bugün

"bu gezegene yerleşmeseydik şimdi çok daha ilerideydik" mustafa topaloğlu *
(bkz: savaşlar olmasaydı çok daha ilerideydik)
yüzeysel bir bakış açısı tespit yapmadaki yeteneği kısıtlar dolayısıyla tespiti basitleştirir. müslümanlık, talas savaşı ve gelişmişlik arasında kurulan üçgen tespitin yersizliğini gösteriyor.

toplumsal ilerleme, gelişmişlik veya geri kalma durumu sanıldığının aksine din, kültür gibi üstyapısal kurumlarla açıklanamaz, üretim ilişkilerinin payı gelişmişlikteki en büyük paya sahip olan kısımdır. dolayısıyla türklerin sermaye dolaşımından uzak olan coğrafi yapısı, altyapısal konumlanışlarının güçlü olmasının değişimi engellemesi- ki sermaye dolaşımı eğer daha hızlı olsaydı gene değişim daha hızlı olurdu- gibi koşullardan ötürü geri kalmıştır. üstyapısal kurumların yüzeysel etkileri altyapısallığın gücü karşısında azdır.

son tahlilde, gelişmişliği belirleyen en güçlü kurum altyapısal kurumlardır ve üstyapının gücünü yadsımadan yapılacak ekonomik tahlillere geri kalmışlığımızın bedellerini daha kolay yansıtır.
(bkz: sen kahin misin)
-yarı ciddiyetle-

>abi hakem 2 penaltımızı verseydi yenerdik.
<penaltıdan gol attıktan sonra rakip size o hırsla 5 koyardı belki nereden biliyorsun?

-ciddiyetsizlikle-

talaş savaşı kereste imalatı sektörünü derin yaralamıştır. keşke olmasaydı da şimdi pimapenlerin yerine ağaçtan doğramalar kullansaydık.

konu ciddiyet gerektiriyor olabilir. cıvık bir haldeyim şu sırada.
(bkz: telaş yapmamak lazım) *
Alakasız bir varsayım. Bu konunun Osmanlı imparatorluğu ile ne alakası var?
(bkz: bir kaynak olarak göt)
doğruluğu kanıtlanamayan bir iddia. tarih en ufak olaylardan etkilenir. talas savaşı olmasaydı başka bir şey olabilirdi.
(bkz: ali dağına doğru ilerleyelim yer var)