bugün

finaliyle efsane olmuştur. *
--spoiler--

gannicus'a spartacus'ten daha çok üzüldüm. o kadar büyük savaşçısın, gözümde kralsın, 80 kişiye bile gülerek daldın. ama bileklerine çiviyi çakarlarken çektiğin acı gözlerimi doldurdu be gannicus. r.i.p.

--spoiler--
dizi bitti ancak hala italyan başbakanı çıkıp da konuşmadı.
koskoca sezar ı götünden siktiler.
biz ceddimizi böyle bilmezdik.
buna benzer olayların bundan 2000 yıl önce yaşandığının farkında olmamı sağlamış, üzmüş ama araştırmaya iterek bana bir şeyler de katmış, unutulmayacak dizidir.
andy whitfield'a saygılarımızı sunarak çekiliyoruz ne diyelim harika diziydi.
bitti.

lanet olsun, muhteşem bir finalle bitti...

dün seyretmedim, hazır değildim zira spartacus'ün bitmesine. bugün seyredip seyretmemekte kararsızdım, dayanamadım, seyrettim.
keşke birkaç gün daha seyretmeseydim.

--spoiler--
spartacus öldü. allah rahmet eylesin.
gannicus öldü. allah rahmet eylesin.
saxa öldü, naevia öldü. hepsine allah rahmet eylesin.

lakin spartacus boşuna spartacus olmadı.
düşmanının bile saygısını kazanan bir adam, özgürlüğün eş anlamlısı efsanevi spartacus.

hani ölmemişti? hani ölüsü bulunamamıştı?
dizide kafalarda soru işareti bırakmayacak şekilde öldüğü belgeleniyor. hatta mezarı bile var.

özgürlük uğruna hakka yürüyenlere selam olsun.
--spoiler--

spartacus bir türk savaşçısıydı ve savaş meydanında öldü. türklere yakışır şekilde, özgürce ve kahramanca.

starz kanalı umarım geride kalanlar için yeni bir dizi çeker.
Bir çok film izlemişimdir gözlerim dolmuştur ama arkadaş bu dizinin sonlarına doğru spartacus ölürken gözyaşlarımı tutamadım tutamadığım gibi hüngür hüngür ağladım bildiğin koskocaman 24 yaşında adamım hüngür hüngür ağladım.
--spoiler--
allah yolunda öldürülenleri sakın ölüler sanma. bilakis onlar diridirler, rableri katında allah ın, lütfundan kendilerine verdiği nimetlerin sevincini yaşayarak rızıklandırılmaktadırlar. arkalarından kendilerine ulaşamayan (henüz şehit olmamış) kimselere de hiçbir korku olmayacağına ve onların üzülmeyeceklerine sevinirler.(ali imran suresi 169-170. ayet)
--spoiler--
asilerden spartacus, gannicus, crixus gibi insanlar öldugü halde romalilardan sadece ama sadece serefsiz ibne tiberius'un ölmesi sinirlendirmistir. ustelik hakettigi bir sekilde de ölmemistir. ayrica senaristler uc sezonun da sezon finallerini agizlari acik birakacak sekilde yapmalarina ragmen final beklentilerin altindaydi. amma ve lakin en sonunu andy ile bitirmeleri gozlerimin dolmasina sebep oldu.
tamam boğazımız düğümlendi hüzünlendik falan da , insan düşünmeden edemiyor bir oenomaus ve daha da mühimi crixus ve ayrılan ordu olmasa kim bilir neler neler olurdu be .
tavuk gibi itlaf edilmiştir devrimciler.
final bölümünü adı victory idi.
spartacus bulundukları şartlar altında zaferi kendilerinin kazandığını anlattı.
ama gelecekten 2000 yıl öncesine bakılarak spartacus ün zaferini açıklayalım.
crassus,sezar,pompey roma tarihinde önemli karakterler.ama şimdi yaşadığımız dünyada tarihten kesitler başka bir olayları yok.yaşadıkları dönemde ve belki öldükten kısa bir zaman sonra hatırlandılar ve yaptıkları işlerin etkileri sürdü.insanlara katkı anlamında bir felsefeleri yok.çünkü herşeyi kendi ikballeri için yaptılar,insanlık veya din veya başka birşey için değil.crassus suriye de,pompey mısır da,sezar roma da senatoda öldürüldü.yani spartacus e bulaşanların sonu pek iyi olmamış.
ama spartacus un özgürlük,eşitlik,adalet felsefesi insanlığı etkiledi ve hala etkilemeye devam edecek.evrensel bir şey.
bunun haricinde, sadece yaşadığı dönemde değil sonrasında da insanlar tarafından sevilmiştir.spartak moskova takımına isminin verilmesinden tutun da ,1918 almanya devrimini yapanların kendilerine "spartacus birliği" ismini takmasına,değişik şehirlerde heykelleri olmasına,kendisini onurlandırmak için avrupa dışındaki şehirlerde dahi caddelere isminin verilmesi hala sevildiğini ve insanlar için önemli bir değer olduğunu gösteriyor.
işte zaten biz bu kişilere kahraman diyoruz.zafer budur.bir şeye inanmak ve umutla, sabırla, inançla mücadele edip insanlığa
bir şey katmaktır.ancak bu sayede çağının ötesine geçebilirsin ve sonsuzluğa erişebilirsin.
diziye geri dönersek finalde zaten,

--spoiler--

spartacus zaten özgür bir adam olarak ölmekten daha büyük bir zafer olamaz demişti.
finali klasik bir şekilde çekip ,sonunu felsefi bir biçimde bitirmişler.
bence tam spartacus ve gannicus ölmek üzereyken sanki bitiyormuş gibi müzigi vb. sinemasyonu ayarlayıp,son anda spartacus crassus u,gannicus ta sezar ı götürecekti.roma ordusuda bozguna ugrayacaktı.yani kasıt tarihin akışını değiştirmekten çok
zaten amaçlarını gerçekleştiren spartacus kuvvetlerinin mataryalizm in ötesinde kazandığı zaferi*,sinemaya görsel olarak sunmak...
finalden sonraki jeneriğe laf yok ama.bütün karakterleri gösterdikten sonra andy nin "i am spartacus." diyerek gözüktüğü sahne muhteşemdi.

--spoiler--

v for vandetta nın meşhur repliği; "Bu maskenin altında etten daha fazlası var.Bu maskenin altında bir fikir var!
Ve fikirler kurşun geçirmez!.."
gerçektende fikirler öldürülemez ki spartacus bu fikirlerle yaşıyor.
oenomaus un gannicus a geçen sezon söylediği sözle bitirmek en güzeli olur."spartacus benim gözümü açtı."
hayatımda seyrettiğim en iyi dizi ve şüphesiz en iyi finaldi. yağmur getiren yine yağmurla veda etti. Steven DeKnight'a da helal olsun hiçbir detayı atlamamış adam ancak bu kadar iyi yazılabilir ilk kez bir diziyi izlerken ağladım. hatta şöyle diyeyim bu zamana kadar hiç bitiş jeneriğini seyretmedim ama bu sefer sonuna kadar izledim çünkü bakakalmışım. yeni dizilerini bekleyecez artık efsane sona erdi.
asla unutulmayacak dizidir. ama bence ilk sezondaki spartacus oynasaydi daha iyi olurdu. yeri gelmisken ruhu sad olsun.
Normalde sert mizaçlı biri olmama rağmen ,sezon sonundaki bölümde gözümden yaş geldi.
Çünkü davası olan insanların ,kendi davalarında sonuna kadar mücadele etmesine her zaman hayranlık göstermişimdir.
Ve dizide de bu uğurda ölmesine içim acımıştır.
Ayrıca aslında kölelik bu dünyada da var.
bazen kendi evinizde bile özgür olamayabilirsiniz.
Ne tesadüftür ki benim özgürlüğümü kazanmam ile spartacus'un özgürlüğünü kazanması aynı zamana denk gelmiştir.
Şizofrence ama çok güzel bi tesadüf.
akıllarda kalacak dizi. http://www.youtube.com/watch?v=cyWWf1Zo28g
Son sezon boyunca hemen her bölümden sonra bişeyler yazdım. Final bölümünü izlemeden önce de yazarım, hatta bu sefer baya uzun uzun döktürürüm diyordum ama ne takatim kaldı, ne o ruh halindeyim ne de duygularımı tarif edebilecek durumdayım. naevia'nın ölümü bile(ki kendisi aşık olduğum kadındır) spartacus'un ölümü kadar koymadı izlerken.

çok güzel diziler ve filmler izledim. Bundan daha iyilerini ve daha kötülerini gördüm. Bir stargate sg-1'ın bitişiyle karalar bağladım zamanında ama yok arkadaş üzerimde şu etkiyi bırakan başka bir dizi daha görmedim. bir daha görebilir miyim? Umarım görürüm. Ancak böyle iyi oyunculukların iyi yapımlarla birleştiği senaryolar az oluyor. işin daha can alıcı kısmı ise olayın gerçeklere dayanıyor olması. Yani burda dizinin bildiğimiz tarihe göre detay hatalarını, olması ve olmaması gereken karakterleri, ilişkileri vesaire yazabiliriz ama olayın ana çizgisi gerçek bir hikayeye, gerçek bir karaktere, gerçek bir efsaneye dayanıyor. sanırım en çok bu yüzden etkilendim. bir de tabi andy whitfield'ın haykırışını jeneriğin sonuna koymuş olmaları neredeyse hüngür hüngür ağlamama neden olacaktı. Evet adam ölmüş gitmiş, üzerinden prim yapmak gibi görünüyor biraz açıkçası ama yine de ne güzel bir şey insanın ardında böyle bir iz bırakmış olması. Bir oyuncu için çok değerli olsa gerek böyle bir iz, insanlarda böyle bir sevgi bırakarak ölmek.
senaristlerin piçliğine gelmiş dizidir. tamam felsefik olarak victory bölüm başlığına uygun olarak bitmiştir fakat fiiliyat olarak da keşke zafer kazanılmış olsaydı.

özgürlük için savaşan kahramanlarımız tek tek feda edilirken crassus ibnesi her seferinde bir şekilde kurtulmuş olması sezar piçinin ortalıkta kahraman gibi dolaşması bu final için çok ağırdır.

--spoiler--

yalnızca, spartacus crassus'un kılıcıyla değil de agron tarafından uzaklaştırılıp namına yakışır şekilde öldüğünde yağmurla veda etti ya orada teşekkür ettim şerefsiz senariste.

--spoiler--
senaristlerin ibne roma nın zaferini, ibne köleleri sağ bırakarak kutladığı dizi.
spartacus öldü. şimdi tüm ibneler ben spartacusum diye daha güçlü haykırabilir.
tüm erkek köleler öldü. dişi erkekler dahil.
tüm ibneler yaşıyor. bir tanesi hariç.
çarmıhta arena coşkusu yaşayan büyük gladyatör harikaydı.
özgürlüğe hasret bütün kalplerde, her zaman hatırlanacak dizi.
gannicus ve gözündeki parıltı:victory!
batı ve doğu roma imparatorluğunun yıkılması görevini yerine getiren millet olarak gururla izlediğim dizidir, sen rahat uyu aslanım olay bizde.

(bkz: attila)
(bkz: fatih sultan mehmet)
'bir gün roma yıkalacak.'

spartacus, gannicus, crixus, oneomeus, agron, nasir, lugo, saxa, varo ve daha niceleri; rahat uyuyun biz o görevi devraldık, hakkıyla romanın da - uzantısı olan bizansın da sonunu getirdik *

3 yıl boyunca yapımda ve yayında emeği geçen herkese teşekkürler.

ve tabi ki 'andy whitfield' sen her zaman gönlümüzdeki yağmur getirensin..
--spoiler--
"ay em spartacus" dedirttin bize be reyis yakıştımı sana bu hiç yağmurla geldin yağmurla gittin.
ağlamıyorum be olum, gözüme spartacus kaçtı.
andy kocum senide gördükya 3yıl için teşekkürler.
--spoiler--
güzel bir finalle bitirilmiş güzel dizi. fakat buraya bunları yazmaya gelmedim tabi ki de. ulan şu milletin dizilerden tarih öğrenme tutkusu nedir bi anlayamadım gitti. geçen adamın birisiyle hürrem sultan hakkında konuşuyoruz, adam kaldırdı bir şeyler anlattı. ben ilber ortaylının kitabını okumuşum, erhan afyoncunun o konuda konuştuğu programları izlemişim, von hammerdan tasdikletmişim ama adamın anlattıklarıyla benim bildiklerim uyuşmuyo. kendimi de cahil hissettim ne yalan söyliyim. sonra sordum elemana hangi kaynak bu diye, "hiç mi muhteşem yüzyıl izlemiyorsun" dedi. başta şaka yapıyor zannettim ama adam ciddiymiş. bi de bunun zıttı var tabi, tarihi dizileri gerçeklere sadık kalmamakla eleştirenler. aslında onların ki de saçma ama az önce verdiğim örnekteki gibi dizilerden tarih öğrenebileceğini zanneden dunkoflar olduğu için onlara bir şey diyemiyorum.

şimdi de spartacus izledi diye roma tarihini yalayıp yuttuğunu zannedenler var. size basit bir örnek vereyim: dizide ounemeus zenciydi, ama romalı kaynaklara göre kendisi beyazdır. vay zındıklaar, gerçekleri saptırmışlar haa. bi dur güzel kardeşim, yok öyle bir şey. dizi ve filmlerde herkesin ilgisini çekebilmek ve saygısını kazanmak adına yapılır böyle şeyler. kimi zaman da senaristler belli şeylere vurgu yapabilmek için tarihi gerçeklerin tabiri caizse anasını bellerler. bunu yapabilirler ve yaparlar da. çünkü bu diziler size tarih öğretmeyi amaçlayan belgeseller değildir, gerçeklerle tıpatıp uyuşmak zorunda da değildir. mesela finalde gannicus ve diğer adamların atlılarla düşmanı arkadan vurduğu kısım da gerçekçi değildir, ulan zaten süvari dediğin şey öyle kolay yetişse koskoca roma, kendisinden kat kat küçük ve güçsüz olan hunlara 1 asır boyunca sürekli yenilir miydi? hun atlıları at üstünde arka tarafa oklar yağdırıp düşmanı keklik gibi avlarken romalılar bunlara sikimsonik piyadeleriyle karşı koymaya çalıştı düşünün. ama itiraf edin, gannicusun atlarla arkadan dalıp roma ordusunu darma duman ettiği sahnede içiniz kıpraşmadı mı? helal sana gannicus reyiz, vur de vuralım, öl de ölelim diye haykırmadınız mı? olay bitmiştir o zaman.

bu tarz dizileri bu kafayla izlemek lazım. dizide ciddi bir şekilde homoseksüellik vurgusu yapılmış diğer arkadaşların da belirttiği üzere. bu konuya pek girmiycem. ama şunu bilmek lazım ki spartacus de, roma tarihi de, osmanlı tarihi de dizi izleyerek öğrenilmez. tarih, birinci ağızdan kaynaklarla ve bunları yorumlayan, tasnif eden, düzenleyen ve eleştiren ikincil kaynaklarla öğrenilir.

bir başka mesele de şu: şimdi etraf spartacusten esinlenip, sözde kölelik karşıtı liseli ergenler ve cool görünmeye çalışan isyankar crazy boylar ve girller ile dolup taşacak ona yanıyorum.
kimsenin dikkatini çekmedi mi bilmiyorum ancak spartacus'ün crassus un ordusu yaklaşırken ki sözleri başka bir özgürlük savaşçısı olan wilhelm wallace reyizi hatırlattı bana.
http://youtu.be/PD5Imb7vWSc
--spoiler--
"Spartacus. That is not my name. I shall finally hear it again. Given voice by loving wife in greeting longed for."
--spoiler--