıllar. 'hükümet düşer, salihli düşmez'di en sevdiğim tezahürat, tüm şehir de inanırdı buna. ama olmadı; yeni salihli maddi nedenlerle düştü ligden, şimdi amatör kümede..şehre kattıklarına baktığımda hiç hak etmedi bu yalnızlığı. şimdi ben üstüme düşeni yapıp en azından bu yazıyla anıyorum yeni salihlispor'u..
"sana söz baharlar gelecek" salihli. o gün geldiğinde ramiz turan, yeşil-beyaz olacak, tren yolunun üstü marşlarımızla inleyecek. belki endüstriyel futbolun ilk kurbanlarından olabiliriz ama "bekle zafer şarkılarıyla geçişimizi".. YeSeS gol gol gol..
yeni salihli spor diyince ilk zeki geldi aklıma.
masa tenisi takımında olanların nerdeyse hepsini tanıdığım ilçe takımı.
yıllarca manisa ili içerisindeki hiç bir masatenisi takımına il birinciliğini kaptırmamıs takım. son yıllarda olanlardan haberim yok gerci
"yesesler aanızı s.kicekler" şeklinde yaratıcı bir tezahüratları vardı taraftarlarının. bir de halim döneminde, bir hikmet vardı.

saçları uzundu ve çok sıcak havalarda saha kenarına gelip saçlarını ıslatırdı. taraftarlarda "artis ibne " gibilerinden şakasına söylenirdi.
renklerini kırmızı beyaz, adını da salihli belediyespor olarak değiştirmiş kulüp. 1984-2001 arasında 2. ligde oynamıştır. 1985-86 sezonunda tarsus idmanyurdu erkut'u * son hafta deplasmanda 2-1 yenerek boluspor'u 1. lige çıkartmışlığı ve 1995-96 sezonunda 1. lige çıkmak için ekstra play-off oynamışlığı vardı. en önemli futbolcuları halim okta *, hikmet şıktaşlılar * ve ali tandoğan'dır.
turgutluspor'un ezeli rakibidir. ama ne yazık ki düştüğü amatörden çıkamamıştır. manisaspor üçüncü ligde oynarken ikinci ligde turgutlu-manisa maçlarının heyecanı yaşanmıştır. sonrasında manisa vestel'in gelmesiyle kopup giderken salihli amatöre gitti turgutlu 3. lige. ama turgutlu düştüğü yerden kalktı ve 5 yıldır 2. ligde devam ediyor. o zamanlar adı bile okunmayan akhisar ise bank asya'ya gitti. tabi bir de o yıllarda soma linyitspor vardı.
aslına bakarsanız türk futbolunun, hatta biraz da abartırsam gençliğin bugünkü halini özetliyor salihlispor.

tam 17 sezon, hiç düşmeden, hiç çıkmadan (sadece ersun yanal yönetiminde bir kere play offa kalmıştı) 2. ligde (bugün için bank asya birinci lig) mücadele etmiştir.

salihli belediyespor ve salihlispor tarihleri boyunca hiç kayda değer bir başarı sağlayamadılar anlayacağınız. ancak iki kulübün de misyonu, "tarihe ismimizi altın harflerle" yazdıralım olmadı zaten.

çok futbolcu yetiştirdiler bu iki kulüp. mesele şu an en önemlilerinde biri bursaspordaki bekir ozandır. 82-86 yaş aralığında salihlide doğup büyüyüp, futbol oynayan hemen herkes onu tanır. mutlaka hayatının bir döneminde onunla aynı takımda oynamıştır.

çünkü önceden böyle bir adet vardı salihlide. çocuklar 7 yaşında yaz kampıyla tanışırdı futbol okullarının. kimi profesyonel olur kimi 9 yaşında sıkılıp ya da yeteneksizliğinden bırakırdı. ama hemen herkesin yolu mutlaka altyapıya düşerdi.

antremandan 2 saat önce yemek yemek, kendine dikkat etmek, iyi uyumak, en önemlisi sigara ve alkolden uzak durmak; en uslusundan en haylazına kadar herkesin sıkı sıkıya bağlı olduğu kurallardı.

şimdi noldu? gençlerin başka eğlenceleri var artık. sokaklar küçük yaşta sigaraya başlayanlarla, şehirse artık futbolcu yetiştiremeyen iki kulüple varlıklarına devam ediyorlar.

iki amatör kulüpten bu denli devasa çıkarımlara ulaşmak biraz zorlama gelebilir. ancak tam da bu haldeyiz ne yazık ki.