bugün
- emekli ikramiyesinin 33 kilo hurmadan 6'ya düşüşü12
- yaren leylek11
- eşeğin götüne kuyruk saplama oyunu9
- 23 mart sonrası iktidarın bulacağı yeni gündemler17
- şinasi yurtsever19
- teravihte sarımsak deryası kokan insan12
- 50 cc lik motosiklet almak9
- esmer kızların sarışın kızlardan daha güzel olması8
- sahurdayız uludağ sözlük33
- pişi ve vişne reçeli9
- şu anda dinlediğiniz şarkı15
- victor osimhen13
- 14 mart 2025 galatasaray antalyaspor maçı11
- yazarların evlenmeme nedenleri10
- bugünde merso alamadan uyumak17
- ekrem imamoğlu'nun diplomasının iptal edilmesi39
- mert hakan yandaş20
- canik belediyesi'nin çocouklara yaptığı jest11
- mokv8
- v a m p i r o v11
- evli kadınla ilişki yaşar mısınız25
- yazarların mezun oldukları üniversite ve bölüm16
- küresel ıkınma15
- psikolojisi bozuk yazarlar41
- anın görüntüsü12
- namaz kılmak8
- ramazan hoca13
- motosiklet kullanacaklara tavsiyeler8
- gerdek gecesi seviştiniz mi10
- fenerbahçe15
- mini etek giyen kızın ağzını burnunu kıran çomar18
- true nickli yazar12
- ianis hagi9
- üni sınavını kazanamayan yönetici istemiyorum13
- ramazan günü sokakta sigara içen insan17
- 13 mart 2025 glasgow rangers fenerbahçe maçı78
- uludağ sözlük 2025 hataları11
- akp döneminde gelir düzeyi yükseldi mi17
- judas'ın geri dönmesi10
- galatasaray23
- maço erkek vs alfa erkek10
- erkek adamın erkek oğlu olur8
- 2 nisan 2025 fenerbahçe galatasaray maçıp11
- elenmeyi başarı olarak gören zihniyet16
- kadınlar neden seks sevmiyor sorunsalı29
- araba'nın komple masraf olması12
- aykolik ve gülşen benzerliği8
- ekrem imamoğlunun ingilizce mezunu olması12
- ciddi ciddi imamoğlunun kazanacağını sanan insan19
- ilk buluşmada sanayi tostu yemeye gitmek15
tamamen zaman kaybıdır .çünkü öğretmenler isteyerek öğretmenliğini yapmıyor akademisyenler isteyerek akademisyenlik yapmıyor rektör desen felaket durumda tam bir terör yuvası.
bu eğitim sisteminde okumak 4 seneni çöpe atmana yol açar. çalış ingilizce'yi çık avrupa'da oku.
edit: eksiliyenler 1300 liraya çalışan üniversite mezunları.
bu eğitim sisteminde okumak 4 seneni çöpe atmana yol açar. çalış ingilizce'yi çık avrupa'da oku.
edit: eksiliyenler 1300 liraya çalışan üniversite mezunları.
Kesinlikle boşa zaman kaybıdır. Hoca dersi Okur ve gider ! sonra bir bakarsın 3 5 kitaptan sorumlu tutar. sınava kadar ezberle.. sınavı geç.. bildiklerini unut. bu mekanizma hep böyle işler.
Bugün çok anlamlı bir köşe yazısı okudum. Türkiye nin genel özeti sanırım bu kadar iyi anlatılamazdı...
Okuyunuz okutunuz.. Farkına varınız...
Özellikle üniversitede %90 yer kaplayan ve kendine Akademisyen diyen güruh azıcık ibret alsın... Şeref Oğuz on numara yazmış.
"Biliyorum bana yine kızacaksınız ama... Yaklaşık 50 eczacılık fakültesinde yaklaşık 10 bin öğrenci okuyor ve yılda 2 bini mezun oluyor. Sorum şudur; para üstü verebilmek için insan 5 yıl üniversite okumalı mı? Zira ilaçla ilişkileri kalmamış eczane açma dışındaki alanlar daralmış ve yakında ilaca her yerden erişim sağlanabilecek.
Biliyorum bana yine kızacaksınız ama... Ziraat mühendisi yetiştiren fakülte sayımız 40'a yaklaştı. 5 bin öğrenci, "ziraat mühendisi" diploması peşinde. Çoğunun ayağına tarla çamuru değmeden emekli olabilen hocaların yetiştirdiği bu gençlerin neredeyse tamamı, ziraattan bitkiden habersiz... Hal böyle olunca bitki becerisi olan bahçıvanı mumla ararken mühendisin binlercesi atama bekleyip duruyor.
Eğer siz zamanın değişen şartlarına uygun fakülte tasarlamaz ve müfredatını da çağın gereklerine adapte etmezseniz, o fakülte "diploma fabrikası" gibi işlem görür. Beceri ise "ara eleman" adıyla aranır hale gelir. Geçenlerde bir sanayici "diplomayı alıyor, beceri eklemek için en az 2 yıl ilave eğitim veriyoruz" diyordu.
Diplomadan ziyade beceri odaklı kariyerin genel adıdır ara eleman. Türkiye'nin sıkıntısını çektiği, sanayinin mumla aradığı ve bir türlü yeterince yetiştiremediğimiz nitelikli işgücünün dilimizdeki karşılığıdır.
Şu sıralar mikro devrim ihtiyacının şiddetle hissedildiği sanayide gördük ki işler çırak veya stajyer ile yürümüyor. Aslında işler yalnızca mühendisle de yürümüyor. Eğitim sistemini değer zincirinin ihtiyacına göre kurgulamadığımızdan, iki uçta yığılmalar olmuş.
Ya "ne iş olsa yaparım" niteliksiz işgücü veya kapı gibi diploma sahibi mühendis... Peki değer zinciri bundan ibaret mi? Ortada muazzam boşluk var ve bunu biz teoride endüstri meslek liseleri, sanat okullarıyla doldurmaya çalıştık.
Ancak üniversite sınavı odaklı eğitim sisteminde meslek okullarının "eksik kabiliyet" adresi gibi algılanmasına yol açınca, ara eleman dediğimiz büyük açlığımız açığa çıkıverdi."
Okuyunuz okutunuz.. Farkına varınız...
Özellikle üniversitede %90 yer kaplayan ve kendine Akademisyen diyen güruh azıcık ibret alsın... Şeref Oğuz on numara yazmış.
"Biliyorum bana yine kızacaksınız ama... Yaklaşık 50 eczacılık fakültesinde yaklaşık 10 bin öğrenci okuyor ve yılda 2 bini mezun oluyor. Sorum şudur; para üstü verebilmek için insan 5 yıl üniversite okumalı mı? Zira ilaçla ilişkileri kalmamış eczane açma dışındaki alanlar daralmış ve yakında ilaca her yerden erişim sağlanabilecek.
Biliyorum bana yine kızacaksınız ama... Ziraat mühendisi yetiştiren fakülte sayımız 40'a yaklaştı. 5 bin öğrenci, "ziraat mühendisi" diploması peşinde. Çoğunun ayağına tarla çamuru değmeden emekli olabilen hocaların yetiştirdiği bu gençlerin neredeyse tamamı, ziraattan bitkiden habersiz... Hal böyle olunca bitki becerisi olan bahçıvanı mumla ararken mühendisin binlercesi atama bekleyip duruyor.
Eğer siz zamanın değişen şartlarına uygun fakülte tasarlamaz ve müfredatını da çağın gereklerine adapte etmezseniz, o fakülte "diploma fabrikası" gibi işlem görür. Beceri ise "ara eleman" adıyla aranır hale gelir. Geçenlerde bir sanayici "diplomayı alıyor, beceri eklemek için en az 2 yıl ilave eğitim veriyoruz" diyordu.
Diplomadan ziyade beceri odaklı kariyerin genel adıdır ara eleman. Türkiye'nin sıkıntısını çektiği, sanayinin mumla aradığı ve bir türlü yeterince yetiştiremediğimiz nitelikli işgücünün dilimizdeki karşılığıdır.
Şu sıralar mikro devrim ihtiyacının şiddetle hissedildiği sanayide gördük ki işler çırak veya stajyer ile yürümüyor. Aslında işler yalnızca mühendisle de yürümüyor. Eğitim sistemini değer zincirinin ihtiyacına göre kurgulamadığımızdan, iki uçta yığılmalar olmuş.
Ya "ne iş olsa yaparım" niteliksiz işgücü veya kapı gibi diploma sahibi mühendis... Peki değer zinciri bundan ibaret mi? Ortada muazzam boşluk var ve bunu biz teoride endüstri meslek liseleri, sanat okullarıyla doldurmaya çalıştık.
Ancak üniversite sınavı odaklı eğitim sisteminde meslek okullarının "eksik kabiliyet" adresi gibi algılanmasına yol açınca, ara eleman dediğimiz büyük açlığımız açığa çıkıverdi."
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar