bugün

Ölüyorum Tanrım bu da oldu işte. Her ölüm erken ölümdür biliyorum Tanrım. Ama, ayrıca, aldığın şu hayat fena değildir. Üstü kalsın.. - Cemal Süreya
var mısın yok musun çok merak ediyorum be. birgün meraktan kafama sıkıcam o derece.
doksan dokuz ismi varken neden tanrı? çünkü, türkler islamiyetten önceki yaşamlarında O'nu tanrı, yaradan isimleriyle anmıştır. islamiyeti kabul ettikten sonra arapça ve farsçanın etkisinde kalıp o'na allah, rabb vs. diye hitap etmeye başlamışlardır. söylemek gerekir ki kutsal olan arap dili falan filan değil, anlamdır, anlatılmak istenendir. işte bunun farkına varamayan maddeci(materyalist) kafa yapısına bunları anlatmak kolay olmuyor.
hüküm günü elinde olan bir olan yaratıcı...kendisinden başka kimsenin övülmeye layık olmadığı...
allahın türkçe karşılığıdır. filim çevirilerinde türkçe moda alındığında da görülebilir. arapçaya çevride ise tanrı kelimesi allah a dönüşmektedir, aynı tanrının ingilizce çevirisinde got a dönüştüğü gibi.
ne varlığını ne de yokluğunu ispatlayabilirsiniz bu kavramın şöyle ki güzel bir kıssas var böyle. bir öğretmen, öğrencilerine bana tanrının varlığını ispatlarsanız size bir portakal vereceğim der. kimsede çıt yok tabi. kısa bir zaman sonra öğrencilerden biri söz alır. "öğretmenim siz bana tanrının yokluğunu ispatlayın ben size potakal bahçesindeki bütün portakalları vereceğim der. öğretmen "hönkkk noldu la" kalır işte öyle.
sorgulamadan inanlardansa sorgulayarak inananları daha çok sevdiğine inandığım über varlık.
varlığından emin olduğum ama kafamda milyonlarca soru işareti bırakan varlık.
Kimi zaman niye bu kadar zalim olduğunu merak ettiğim varlık.
kendisine inanmanın tek yolu algılayamadığın, açıklayamadığın, cevapladığın şeyleri düşünmemek olan varlık.
tanrıya inanmak kolaydır, zor olanı onu sevmek.
bazen beni unuttuğunu düşünüyorum, sorumsuzluk olmaz mı?!
bilimin aydınlatamadığı bilinmezliklerden beslenen...
kendini tanımlamak için önce evreni sonra sözlüğü yarattı.
benim tanrım beni sevmez.
benim tanrım adil değil.
benim tanrım açlıktan işkenceden ölen milyonlarca kişiye yukardan bakar sadece.
benim tanrım küçük bir çocuk gibidir.
o artık benim tanrım değil.
insanın ortaya attığı sanrı.
bu kadar basit.
primitif çağlara özgü akranlarına nazaran, dönemimizde muhteva ve mottosunda değişikliğe gidilmiştir. politeist düşün dünyasının her bir tanrıya bahşettiği değişik yeteneklerin, tek ve mutlak bir tanrı etrafında sinerji yaratması sonucu, postmodern silüetini almıştır. geçmişte: tor'un yağmur yağdırma yetisi, kibele'nin gögüslerinden süt çıkarışı, herkül'ün bilek gücü, athena'nın bilgeliği artık bir aradadır. geçmişin poli kanallı tanrı kavramını absürd karşılayanların, bugünün daha gülünç prototipine seremoniler ile bağlılığı, şaşırtıcıdır.
görevleri itibari ile de, deformasyona uğramıştır. animist görüşte olduğu gibi; kulunun yanında: onlar ile iç içe olan, ibadethanelerde elleri sıkılabilen tanrı yok artık. bugünün tanrısı kendini gizler, her yerdedir ancak gözükmez, formel olarak tanımlanamaz. insana hidayet aşılamayı ihmal eder, antimilitarist tutum takınıp savaşları, gözyaşlarını dindirmesi gerekirken; olaylara bitaraf kalır; mavera aleminden çıkmaz. seküler ile uğraşır durur. neden var olduğu, derdinin ne olduğu bilinmez, sorgulanmaz, sadece inanılır.
var mıdır bilemiyorum. ama varsa kendini göstersin artık bana. buna bile ihtiyacım var.
Öz Türkçe olan tengri kelimesinin günümüz Türkçesinde beden bulmuş halidir.

Tanrı, Allah'a eş koşum olarak kullanılmamaktadır. Bunun karıştırılmaması gerekir. Allah arapça kökenli bir kelime olduğu için, Türkçesi olan Tanrı' yı kullanmıştır Türkler.

Ancak son zamanlarda iyice abartılan ve artık laiklerin kullandığı düşünülen bu kelime, gerçek anlamının dışına çıkmaktadır ki bu da Türkçemiz için kötü bir duruma gelmektedir.
görsel
hakkında bu kadar entry girilince öldü sandım.

nietzsche.
Büyük olasılıkla utangaç bir yapıya sahip olan kimse.
tanrı istemezse yaprak düşmezmiş.
namını çok duyduğumuz ama kendisini hiç görmediğimiz şey.
anlatıldığı gibi iyi birisi olduğunu hiç sanmıyorum. onu geçtim dinlerin anlattığı tanrılar hiç de iyi değildir. çünkü kötülüğü kötülükle cezalandırmak merhametli bir şey değildir,* * *
eğer gerçekten oradaki gibi bi şeyse bu varlık, sıçtık. yarattıklarından bu kadar çektik yaratıcısından ne çekeceğiz kim bilir?