bugün

japonların onurları kırıldığında yaptıkları, karnı bıçakla delik deşik etmeye dayalı intihar. onurları kırıldığında derken, bizde özür bile dilenmeyeck durumlar olabiliyor...
halk arasında harakiri olarak da bilinen japonların geleneksel intihar ritüeli.

ilk olarak edo japonyası'nda kaybedilen bir savaştan sağ kurtulan samuraylar tarafından uygulanmaya başlayan bu rituel, zamanla soylular tarafından da uygulanır hale geldi.

son derece uzun ve meşakkatli bir hazırlık aşamasına aşamsından sonra intihar, genellikle bıçağın* karna saplanması ve karının soldan sağa doğru yarılarak iç organların dışarıya çıkmasını sağlıyarak son bulurdu. ancak zamanla seppuku işleminin verdiği acının azaltılması ve intihar işleminin daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi için harakiri yapan samuraylar ikinci bir kişiye karın kesme işlemi sırasında kafalarını uçurma görevini verdiler. "kaishakunin" adı verilen bu kişiler genellikle seppuku yapan kişinin en yakın arkadaşları ya da en güvendiği kişiler arasından seçilirdi.

seppuku japonya'da yasaklanmış olmasına rağmen zaman zaman hala uygulanmaktadır...
(bkz: misima yukio)
(bkz: ronin)
harakiri diye bildiğimiz şeyin asıl adı. nasıl birşey merak ediyorsanız, the last samurai'de, emperyal ordudaki eski samuray olan yaşlı adamın esir düştükten sonraki ölüm şekli seppuku'dur, ama sakın ha, samurayların başı olan adamın (katsumoto idi sanırsam) kendini öldürmesini seppuku sanmayın, o seppuku değildir.
Vakizaşi ile yapılan, halk dilinde hara-kiri olarak bilinen japon geleneğidir.

vakizaşi karına saplanır, sağa doğru çekilir son olarak da yukarı (sağ kaburgaya) doğru çekilir. kaishakunin bunu takiben kafasını katanayla keser.
Japonya'da harakiri terimi bayağı sayıldığı için bunun yerine kullanılan sözcük.
samuraylara özgü olan ve samurayın, efendisine iyi hizmet edemediğini düşünmesi veya başarısız olması halinde uyguladığı yaşama amacı ile aynı doğrultuda olan son eylemidir. samuray efendisine iyi hizmet ettiğini düşünüyorsa yanına bir eş isteyebilirdi. acısını azaltacak son hamle için, kafasını tek hamlede gövdesinden ayırması için.
harakiri karnı kesme, seppuku karnı yarma anlamına gelir.
bir samurayın yaptığı hatadan ötürü kendini cezalandırma biçimidir. yada bir savaşın kaybedilmesi sonucu sağ kalan samurayın onurunu kurtarmak için yaptığı intihar biçimine verilen addır. kişi samurayların özel kılıcı ile bağırsaklarını dışarı çıkartarak ölmeyi bekler. ölüm hemen gerçekleşmez kişi acı çeker.

görsel
onuruyla ölmek.
1962 masaki kobayashi filmi.Başrolünde Tatsuya Nakadai oynuyor,mükemmel bir performans sergilemiş.Motome Chijiiwa adlı samurayın seppukuyu gerçekleştirmek için bir klana başvurması ile başlıyor,neden böyle bir şey yaptığı daha sonra Tatsuya Nakadai'nin ağzından anlatılarak samurayın dramı ortaya çıkıyor.Kesinlikle izlenmesi gereken kült yapım.
japon intihar biçimi.“Denizi Yitiren Denizci”, “Dalgaların Sesi” gibi eserleri ile dünya çapında üne kavuşan Yukio Mishima bu yöntemle intihar etmiştir.Ünlü yazardır kendisi. ama intihar biçimi ayrıca dikkatimi çekti. Seppukuda esas olan, samurayın yaşamı boyunca her an beklediği ölüme kendi eliyle fakat korkunç acılar içerisinde kavuşmasıdır. Zaman içerisinde "seppuku" yapmanın verdiği acıyı önlemek için intihar eden samurayın en yakın arkadaşına karnı kesme işlemini takiben kafasını kesme görevi verilmiştir, bu kişilere "kaishakunin" denilirdi ve genellikle samurayın en yakın olduğu ya da en güvendiği kişilerden seçilirdi.

Şahıs, seppuku yapmadan önce banyo yapar, beyaz giyinir ve en sevdiği yemeğini yer, hazır olduğu zaman bıçağı karnına saplar, sağ-sol hareketleri yaparak diyaframını ve midesini parçalar, sonra da kaishakunin kellesini uçurur.

Seppuku iki çeşittir. Biri yukarıda anlatılan normal seppuku, öteki ise Juun-Buun Seppuku'dur. Juun-Buun Seppuku'da, kaishakunin yoktur. Şahıs, karnını haç şeklinde (+) keser, iç organlarını dışarı çıkarır, mümkünse toprağa koyar, ve orada ölüverir.
japonların, büyük utanç duydukları durumlarda başvurduğu intihar yöntemidir. harakiri, bunun argodaki adıdır.

47 ronin filminin de en can alıcı sahnesidir.

video ağır spoiler içerir. sonra demedi demeyin.
https://www.youtube.com/watch?v=NxAlM5WMA9Y
Tom babanın son samurai filminde bu seppuku olayı gerçekleşmiş katsumoto reis yazılanları aynen uygulamıştır.
japon toplumunda (ağır)kabahatli olmak ve bu kabahatin toplumca bilinir hale gelmesi çok büyük utanç sayıldığından mütevellit onurlu japon savaşçıların kendi yaşamlarına törenli bir şekilde son vermeleri.

bu bir zorunluluk değildi. yani her yenilen savaşçı seppuku yapmıyordu. bu bir seçenekti.
(bkz: nobuyoshi muto)
harakiri olarak da bilinen Japonya kökenli bir intihar ritüeli olan seppukuda, Seremonik elbiseler giyilir ve kişinin önüne özel bezlere sarılmış şekilde bir kılıç yerleştirilir. Seppukuyu yapacak kişi (genellikle bir savaşçıdır) kısa bir ölüm şiiri yazar. Kısa kılıcını (vakizaşi), fan'ı veya tanto (bıçak) alır ve karnına sokarak soldan sağa doğru keser. daha sonra ikinci bir hareket olarak kılıcı hızlıca yukarı çeker ve işi bitirir.
Bizdeki karşılığı "tek suçlu ben miyim?!" olan japon ritüeli.

Ayrıca 1962 yapımı harika bir film.
filmi çok beğendim. başlarda ağır ilerlesede son kısım .ok iyi ve tatmin edici.
1962 yılı japon yapımı dram filmi. herkes niye bu kadar beğenmiş anlamadım. oldukça ağır ilerleyen bir film.

seppuku yani harakiri samurayların onuru için yaptığı bir hareket. bu adla çekilmiş bir filmde ironik olarak samuray onurunun koca bir yalandan ibaret olduğu aşılanıyor. en sondaki dövüş sahnesi çok iyiydi. hep 20 kişiye 1 kişi çok abartı gelirdi, gerçekçi gelmezdi ama bu filmde 20 kişi de çok aktif 1 kişi de çok aktif arada duruluyorlar tabi savunma amaçlı.

filmde klasik fakirlik dramı işleniyor. dediğim gibi ilerleyişi çok ağır. herkese hitap etmez bana da hitap etmedi. sosyal mesaj vermeye çalışılmış, oldukça küçük bir kitle beğenir zaten bu filmi. ben de beğenmedim açıkçası.
Masaki Kobayashi'nin unutulmaz filmlerindendir.

(#46182840)