bugün

görsel
2020 yılı başı itibariyle internetteki tüm uluslararası iletişimin %99’u denizlerin altına döşenmiş 468 tane kablo hattıyla sağlanıyor. bunların bazılarının uzunlukları sadece 131 kilometre, bazılarının uzunluklarıysa 20.000 km. o kablolardan birini kesseniz koskoca bir kıtanın interneti gidebilir. Telefon erişimlerinin uydular tarafından sağlandığını düşünüyorsanız bu alanda yanılıyorsunuz, çünkü operatörlerde internet erişimini okyanus iletişim kabloları aracılığı ile yapıyor.

New York Üniversitesi profesörü Dr. Nicole Starosielski'nin bu kabloları, arkasındaki teknolojiyi, ekonomik ve stratejik önemlerini tartıştığı Denizaltı Ağı isimli kitabında, Dünya'daki tüm kıtalar arası internet veri akışının %99'unun uydularla değil, bu kablolar aracılığıyla sağlandığını belirtiyor.

Fiber optik kablolarda veri taşıyıcısı ışıktır. Işık çok ince cam iplikçiklerin içinde yansıyarak ilerlerken verinin kaybolmadan uzun mesafeler boyunca taşınmasını sağlar. Fiber optik kablolarla veri çok yüksek hızda aktarılabilir. Bir fiber optik kablonun çapı ortalama 0,125 milimetredir yani kalınlığı bir saç telinin iki katı kadardır.

Tüm dünyanın okyanus altı iletişim ağı;
(bkz: https://www.submarinecabl....com/?utm_source=webtekno)
Avrupa bunu yapamıyor mu? Neden Amerikadan fiber kablolarla getirmek zorunda kalıyoruz.
8 milyar insanı; iletişimin gözkyüzündeki uydularla yapıldığına inandırıyorlar ama deniz altlarına nedense kablo döşüyorlar.
kablolar zarar görünce de tüm bağlantı kesiliyor dünyayla. *

görsel

bütün kıtalar iletişimi bu kablolar sayesinde sağlar.
gökyüzündeki sözde alimünyum folyo kaplı sözde cihazlarla değil. *