bugün

birbirinden çok farklı yemeklere rastgele sarma yada dolma diyen insandır. genellikle iç bölgelerde yaşar. ege bölgesinde özellikle izmir'de herkes sarma ile dolma'yı ayırt edebilir. sarma ve dolma farkı şu şekildedir.

zeytin yağlı yaprak sarması: üzüm yapraklarının salamura edilmesi ile yapılır. haşlanmış pirinç, kuş üzümü, çam fıstığı, kavrulmuş soğandan oluşan bir harç ile sarılır. ince sarılanları kalın sarılanlarına göre daha makbuldür saran kişinin el becerisinin göstergesidir. en çok insanlar yaprak sarmaya dolma derler ki asıl yanlış işte budur.

dolma: biber, kabak, patlıcan, domates gibi sebzelerin içinin kıyma ve pirinçten hazırlanan harç ile doldurularak tencerede pişirilmesi ile yapılır diğer ismi biber dolmasıdır sıcak yenir.

zeytin yağlı biber dolması: haşlanmış biberlerin haşlanmış pirinç kuş üzümü çam fıstığından oluşan harç ile doldurulması ile yapılır dolmanın aksine soğuk yenir.

sarma: salamura edilmiş biber yapraklarının kıyma, pirinç, soğan türevinden oluşan harç ile sarılarak tencerede pişirilerek servis edilmesisir. zeytin yağlı yaprak sarmanın aksine sıcak yenen bir tencere yemeğidir.
dolma sarmaya göre daha büyükçe olandır.
ilkokulda kelimenin kökünü öğrenememiş insandır. sar-ma, dol-ma. akıl yürütmek bile kafi halbuki.
neyin kafasını yaşadığı belli olmayan insandır. la adı üstünde, sarma, sararak yapılır, dolma doldurarak.
büyüklük ayırt edici bir faktör değildir. asıl ayırt edici özellik isimlerindedir. dolma - sarma biri doldurulur diğeri sarılır. fakat sarma'ya dolma demek hatadır. zira sarma sarılarak yapılır doldurulmaz!
bu ikisini de seven insanlar içinse hiç dert olmayan karıştırmadır. (bkz: yirim)