bugün

XHTML, yani Extensible Hyper Text Markup Language türkçe karşılığı ise "Genişleyebilir HiperMetin işaretleme Dili" dir.
xhtml 1.0 aslında html 4.0 ile hemen hemen aynıdır. html 4.0 ın sahip olduğu bütün elemanları barındırır.
kesin kuralları vardır, eğer benim gibi text tabanlı editörler kullanıyorsanız site tasarlamak için bitmiş bir xhtml koduna baktığınızda asla html deki kargaşayı görmezsiniz, temiz bir görüntüsü vardır, sitede değişiklik yapmak istediğiniz zaman iç içe geçmiş tablolar arasında boğulmazsınız xhtml içinizi açar.

xhtml de bazı kurallar;
dtd si dökuman tipi tanımı mutlaka yapılmalıdır,
bütün elemanları küçük harfle yazılmalıdır,
açılan her elemanı kapatmanız gerekir
elemanların içindeki parametrelerin değerleri çift tırnakla belirtilmelidir.
html de olduğu gibi değer almayan parametre yazılmaz, örneğin input elemanında sadece checked yazarak kullandığımız parametre xhtml de checked="checked" olarak kullanılmadır.
tabi css kullanmak farzdır.

müthiş avantajlarından biri acayip derecede kod tasarrufu sağlayarak, sayfa boyutunu düşürmesidir ki bu sayfanın normalden daha hızlı açılması demektir, örneğin uludağsözlük, sabah, hürriyet, mynet gibi sitelerin xhtml ile hazırlanması durumunda sitenin harcadığı bant genişliğinin 10 kata yakın azalması muhtemeldir (denedim biliyorum), site tasarımını değiştirmek çok kolaylaşır, neredeyse sayfanın görselliğinin tamamı css ile yapıldığı için sadece css kodunu değiştirmek yetebilir (zannımca teoride kalacaktır, nasılsa pratikte birşeylerin yeri değişeceği için koduda da mutlaka değiştirmek gerekecektir).

htmlde atsak tutsak bir taraflarımızdan tag uydursak html kodu yine çalışırdı, örneğin formdan gelen değerleri kontrol ederken boş bırakılmamasını istediğim alanlar için ben input elamanı içine kendi parametremi ekliyordum, böylece hiç değiştirmeden her türlü form da aynı javascript fonksiyonunu kullanabiliyordum, ama xhtml sağolsun beni tembellikten kurtardı her formda js kodumda birkaç satırı yeniden gözden geçiriyorum şimdi. çünkü sallama parametreleri w3c kesinlikle tanımıyor, valid olmayınca da neyleyim xhtml i diyor insan.

html den geçiş başlangıçta çok sancılı olabiliyor, ama çok bayarsa geçiş aşamasında sıkıştığınız yerlere tabloyu döşeyebilirsiniz bugüne kadar hiçbir müşterimin benim sitem valid olacak dediğini duymadım, ama bir kere alışınca da illa valid olsun yaptığınız site istiyosunuz.

dreamweavercılar için convert to xhtml diye bir buton varmış ama çeviri ne kadar başarılı oluyor bilmiyorum.

http://www.w3.org/TR/2000/REC-xhtml1-20000126/ bu adreste ingilizce olarak xhtml hakkında geniş bilgi alabilirsiniz,
http://www.ceviz.net/inde...p?case=article&id=353 burda da ömer balyalı arkadaşımız tarafından yazılmış türkçe bir makaleyi inceleyebilirsiniz,
bir de şu adresde http://www.godoro.com/Div...t/html/article_Xhtml.html Zafer Teker tarafından yazılmış bir döküman var üç adresin de konuyla ilgilenenlerce incelenmesini tavsiye ederim.