bugün

Hortlattığı gerçeği. Kökü kazınmış onlarca hastalık tekrar hortladı, yok olmak üzere olan ender hastalıklar ciddi şekilde arttı. Türkiyelilerin bağışık olmadığı, pek çok enfeksiyonu da saymıyorum.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre savaştan önce Suriye’de görülmeyen ya da kontrol altında tutulan yedi bulaşıcı hastalık tekrar sahneye çıktı, salgınlar yapıyor ve can alıyor. Bunlar , Sıtma, Şark Çıbanı, Çocuk Felci, Tüberküloz, Kızamık, Tifo ve Buruselloz. Bu yedi hastalık Türkiye’de de ya elimine edilmiş (görülmez olmuş) ya da kontrol altına alınmış idi.

DÜ Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Harman, şark çıbanının deride oluşan bir hastalık olduğunu ve buna “leishmania” adı verilen parazitlerin neden olduğunu belirterek, bu hastalığın mikroplarının kolaylıkla bulaşmadığına dikkat çekti. Hastalığın söz konusu paraziti taşıyan ve “tatarcık” denen sivrisinek tarafından bulaştırıldığını vurgulayan Harman, “Bu sivrisinek, hasta insanlardan ve hayvanlardan kan emerek mikrobu alıyor, daha sonra sağlam insanlara bulaştırıyor. Bu şekilde hastalık oluşuyor” dedi.

Yine 30 yılda sıklığı 1000 de 2 ye düşen suçiçeği hastalığını %100 de 4 e fırlattınız…
Eredike ettiğimiz (yani sıfırladığımız) el ayak ağız hastalığını 10000 (on binde 1 görülürken) %2 görülür hale getirdiniz…
Ölüyü hortlattınız…
Bunlar korkunç rakamlardır…
Bu sektörde çalışanlar iyi bilir…

Türk Toraks Derneği'nin 18'inci yıllık kongresinde istanbul Tıp Fakültesi'den Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan, istanbul başta olmak üzere büyük kentlerde Suriyeli göçmenler nedeniyle verem hastalığında artış olduğunu belirterek, “istanbul'da son 30 yılda ilk defa veremli hasta sayısı attı" dedi.

Britanya basınının ‘Et yiyen bakteri’ ve ‘Et yiyen virüs’ başlıklarıyla gündeme getirdiği haberlere göre ‘şark çıbanı’ olarak bilinen enfeksiyonu taşıyan sineklerin ısırdığı sığınmacılar, önce Türkiye’ye geldi, buradan da Avrupa’ya geçti. Avrupa’daki kamplardaysa enfeksiyonu taşıyan çok sayıda sığınmacı var.

görsel