bugün

çıkmadı değil. * *
fakat iyi bir ekran kartı olmalı oyunun grafiklerini kaldırabilmesi için.
3D çıkınca bozulan oyunlardan olması muhtemeldir. eski oyunları kırpıp büküp 3D grafiklerle sunup tüm sevimliliklerini alan firmaların bu entry'yi okuyo oloması dileğiyle. (ayrıca, rollercoaster tycoon 3 ne olmuş öyle!)
kurduğunuz şehri para kazanır hale getirmesi çok güç olan oyun. maliyetleri nasıl kısarım diye bir süre sonra kafa yediren şehircilik oyunu.
beceremiyorum... beceremiyorum... beceremiyorum... Yedirtecek bu oyun bana kafayı!
en kötü versiyon. *
http://www.simcitytr.com/

adresinde zorlananlar için bir takım taktikler ve bilgiler yazmakta.
oynaması ciddi derecede zor olan, zor olduğu kadar da zevkli bir oyun.
aylar sonra bünyede oynama isteği uyandıran oyun. garip bir havası var. ansızın oynama isteği uyandırıyor insanda. hemen cdleri çırakıp kurdum.
can sıkıntısına birebir gelen, hala eskimeyen oyun.fakat hakikaten zor.ne yaparsam yapım high wealth commmercial office demand artmıyor.her başarısız gökdelen çıkarma denemesinden sonra sildiğim oyundur.
oynaması çok zevkli ama sular ısrarla birden kesiliyor.
neden kesiliyor anlamak güç ama birden dan diye gidiyor. bilen varsa söylerse baya sevinirim.
yanda görünce sevindirik olduğum bence efsane oyun. ve sınıfının en iyisi. fakat windows 7 ile kasıyor sanırsam yada bende mi sorun var acaba.
herkesin şikayeti gökdelen yapamamak olan oyun. resimlerle de göstererek bir kaç başlıkta oyunu irdeleyeceğim canlar. umarım yardımım dokunur. sıkıldım artık oyundan. yeni başlayanlara yada sorun yaşayanlara yardımım dokunsun madem.

şehrin büyümesi

bunun için acele etmemek lazım. yeşil-mavi-sarı olan grafik, şehrin arz-talep eğrisinin bir yansıması. şehrin büyümesi için yön veriyor evet, ama söylediklerini aynen yapmak yetmiyor. öncelikle para durumunu ayarlamak lazım, kilit nokta burası. oyunda bir kere zarara geçtiyseniz o şehir sittin sene kurtulamıyor bataktan, size verilen askeri üs, nükleer atık merkezi gibi yardımlarda şehirde çevre ve gürültü sorunlarına yol açtığı için daha da batıyor şehriniz bu da arsa değerlerini düşürüyor. arsa bedellleri yüksek olmadığı sürece gökdelen dikemezsiniz efenim. zaten oyunun başında 3.seviye ev dikmeye kalktıysanız o iş hiç olmaz.

öncelikle enerji üretimi için santral lazım, rüzgar gülleri şehir için yetersiz. termik santral ucuz ve daha çok enerji veriyor diye düşünüyorsanız, gidin çay koyun o şehir battı. öncelikle doğalgaz santrali kurmanız lazım. çevrenin yeşil olması şehrin büyümesinde büyük etken. doğalgaz santralinden sonra tercihe bağlı olarak 2. seviye ev yada 2. seviye iş yeri kurarak oyuna başlanabilir. sanayiye geçmek büyük delilik yarattığı kirlilik ve sağlayamadığı istihdam yüzünden hem şehir büyümüyor hemde çevre yine alarm veriyor. şehir nufusu 100 binlere ulaşmadıkça sanayi yapmamanızı tavsiye ediyorum.

oyunda ne kadar çok arsa satarsam o çok adam gelir gibi bir olay yok. 2.seviye evleri, 2.seviye işyerleri yapıp trafik sorununu da zamanla metro, tren yaparak çözülebilecek bir sisteme oturtup çözmelisiniz. sistem derken, gerekli boşluklardan bahsediyorum. trafik sorunu için öncelik otobüs durakları olmalı. şehir büyüdükçe, metro ve tren yapın, acele etmek iflas sebebi.

görsel

not: resimdeki lüks konutların bir tanesinde ortalama 20 bin kişi yaşıyor. yeşil olarak konulan parselleri en büyük boyutta yerleştirmeye özen gösterin. yani oradaki lüks konut; 4 tane 4 parçadan oluşan 3.derece yeşil bina şeysi. anladın bence.

trafik sorunu

tek yön yollarla yada çift şeritli düzenli mahalleler yapılarak çözülmeli, hatta oyuna tek yön yollarla başlayın, daha sonra bu mahalleleri otoyollara bağlanacak şekilde kafanızda tasarlarsınız. bunun için oyunun başında şehir planı için bir fikir sahibi olmanız lazım. evleri yanyana yapmak makul, lakin boşluklar bırakmak lazım ki ilerde metro durağı, tren istasyonu konulabilsin.

kısa sürede gökdelen istiyorsanız; lüks konut bölgesi dediğim: yoldan uzak, gürültü problemi çözülmüş şekilde evler kurmalısınız. etrafını işyerleriyle donatıp işyerlerinin olduğu yerede büyük havaalanı yaparsanız orası akar agacım. eğitim, güvenlik ve çevre bu bölgede kusursuz olmalı. tüm boşluklar ağaçlarla donatılmalı. resimden bakabilirsiniz.

para problemi

ilk başta size verilen 500 bin lira hiçbirşey aslında. param var su hattını taşaklı döşeyim demek olmuyor bu oyunda. her şeyi ayarında yapmak lazım. ne kadar lazımsa o kadar. güvenlik çubuğu; itfaiye ve polis karakolu yapılarak çözülüyor. itfaiye ve polis karakolu yapılıp güvenlik çubuğu yemyeşil olunca üstüne birde ağaçlandırdığınız yerdeki ağaçlar büyüyünce ne oluyor? insanlar buralara gelmek istiyor. ev için izin verdiğiniz alanda yer değeri artıyor, yer değeri artınca 100 kişilik apartmanı yıkıp 1000 kişilik apartman yapmak zorunda kalınıyor. bu böyle 30.000'e kadar gidiyor. yani yer değeri artınca nufüs artıyor, şehir büyüyor. şehir büyüdükçe kar oranı artıyor. vergilerle şimdiye kadar hiç oynamadım. buna gerek olduğunu düşünmüyorum. hatta 400 bin nufüslara ulaşan şehirlerde vergiyi kısarak şehrin nüfusunu arttırabilirsiniz.

bir diğer önemli para kaynağıysa; bilet gişeleri. otoyola koyarsanız 5 bin arabaya, çift şerit yola koyarsanız 3 bin arabaya kitlemiş olursunuz. evleri işyerlerini çift şerif yollarla, mahalleri de otobanlarla birbirine bağlamanız en mantıklı olanı olur. bu şekilde aylık 30 bin lira gibi deli dehşet kar oranlarında oynadığım şehirler oldu.

çevre sorunu

bu sorunun ta amına koyayım. su kirliliği arıtma cihazlarıyla hallediliyor hemencecik, hava kirliliği için her yeri ağaçlarla kaplasanız dahi, sanayiye geçildiği zaman (ki ilk başta kirli sanayi bölgesi kurmak lazım) şehrin anası sikiliyor. bu sorunu bende tam olarak çözemedim. çevre çubuğu kıpkırmızıyken şehri yine büyütebilirsiniz ama bu durum beni tatmin etmiyor. zaten oyunu bırakma nedenim bu oldu. eğer bu problemi çözebilen varsa mesajla ulaşsın.

edit: maximilian der ki; bu dirty ve manufacturing sanayi çevrenin ağzına ettiği için bi süre sonra dayıyorum bunlara %100 vergiyi ama high tech sanayiden vergi almıyorum bunlar da yavaş yavaş defoluyor ve yerlerini temiz sanayi bölgeleri alıyor. tabi ayarı kaçırınca binaların hepsi kararmıyor değil. dikkatli olmak lazım.

eğitim sorunu

önce ilköğretim okulu, sonra lise ardından yüksekokul yaparak aşama aşama aşılması gereken bir problem. ilkokulu yaptıktan daha sonra yıkıp daha büyük kapasitede bir ilkokul yapabilecek şekilde bir esneklik payı bırakmalısınız. eğitim çubuğu hemencecik yeşil olsa da, bu sırayı takip etmek ve tüm şehrin okumasını sağlamak ciddi anlamda nüfus artışında önemli.

başkanın hediyeleri

başkan büyük adam. arada güzellik yapıp çat çat hediye saçıyor. turist çekmek önemli şehir büyüyünce lüks konutların yakınına güzel bir eyfel kulesi yapıştırmak lazım. hediyeler güzel ama onları da akıllı kullanmak lazım. örneğin; üniversite kurabilirsin dediği zaman sevinip şehre plansız programsız pat diye üniversite koyarsan, üstelik daha lisende bile doğru düzgün öğrencin yoksa kimse o üniversitede okumaz. okusada verim almaz bak türkiye'nin haline haha. tamam cıvıtmadan bitiriyorum artık...

sağlık sorununa değinmedim. hastane yapınca o da direk eğitim gibi çözülüyor. çevre sorununu halledersiniz daha az insan hasta oluyor. 3. büyük hastaneden sonra başkan araştırma merkezi veriyor. onu da yaparsanız zaten olay bitiyor. herkes sağlıklı, insanlar huzurlu oluyor. neymiş? herşeyin başı sağlıkmış.
SimCity 4 (SC4), 2002 yılında çıkmış olan simülasyon türü bilgisayar oyunudur. Oyundaki amaç bir şehir kurup en iyi şekilde yönetmektir. Serisinin 4. oyunu olup Maxis tarafından yapılmış, yayıncılığını ise EaGames üstlenmiştir. Maxis'i daha sonradan EaGames (Electronic Arts) satın almıştır. Sistem gereksinimleri şu şekildedir:

işletim Sistemi: Windows XP/ME/2000/98 (Windows 95/NT desteklenmez; Win 7 her türlü destekliyor)
iŞLEMCi: 500 MHz Intel Pentium III veya AMD Athlon işlemci
RAM: 128 MB
CD/DVD-Rom Hızı: 8X
Sabit Disk Alanı: 1 gb
Video: 16 MB ekran kartı, DirectX 7 uyumlu
Ses: DirectX 7.0 uyumlu
Input: Klavye, fare

SimCity 4'te bir belediye başkanı olup şehrimizdeki simleri en iyi bir şekilde yaşatmak ve şehri altyapı yatırımlarıyla daha değerli bir şehir haline getirmek amaçtır. Oyunda geliştikçe yeni binalar ve yeni mekanlar evler dünyanın tanınan yapıtlarını da yapabilmekteyiz (Bu yapıtlar arasında Ayasofya da bulunmaktadır). Bu Serisi diğer serileri arasında büyük bir fark olup gelişme kaydetmiştir. En büyük fark kentleri parçalara ayırılabilmesi ve birleştirilebilmesi; her birinin ayrı ayrı geliştirilebilmesidir. Bölgesel oyun kavramı SimCity'nin bu serisinde başka bir boyuta ulaştı. Yeniliklerinden biri de 3 tane küçük alan büyüklüğündeki yerleri de kontrol edebilmesidir. En geniş alan oyunda 256 x 256 olup gerçek hayatta bu ölçü 4 km karelik bir alana eşittir.

SimCity 4 kullanıcılarına pek çok seçenek sunmaktadır. Ayrıca farklı konularda danışılabilecek uzmanlar da yeni sürüme eklenmiş. SC4 bireysel binaları finanse edebilmek için yeni özelllikler getirmiştir. Kamu hizmet kuruluşları için bakım masraflarına SC4'te ayarlayabilme özelliği getirilmiştir.

Tüm bunların yanında Eagames firmasının diğer oyunlarından sims ile etkileşimli olarak şehrinize bir sim yerleştirebilirsiniz. “Bunun olayı nedir?” diye soracak olursanız bir iki tane sayabilirim: sim’inizi şehirde bir eve yerleştirirsiniz. Kendisi bir iş bulur ve şehrin her türlü imkanından faydalanarak size rapor eder. Gerçi sizin zaten halihazırda danışmanlarınız var, doğru; fakat sim daha samimi bilgiler verir. Örneğin; danışmanlar suyun yetmediğini ve ek depolar ya da pompalar yapmanız gerektiğini söyler. Sim’iniz ise hangi semtte akmadığını söyler. Bu bilgiye de ayrıntılı haritadan ulaşabilirsiniz; ama sim söyleyince daha kolay ulaşılıyor bilgiye. Yaşadığı bölgedeki hastahane, okul ya da polis istasyonunun yeterliliklerini size iletiyor. Casus gibi biri. Tabii, iyi bir eğitim almaz ve maaşı dolgun bir iş bulmazsa şehri terkedebiliyor. Bu anlamda nüfus hareketlerini de izleyebilirsiniz.

Oyunun en temel özelliklerinden biri sabır istemesi. Talepler zamanla değişiyor ve sizin şehrinize yapacağınız yatırımlar çoğu zaman taleplerle uyuşmuyor. Halk 2. Seviye yerleşim yeri (residence) talep etse de gelip oturmayabiliyorlar. Kısa süreli talepleri takip etmeniz zor. O yüzden talepleri biraz geciktirmek iyi oluyor. Bu durumda da ya talep çok büyüyor ya da zaten vazgeçiyorlar. Arasını bulmak gerek.

Bütçeyi tutturmak başlı başına bir sıkıntı. Bu oyunda ilk 5 yılda eksiye geçmezseniz hemen bir muhasebe bürosunda işe başlayın. O derece! Tabii bankalar kapıda bekliyor. Her zaman alabileceğiniz krediniz hazır. Tavsiyem, sakın ola ki kredi çekmeyin. Faizi büyüdükçe büyüyor ve şehir büyümeden borç dağ gibi oluyor. Parayı her daim artıda tutmaya çalışmalı ve talep olmadıkça yatırım yapmamalı. Yavaş yavaş ve küçük küçük büyümeye çalışmak gerek ki bu da oyunu hem zorlaştırıyor hem de güzelleştiriyor.

Sanayi, ticaret ve yerleşim bölgelerini nereye ve nasıl yapmak gerektiği konusunda bir şeyler söylemeye gerek yok. Gerçek hayatta nasıl olması gerekiyorsa oyunda da öyle. (tabii ülkemizi örnek almayın; bizde durum çok değişik) Kimse fabrikanın dibinde oturmak istemez. Ya da şehrin öbür ucunda, fabrikalardan uzakta bir ticaret merkezi para kazanmaz. Nasıl ki herkes evinin yeşillikler içinde olmasını, evine yakın otobüs durağı, metro hayal ederse oyunda da durum aynı. Emniyet, trafik, sağlık gibi temel ihtiyaçlar simler için de vazgeçilmez. Polis koruması olmayan semtte insanlar sokağa çıkmıyor, Çocuklar okula gitmiyor, Dükkanlar para kazanmıyor. Benzer bir şekilde daha ilkokul inşa etmeden ve nüfusun büyük bir kısmı ilkokula gitmeden üniversite kurarsanız bütçede bir açık oluşması normaldir. Bu ve bunun gibi aslında düşündüğünüzde mutlaka sizin de çözüm bulabileceğiniz küçük ayrıntılarla oyun zevkli hale geliyor ve büyüyor.

Oyun eski tarihli olması sebebiyle artık tüm platformlarda oyunla ilgili hilelere ya da “plugin”lere ulaşılabiliyor. Fakat benim de naçizane tavsiyem bunlara itibar etmemeniz. Oyun zaten yeterince güzel dizayn edilmiş ve çok dengeli. Pluginlerle orjinalliğini bozmaya değmez. Hileler için belki sadece para hilesini kullanmanız size vakit kazandıracaktır; çünkü kısa sürede bütçe altüst oluyor ve biraz hibe fena olmaz. Bunun dışındaki hileler oyunun karakterini bozuyor. Simler de doğal davranamıyorlar.

Win 7’de bile çalışan oyun benim gözümde hiç eskimeyecek. Yeni versiyonu çıkmış olmasına rağmen hala oyuncuları ekrana bağlayabilen bir havası var. Oyuncular için en azından koleksiyonda bulunması gereken bir oyun. Herkese iyi oyunlar.