bugün

işaret ve orta parmağın arasına baş parmağın sokularak oluşturulduğu yumruğa denir. kişiye yapıldığında ayıptır ve hakarettir. orta parmağo kaldırıp yumruk sıkma şeklinde yapılanları da vardır.
........../´¯/)
.......,/¯../ /
....../..../ /
./´¯/'...'/´¯¯.`·¸
/'/.../..../.....:^.¨¯\
('(...´...´.... ¯_/'...'/
\.................'...../
'\'...\.......... _.·´
\..............
seyir halindeki bir kamyonun çift tekerinin arasına taş sıkışmışsa sürücüyü uyarmak için yapılan işarettir.
sol eliniz az açık yumruk haline getirip, yani silindir gibi yapıp, sağ elinizin ayasıyla silindir şeklini almış sol elinizin üzerine şaplatmakla olan işarettir.
sanattır. "nah işaretini saklamak" lisede seçmeli ders olarak okutulmalıdır.
bozulma anında söyleyecek birşey bulamayan kişilerin tek kurtulma yoludur.
şöyledir, (o)))
ses çıkartanı daha makbuldür.**
anlamı ben ok atabilirim olan işaret. ok atmak için türk okçuları elleriyle bu işareti yaptıktan sonra yayın kirişini baş parmaklarıyla orta parmakları arasına sıkıştırarak gererlermiş. o yüzden bu işareti yapabiliyor olmak tehlikeli olmak anlamına gelirmiş (savaşçıları etkisiz hale getirmek için basitçe başparmakları kesilirdi) meşhur ingiliz yaycıları da yaylarını farklı bir stille, orta parmaklarıyla çekerek gererlerdi, nitekim bizdeki işaretin ingiliz versiyonu da orta parmaktır, ingilizler de düşman askerlerinin orta parmaklarını keserlerdi.
Türklerde ve batılılarda farklı biçimlerde gösterilmektedir. bunun da nedeni kültürler arası ayrılıktır.

avrupalılar, orta parmak ile anlamı verirken; türkler baş parmaklarını işaret ve orta parmak arasına sokarak verirler.

batılılar oku üç parmakla çekerlerdi. otuz yıl savaşları sırasında yakalanan okçuların orta parmağı kesiliyordu. savaşan askerler de orta parmaklarını göstererek ''hala savaşabiliyorum!'' diyorlardı.

türkler ise oku baş parmakla çekerlerdi. baş parmakla ok çekilirken el işaret ve orta parmağın arasına giriyordu. bizdeki de ''seni öldüreceğim'' anlamına gelirdi.

işte böyle.

ettiğimiz küfürden, el işaretine kadar hepsinin köklerde izi var. kökünden kopan soysuzdur.
Bir de böyle bilekten dirsege kadar yaladıktan sonra şlak! diye nah çıkartanlar var evlere şenlik.
nah işaretinin orjinali, batı toplumlarında çocuklara yapılan burnunu aldım şakasıdır.
türk toplumuna geçişi ise 16. yüzyıla kadar dayanır. osmanlı venedik savaşları sırasında, venedik kalesini kuşatan osmanlı askerleri kaleyi alamadan çekilir, bunu gören venedik askerleri ise osmanlı askerlerine burnunuzu aldık anlamında nah işareti yaparlar. osmanlı askerleri kaleyi alamadığından mütevellit doğal olarak işareti, kaleyi nah alırsınız anlamında anlar.

bundan dolayı nah işareti batı toplumlarında çocuklara yapılan masum bir şaka iken, türk toplumunda ise bu günkü kötü anlamını kazanmıştır.