bugün

genelde anadolunun doğu kesiminde bulunan okullara verilen addır. hatta bir zamanlar yibolar yarışıyor diye bir yarışması dahi düzenlenmiştir ve de trt de yayınlanmıştır.
içler acısı durumda olan okullar. günümüzde okuldaki öğrenci sayısına göre kapatılmaya başlandı. bu tip okulların kadrosunda çalışan öğretmenlerin gece nöbet tutma zorunluluğu var. hepsi ortamdan bezmiş. imkansızlıklar hat safhada. öğrencilere temizlik bilinci verilmeye çalışılsa da o yaşa gelen bir öğrencini bunu anlaması çok zor oluyor. ayaklarını buz gibi sularda yıkıyorlar. öğretmenleri bunun onlar için bir nimet olduğunu söylüyorlar çünkü evlerine gittiklerin de bunu bulamayanlar var. zor durumda olan ya da evi okula çok uzak olan ailelerin çocukları için yapılan bu okullar bazen çocuklarını istemeyen aileler için kendi çocuğundan kurtulmanın bir yolu oluyor. bu okullarda okuyan çocuklar aylık para verliliyor ama çok az bir miktar. yanlarına gittiğinizde size öyle bir sarılıyorlar ki... bir gülseniz size yapışıyorlar. çünkü sevgiye açlar. eğer yüreğiiz dayanmayacaksa asla gitmeyin derim ben.
eski adı yetiştirme bölge okulu olan kimisine göre asimilasyon yuvası olan . ama aslen eğitim yurdu olan ülkemdeki birçok okuldan daha güzel olan. yani olanaklar olarak ( yemekhane spor salonu konferans salonu camaşır yıkama odaları duşlar vs..)öğrencilerinin çogu köylerden gelirler devlet herköye ilköğretim açmaktansa bir kaç köyün kesişimine bunlarda koymayı akıl etmiş. yatırım olarak pahalı envanterlere sahip okullardır bunlar. birazda hüzünlüdür bu okullar ilköğretim çağındaki çocklar anne sefkati ve baba güveninden mahrumdur. annesi babası okuldaki öğretmenleridir. belletmen dene öğretmenler tarafından ihtiyaçları karşılanır. devlet sıcak yatak sıcak yemek verir köyde okumayıp terörist olacağına oku adam ol demektedir. sporif faliyetlerde de iyidir bu okullar.
evet yibo yatılı ilköğretim bölge okulu demek.genellikle küçük yerlerde kurulur ve fakir köy çocuklarına hizmet eder.çok faydalı okullardır.bir çok köy çocuğuna hayatın yollarını açmış ve iş meslek sahibi olmalarını sağlamıştır.çok güzel anıların yaşandığı okullardır.bende 5 sene yatılı okulda okudum.bir tane yatılı okulda manisanın selendi ilçesinde mevcuttur.