bugün

bizans bayrağında hilal falan yoktur. http://en.wikipedia.org/wiki/Byzantium bu linkteki bayrak bizans bayrağı değil antik yunan'daki bizantiyum site devletinin bayrağı ki linkte yazıyor. o kadar yıl arkeoloji derslerine amatör olarak girip çıkmışlığım var yine de daha önce görmemiştim.

ayrıca bayrak evrensel bir olgu değildir. sümerliler'den beri her devlet kuran bir de bayrak buldu kendine, bulamazsa uydurdu diye bir şey yok. bugün "işte bu da bayrakları" diye wikipedia'da verilen çoğu bayrak uydurma. nereden mi biliyorum? çoğu devletin adı bile uydurma. mesela memlük diye bir devlet yok. adamların kendilerine verdikleri isim selahaddin eyyubi'den tomanbay'a kadar "ed devlet-it türkiyye"*, timurlular kendilerine hiç bir zaman timurlular demedi "gürkaniyun" dedi. bunlara isim uyduran zihniyet kıçından bayrak da uydurur.

bizans'ın imparatorluk bayrağı "çift başlı kartal"dır. bu o kadar meşhur bir sembol ki selçuklu devletinin de bayrağı aynı şekilde çift başlı kartal idi. yani selçuklular'ın bizans'ı taklit ettiği bir gerçek. yine selçuklu sultanlarının bizans imparatorlarını taklit ederek hükümdarlık sembolü diye kızıl oğlak derisinden çizme giydikleri de bir vakıa.

hilal'in islam'ın sembolü olduğu falan da yok. söylenmiş hz peygamber'in sancağı düz siyah renkliydi. bu haşimilerin sembolü olup abbasi hanedanının da kullandığı bir şeydir.

orta asya türk-tatar geleneğinde kullanıldığını da biliyoruz. bayrak olarak yine söylenmiş altın ordu kullanmış, cengizliler kullanmış, babürlüler kullanmış, kullanmış oğlu kullanmışlar. ama en orjinali roma ve bizans'ta hiç görülmeyen tuğlarda kullanma sürekliliği. roma kartalı herkesin malumu. tuğ diye onu kullanıyorlar. halbuki pagan veya müslüman tüm türkler hilali kullanıyor tuğ diye.

"yıldız" ise çok daha yeni bir şey olsa gerek. "ay-yıldız" hakikaten osmanlılar'ın icadı. daha öncesinde yok. hatta osmanlı'nın ilk dönemlerinde de yok. mesela klasik dönemden bir tane bile ay-yıldızlı minyatür vs bilmiyorum ben. hiç görmedim.

bugün için türk olsun olmasın bazı müslüman devletlerin bayraklarında bulunuyor bu sembol ki osmanlı vasıtasıyla islam'ın sembolü olarak kafalara yer ettiği için kullanılıyor. türk ve müslüman oldukları halde kazaklar ve kırgızlar kullanmıyorlar ay-yıldızı bu durumu da olivier roy "göçebe kazak ve kırgızlar islami göndermelere fazla meraklı değiller" diyerek açıklıyor. yani yerleşik hayata geçmiş mederese kültürüne sahip özbekler kullanırken eski göçebe kültürüne bağlı olanlar kullanmıyorlar.

ay tanrısı mevzuu iyi tuttu bugünlerde. yemen'deki bir arkeolojik sitede tam da hilal'e benzeyen "koç boynuzu" sembolleri var. belki ondan kaynaklanıyor da olabilir.

işte böyle gençler her yerde var bu hilal. herkesin az veya çok kullandığı bizim atalarımızın da kullandığı bir şey varsa büyük ihtimal arap veya bizans hayranlığı yüzünden değil de bizim kendi geleneğimiz olduğu için kullanılıyordur.

öyle iki satır wikipedia linkiyle çözülmez bu işler. enseyi karatmayın, bi de ıspanak yiyin...
mehmet akif'in kaleminden aşağıda ki dizelerin döküldüğüdür.

Çatma, kurban olayım, çehreni ey nazlı hilal!
Kahraman ırkıma bir gül... ne bu şiddet, bu celâl?
Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helal.
hilal'in islam ile bir ilgisi yok. ebcet peygamber'den yüz yıllar sonra hurufilerle islam kültürüne giren aslı yahudi gizemciliğine dayanan bir kültürel figür.

buna göre allah lafzıyla denk düşüyor biz de kullanalım demişse birileri o onun kendi bileceği iş. osmanlı da kullanıldı diye orjinal olmaz orjinal olması için hz muhammed döneminde kullanılması lazım. orjinal sancak-ı şerif topkapı'da gider bakar görürsün.

çok eski olan her şey orjinal değildir. minareler de böyledir. araştırın bakalım peygamber'in inşaatında kerpiç taşıdığı mescid-i nebevi'de minare varmıymış.

bir de minarenin alemi var ama ibneliğin yok...
çok fazla anlamı olandır. biriciktir, baş tacıdır, sevdiğimdir.
byzant şehrinin antik koruyucusu olan ay tanrıçasına ithafen hilal, byzantium şehrinin simgesidir. hilal bir pagan sembolüdür, dünyadaki hemen hemen tüm diğer semboller gibi. kıvırmanın ve saçmalamanın alemi yok. 2014 yılındaki bu bilgi deryasına kıyaslandığında kısıtlı imkanlarına rağmen fatih sultan mehmet, bu gerçeği bildiği için bu simge niteliğindeki şehri alır almaz bayrağa eklenmiş oldu. bu hareket osmanlı'yı paganlaştırmayacağı gibi, fatih'i de dinsiz yapmadı.

katalan atlası'nda görüleceği üzere fethe kadar osmanoğlunun bayrağı beyaz zemine kırmızı üçgen. hatta dönemde anadoludaki türk devletçiklerinde dahi hilal'i kullanan yok. aksine bugün davut yıldızı olarak israil bayrağından alışkın olduğumuz yıldızı karamanoğlu ve çandaroğlu gibi devletler kullanmıştır. menteşeliler siyah zemine el izi, ramazan ve dulkadirler ise boy tamgasını kullandılar. daha fazla cehaletin lüzumu yok, tarih tüm verileri ile orada.

ne şanstır ki bugün hilal islamın ve türklüğün sembolü olmuş. sanki müslümanlardan önce hilal doğmuyordu, sanki türkler getirdi hilali gökyüzüne. nedensel düşünmeyi öğrenmedikçe bizi simgeler yönetecek, bilgiler değil.
diyelim ki osmanlı bizans'tan aldı, geri kalan 1500 müslüman devlet kimden aldı amk?