bugün

ıslak zeminlerde duvara döşenen yapı malzemesidir. daha güzel görülmesi için bordür de kullanılır. fayanstan farkı fayansın yere seramiğin duvara döşenmesidir.
inorganik ve metalik olmayan malzemelerin önce şekillendirilip daha sonra ısı verilerek sertleştirilip sabit bir şekle sokulmuş halidir.
Yunanca'da "keremikos" (kil veya pişirilmiş toprak)kelimesinden gelmektedir.
okuyabilmek icin uzun zamandir kapisini asındırdıgım marmara guzel sanatlar fakultesinin guzide bolumu..
anorganik maddelerden oluşan bileşimlerin çeşitli yöntemlerle şekil verildikten sonra sırlı veya sırsız bir şekilde dayanıklılık kazanıncaya kadar pişirilmesi bilim ve teknolojisidir.
(bkz: keramik)
seramik bir veya birden fazla metalin, metal olmayan element ile birleşmesi ve sinterlenmesi sonucu oluşan inorganik bileşiktir. genellikle kayaların dış etkiler altında parçalanması ile oluşan kil, kaolen ve benzeri maddelerin yüksek sıcaklıkta pişirilmesi ile meydana gelirler. bu açıdan halk arasında pişmiş toprak esaslı malzeme olarak bilinir. örneğin, cam, tuğla, kiremit, taş, beton, çimento, aşındırıcı tozlar porselen ve refrakter malzemeler bu gruba girer.
geleneksel ve ileri seramikler olmak üzere iki kısıma ayrılabilir.
geleneksel seramikler kuvars, feldispat ve büyük çoğunlukta killerden oluşur.
killer kaolen kil gurubu ve semektit kil gurubu olmak üzere iki çeşittir.
ileri seramikler çok yüksek değerlerde safiyet (%99,9999) gerektiren özel hammaddelerden katı sıvı ve gaz fazlarındaki tozlardan labratuvarda özel yöntemlerle üretilir.
fayanslar, yer ve duvar karoları, porselenler geleneksel seramik gurubuna girer.
erkeklerin kullandığı traş bıçaklarının paslanmama sebebi seramik malzemeyle kaplı olmasıdır, helikopter altları ve savaş uçaklarında, çelik yeleklerde zırhlarda kurşun geçirmeme özelliği seramik ileri malzemelerden oluşması nedeniyledir, uzay mekiklerinin dış kapması, sensörler ileri seramiklerin kullanım alanlarına örneklerdir.
yüksek ısıda pişirilmiş topraktan yapılan çanak,çömlek gibi el sanatları ürünleri.
sio2 (silisyum dioksit) esaslıdırlar. metal- ametal bileşikleridir, inorganiktirler. esas malzemesi kildir. kilin içinde sio2 ve başka bileşikler bulunabilir. seramikler elektriksel ve ısıl yalıtkandırlar. ısıl yalıtkanlıkları öylesine yüksektir ki, fırın astarı olarak kullanılırlar. seramiklerin bir grubu elektirik enerjisini mekaniğe ve mekanik enerjiyi elektirik enerjisine çeviren piezoelektriklerdir. seramikler sert ve kırılgan olup, basma mukavemetleri çok yüksek ve çekme mukavemetleri ise düşüktür. kilin şekil alabilmesi için suyla karıştırılması lazımdır. daha sonra bu suyu uçurmak lazımdır. bunu fırında ani şekilde yaparsak seramik gözenekli yapıda olur ki bu istenmez. o yüzden zamanla, güneşte kurutma vs. yöntemlere başvurulur. kuruyan seramik daha sonra sanayiide pişirme tabir edilen fırına sokularak ısıtılmaya başlanır. bu olay aşamasında,kilin içindeki ergime sıcaklığına ulaşan ilk bileşik vitrifiye olur. (bkz: vitrifikasyon) yani camlaşıp seramiği sarar. sırayla diğer bileşikler de vitrifiye olur. en üst ürünü tam vitrifiye durumdur. sio2'de si+4 ve o-2 değerlikli atomların nört duruma ulaşması 3 yöntemden biriyle mümkün olur. ya kovalent bağ yapar, ya iyonik ya da ikisini birden. (bkz: silikatlar)
lepistes seramik
(bkz: http://www.lepistesseramik.com/)
(bkz: http://lepistesseramik.blogspot.com/)
bunun bir de bölümü vardır ki neye yaradığını çözmüş değilim. mezunları "genelde" potansiyel işsiz olarak gezer...
hammaddesi kil olan, sulandırılan, organik (bitkisel,kavkı,deniz kabuğu) ve inorganik(parçalanmış seramik,mineraller(kuvars,şist,kum,taşçıklar,kireç)) katkıları eklenen, içinde hava kabarcığı kalmayana kadar yoğurulan(hava kabarcığı kaldığı takdirde fırınlama esnasında patlar) akabinde biçimlendirilen, dinlendirilen, gerekirse kabartma yapmak için tekrar kil parçaları yapıştırılan ve şekil verilen, sonrasında gönül isterse perdahlanan, astarlanan bezeme ve(ya) boyama işlemleri tamamlandıktan sonra pişirilip kullanılan, neolitik çağdan bugüne süren geleneksel çanak çömleğin genel adıdır.
(bkz: söğütsenseramik)
(bkz: termal seramik)
bu dönem birçok arkadaşımın seçmeli ders olarak almayı istedikleri ders.
Geleneksel seramikler ve ileri teknoloji seramikler olmak üzere genel olarak ikiye ayrılan kil, kaolen, feldispat, alümina, silisyumkarbür, silikat, nitrür, borür, refrakter, zirkonya, cam, aşındırıcı ve daha nice terimlerin havada uçuştuğu teorik derslerinde kol gibi ezber olan malzeme dalıdır.
Satışından elde ettiğim kazançla geçindiğim, ham maddesi toprak olan yapı malzemesi...
6 yılda zor bitirdiğim ve yeni mezun olduğum bölüm. işsizim. iç mimarlığa yöneldim.
Ham maddesi kil olup, elde kalıpta yada tornada biçimlendirilmiş ve fırınlanmış her tür eşyanın genel adı.
seramik bir terapidir. ham maddesi kil bütün gündelik hayatın pisliklerini uçurabilir.
oluşturulmuş, kurumuş fakat pişmemiş seramiğin ne kadar süre durabileceğini merak ettiğim uğraş.. bu konuda bilgisi olanlar süre olarak ne kadar durabileceğini, sonradan pişerse seramikte olumsuz bişey olup olmayacağı konusunda bilgilendirebilir mi?
Hammaddesi kil olan malzemedir. Pişirme işlemi kullanımı mümkün olur. Eski çağlardan beri farklı fırın modelleri ile pişirilir. Günümüzde en yoğun kullanılan tür elektrikli seramik fırınlarıdır. Hobi seramik fırınları olarak adlandırılan tür, ağırlıklı olarak amatörler tarafından kullanılır. Sanatçılar elektrikli hobi seramik fırınlarını küçük kapasiteli olduğu için tercih eder.

Detaylı bilgi için http://www.seramikfırını.com veya http://www.seramikfırınları.com
Bildiğim kadarıylanMadeni objelerin sık sık eritilip başka bir şey yapılması ahşap objelerin de pek dayanıklı olmamasından dolayı büyük çoğunluğu günümüze ulaşamamış iken seramik objeler kazılarda bolca çıkarılmaktadır ve Formu ile üzerindeki betimlemeler ile renkleri ile vs ait olduğu dönem için önemli bilgiler vermektedir. Bu nedenle arkeoloji ve sanat tarihi gibi bilim dalları için önemlidirler denebilir..