bugün

yerine ve zamanına göre değişebilen bir kavramdır. bazen bütün dersler gereksiz gelir bazen hepsi mantıklı gelir. hepsinin mantıklı olduğu durumu hiç görmedim ama olsun yine de o da bir ihtimal.
müziktir. yanlış anlaşılmasın sakın, insanların yeteneği olabilir ama bunu flüt ile öğrenemeyiz değil mi?
Din, Müzik, Milli Güvenlik, Rehberlik.
(bkz: din kültürü ve ahlak bilgisi)

zorla çocuklarımızı müslüman yapalım. onları sorgulamaya yöneltmeden islam'ı öğretelim. çocuk başka birşey benimsemeden yakalayalım da kaçmasın mantığıyla öğretilen bu ders tamamen gereksiz olmamakla beraber siz bu satırları okurken çelişkiye düştüğünüzü zannedeceksiniz ama demek istediğim bu dersin ahlak bilgisi kısmı gereklidir efendim. toplumun her bireyinin inançlı olması gerekmez ama her bireyinin ahlaklı olması gerekir.
(bkz: din kültürü ve ahlak bilgisi)
yönetim bilimleri, bilişim teknolojisi, felsefe, edebiyat.

he tamam, edebiyat gerekli diyebilirsiniz. ben buna hak veriyorum. ama türk eğitim sisteminde verilen ders "edebiyat" değil, "edebiyat tarihi"dir. ve maalesef aynı şey felsefe için de geçerlidir. felsefe dersinde düşünmeyi değil, başkalarının düşüncelerini öğreniyoruz.
grupla çalışma teknikleri. he ama hocamız 10 numara adamdı hiç bi derste eğlenmediğm kadar eğlenmiştim selam olsun ona da burdan.
7 veya 8. sınıfta görülen vatandaşlık dersi
(bkz: milli güvenlik bilgisi)
teknoloji tasarım yemin ediorm ilkokulda bir kere 5 düşmedi. icat yap diyor hoca . ne sandıki beni ?
1- Matematik - tanjant kotanjant gerçekten günlük hesaplarda kullanılan bir şey. Hayatım boyunca hiç matematikten geçmedim. Üniversite mezunuyum ve muhasebeciyim. Gereksiz yani.
2- Fizik - makara, amper, kaldıraç. Bana ne?
3- Kimya - herkesi kimyager görmektir.
4- Biyoloji - her gün mitoz bölünuyoruz ya biz.
5- Beden eğitimi - neyse kı hep rapor alıp girmedim bu derse. Kartal duruşundan not almak hangi aklın ürünüdür?
6- Müzik - tek numara flüt müdür müzikte?
7- Geometri - üçgenin iç açılarından bana ne?
8- Beşeri münasebetler - sanki bu dersten sonra herkes salon beyefendisi oldu.
herkese göre değişecek derstir.
örneğin nacizane örneğimi verecek olursam, matematik olmasaydı şu an bayram tatili geçiren bir psikologdum. ama öğretmenlik de candır.
'girişimcilik' ve 'yönetim bilimi'. o ne gereksiz derstlerdi öyle. lise desen düz lise,yani daha bunun üniversitesi var.şimdiden girişimciliği ve yönetim bilimini ben ne yapacağım acaba?! allah'tan üniversitedeyim,geçti o saçmalıklar.
din
sağlık
beden *
Kesinlikle iş Eğitimi, zira ilkokul sonrası makrome ve çeşitli halı dokuma vs tarzı şeyler yaptığımı hatırlamıyorum.
sosyal etkinlik.
lise sonda aldığımız bir ders;
(bkz: kütüphanecilik)
müzik dersini tek geçerim.
çevre sağlık trafik okuma

bu dersi hatırlayan var mı bilmiyorum ama bu kadar alakasız 4 konunun bir araya getirilmesi ne kadar mantıklıysa ders olarak okutulması da bir o kadar mantıklıydı.
(bkz: beden eğitimi)
kesinlikle beden eğitimi değildir. sporcu yetiştiremiyoruz o zaman ne boka okuyoruz bu dersi diye bir argümanla bu dersin gereksizliği açıklanıyorsa; deha yetiştiremiyoruz o zaman ne sikim yıllar boyunca matematik öğreniyoruz, ressam yok aramızda ne bok yemeye resim dersi alıyoruz argümanıyla karşınıza çıkarım ben de. ilkokulda en büyük bekleyişim bütün haftanın yorgunluğunu attığımı hissettiğim beden dersiydi lan benim. biz de herhalde beden dersinde gülle atıp, halter kaldırmıyorduk ama koşup eğleniyorduk, hiçbirimiz basketbol oyuncusu olmadık ama çük kadar boyla basket oynuyorduk, hentbol oynuyorduk ulan daha ne olsun. tahminim beden eğitimi dersinin gereksizliğini düşünenler beden dersinden kaçmak için sınıfta nöbetçi olanlar.
tarımla iş eğitimi dersidir.

kızların iş eğitimi dersinde kıl testere ile peçetelik yaptığı derslerdi not verirdi bir de onlara hala işime yaramadı o öğrendiklerim.tarım dersi ise laklakla geçerdi sınavı da kopyalarla tabiiki.
din kültürü ve ahlak bilgisi ile beden eğitimi yarışır.

bunun yerine felsefe veya sanat tarihi ile spor dersi koyulmalıdır.
şüphesiz ki emperyalist abd'nin uşağı 12 eylül cuntasının zorunlu hale getirdiği din kültürü ve ahlak bilgisi dersidir. bugünlerde ortaya çıkan tabloya şöyle bir bakarsanız aynı şer odaklarının uşakları bu derse haftalık ders programında nasıl daha fazla yer veririz bunun uğraşındalar ve şu anda başarıya ulaşmış görünüyorlar.
Her ders insana bir şeyler öğretiyor , bu yüzden gereksiz ders yoktur fakat en az şey öğreten ders vardır. Beslenme dersidir en az şey öğreteni. Dersin ismi güzel fakat derste ekmeğin arasına domates , beyaz peynir , salatalık , çekirdeği çıkartılmış zeytin koyup evden şişede getirdiğimiz şekerli su yada limonatalarla birlikte götürürdük . ilk başlarda güzeldi fakat artık sürekli aynı şeyi yapmaktan kasmaya başladı ve kimse yapmaz olmuştu okulun sonlarına doğru.