bugün

hayat zaten bir neden sonuç ilişkisidir. hayatta haticeler ve neticler birbirini kovalar. hayat bu anladınız mı? birinin sonucu diğerinin nedenidir
birbirini doğurup sürekliliği sağlayan ayrılmaz ikili
(bkz: illiyet bağı)
sonuçların ancak nedenler tarafından oluşabileceğini savunur. tabi elektron ve ışığın davranışından bi haberdir, sallar durur.

(bkz: indeterminizm)
(bkz: determinizm)
temel essay konularından birisidir.
her şeyin bir şeyi var cümlesinin çıkış noktasını oluşturan kavramdır.
sağa baktım.aha bu sonuç.peki neden baktım.ee çünkü solda bi pok yoktu.işte buda neden.
görsel
Biri diğerinin gerekçesi olan ilişkidir.
bir şeyleri anlamak için mecbur kurduğumuz ilişkidir. eğer kurduğumuz şeyler arasında bu yoksa o zaman hiçbir şey için kesin hüküm veremeyiz.
illiyet bağı kurmaktır .
türk halkının bir türlü kuramadığı illiyet bağıdır. medeniyetin temelidir. bilim, felsefe, sanat bu ilişki sayesinde doğabildi. eğer halkımız şu ilişkiyi kurmakta başarılı olsa şu anki sorunların çoğu çıkmayacaktı bile..

(bkz: analitik düşünce)
(bkz: nedensellik)
Kuşkusuz kronolojik olay-yorumudur. Aslında ayrı ayrı iki olay/durum değil ama mevcut deneyimde, biri diğerinden -o bağlamda- anlamlı ayrılabilen aşama olarak birbirinin gerçekleşme koşulu olması bakımından, (anlık/süreli) tek-eylemlerin sıralamasında, gözlemin o noktasına kadarına nihayet denildiğinde o noktanın öncesini açıklamada ve olaydan ereksel ya da faydasal çıkarım yaparken tekrarlanabilirliği veya türetilebilirliği tespit ve tatbik için eylem tasnifinde varsayımsal önce-sonra ilişkisidir. Kullanılabilir ama gündelik hayatta sürekli aranarak abartılmamalıdır. Çünkü ardıllık yanıltıcıdır.